PARADIŽOT S KREMOM OD VANILIJE I ČOKOLADE

PARADIŽOT S KREMOM OD VANILIJE I ČOKOLADE

Paradižot je starinska poslastica od jaja, šećera i mlijeka. Radile su ga naše mame i bake. Sigurno ste ga jeli u djetinjstvu. Paradižot je poznat diljem svijeta. Francuzi ga zovu les œufs à la neige (snježna jaja), a Englezi floating island (plutajući otoci).   Ova... read more >>
TART SA ZAPEČENIM SMOKVAMA, MASCARPONE-OM I MEDOM

TART SA ZAPEČENIM SMOKVAMA, MASCARPONE-OM I MEDOM

Smokva je namirnica koje me u svakom smislu riječi potpuno fascinira. Nosi titulu kraljice voća iako je, u biti, smokva cvijet. Znate li da je stablo smokve bila prva biljka koju je čovjek uzgajao? Smokva se kao namirnica koristi nekoliko tisuća godina i još uvijek je... read more >>
BANANA BREAD ILI KRUH OD BANANE SA ŽITARICAMA

BANANA BREAD ILI KRUH OD BANANE SA ŽITARICAMA

Banana bread, odnosno kruh od banane je već dugi niz godina na popisu popularnih slatkih “kruhova”. Početkom 20.-og stoljeća se nalazio u skoro svakoj američkog kuharici, a danas je poznat širom svijeta.   Njegova priprema vam neće oduzeti puno vremena,... read more >>
ROŽATA

ROŽATA

Rožata je tradicionalni dalmatinski puding. U Dubrovniku je zovu rozata, tamo je obogaćena  likerom od ruže- rozalinom. Prvi zapis o rožati seže još iz doba Mletaka.   Po svom sastavu i načinu pripreme se ne razlikuje previše od creme caramele ili flana. Mogli bismo... read more >>
PEKMEZ OD MARELICE

PEKMEZ OD MARELICE

Pekmez od marelice je jedan od meni najdražih pekmeza. Koristim ga za sve, doslovno. S ovim pekmezom se najčešće pune razna peciva, prhki keksići, premazuju se čokoladni kolači itd. Može vam poslužiti i kao ukusan doručak poslužen na kriški kruha. Sigurno ste ga... read more >>
CRUMBLE OD KRUŠKE

CRUMBLE OD KRUŠKE

U užurbanim danima poput ovoga danas, kada mi gosti dolaze u zadnji tren ili kada se jednostavno zaželim nečeg slatkog, crumble je idealno riješenje. Možete ga raditi s raznim voćem, postupak je isti. Jedne od mojih dražih varijanti su sa šumskim voćem ili breskvama.... read more >>