SORBET OD ŠUMSKOG VOĆA

SORBET OD ŠUMSKOG VOĆA

Dok nam ljeto broji zadnje dane, idealno ga je ispratiti uz osvježavajući sorbet. Ovu zamrznutu poslasticu volim iz jako puno razloga. Gotov je za tren, a i treba mi samo nekoliko sastojaka da ga smiksam. Proces zamrzavanja je kraći od onog kod sladoleda, pa ga možete... read more >>
UŠEĆERENI BADEMI

UŠEĆERENI BADEMI

Ušećereni bademi su poslastica koja se, čini mi se, sprema od pamtivjeka. Jeste li ikada, listajući stare fotografije baka i djedova vidjeli na stolu ušećerene bademe? Kod nas je običaj poklanjati ih u raznim prigodama. Ako ste bili na dalmatinskom vjenčanju (vjerujem... read more >>
ZAPEČENI BRIE SIR SA SMOKVAMA

ZAPEČENI BRIE SIR SA SMOKVAMA

Što znate o brie siru? To je najpoznatiji Francuski sir i jedan od najvećih svjetskih sireva. Proizvodi se u pokrajini Seine-et-Marne. Karakterizira ga bijela, plemenita plijesan, jestiva kora i mekana, kremasta unutrašnjost.   Brie sir se stoljećima proizvodi po... read more >>
DŽEM OD RAJČICA

DŽEM OD RAJČICA

Ako se dosada niste susreli s ovim džemom, zvučat će vam neobično. Zar ne? No, znate li da je rajčica voće? E, pa, zašto je onda ne spremiti u nekoj slatkoj varijanti.   Ovaj džem je kombinacija slatke rajčice iza koje se razvijaju predivni začini, uz dozu čilija.... read more >>
PARADIŽOT S KREMOM OD VANILIJE I ČOKOLADE

PARADIŽOT S KREMOM OD VANILIJE I ČOKOLADE

Paradižot je starinska poslastica od jaja, šećera i mlijeka. Radile su ga naše mame i bake. Sigurno ste ga jeli u djetinjstvu. Paradižot je poznat diljem svijeta. Francuzi ga zovu les œufs à la neige (snježna jaja), a Englezi floating island (plutajući otoci).   Ova... read more >>
TART SA ZAPEČENIM SMOKVAMA, MASCARPONE-OM I MEDOM

TART SA ZAPEČENIM SMOKVAMA, MASCARPONE-OM I MEDOM

Smokva je namirnica koje me u svakom smislu riječi potpuno fascinira. Nosi titulu kraljice voća iako je, u biti, smokva cvijet. Znate li da je stablo smokve bila prva biljka koju je čovjek uzgajao? Smokva se kao namirnica koristi nekoliko tisuća godina i još uvijek je... read more >>