Rožata je tradicionalni dalmatinski puding. U Dubrovniku je zovu rozata, tamo je obogaćena  likerom od ruže- rozalinom. Prvi zapis o rožati seže još iz doba Mletaka.

 

Po svom sastavu i načinu pripreme se ne razlikuje previše od creme caramele ili flana. Mogli bismo reći da govorimo o istoj slastici koju su kroz povijest prisvojili različiti narodi i nadjenuli joj svoje ime.

 

Kada je riječ o rožati, neovisno o tome gdje je prvo nastala, moramo priznati da govorimo i o baštini naše gastronomije.

Otkad znam za sebe, rožata se posluživala i krasila stolove dalmatinskih domova. To je slastica uz koju sam odrasla. Koliko god bila jednostavna, oduvijek mi je imala nešto posebno u sebi. Taj dio povijesti rado unosim u svoj dom i prenosim na svoju djecu. Veseli me pomisao da ću ga prenijeti i vama. Ovu tradiciju vrijedi sačuvati.

ROŽATA

SASTOJCI
 • 500 ml mlijeka
 • 150 g šećera
 • vanilin šećer, jedna vrećica
 • prstohvat soli
 • 5 jaja
 • korica neprskanog limuna
KARAMEL
 • 130 g šećera
 • 30 ml vode
PRIPREMA
 1. Pripremite 6 manjih kalupa za rožatu ili jedan veći.
 2. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva.

KARAMEL

 1. U dublju tavu stavite šećer i vodu. Neka vam bude srednje jaka vatra. Šećer će se nakon par minuta početi topiti (prva promjena će biti na rubovima tave). Tavu primite za ručku i lagano je vrtite kako bi se šećer ravnomjerno rastopio. Promjena boje šećera je ono što nam je bitno. Te promjene se odvijaju jako brzo, cijelo vrijeme promatrajte šećer. Nastavite lagano okretati tavu, budite oprezni jer je rastopljeni šećer iznimno vruć. Šećer će iz svijetlo smeđe boje poprimati tamnije nijanse. Ujedno, promjenom boje se mijenja i sam okus pa tamniji šećer poprima pomalo gorkasto-slatkast okus.To je ono što nama treba. Pričekajte da vaš šećer dovoljno potamni (uzmite u obzir i dno tave koje, ako je tamno može doprinijeti krivom dojmu nijanse). Kada je šećer poprimio lijepu crvenkasto smeđu boju odmah ga ulijte u kalupe.
 2. U svaki kalup ulijte toliko karamela da pokrije dno. Uzmite kalup i polako ga nagnite pa laganim pokretima kružite kako bi karamel obrubio bočnu stranicu kalupa. Ovo ponovite s preostalim kalupima ako koristite više manjih.

KREMA

 1. U lonac ulijte pola litre mlijeka pa ga ugrijte i ostavite po strani da se malo ohladi.
 2. U posebnoj posudi pjenjačom izmješajte 5 jaja, šećer i vanilin šećer. Ako koristite mikser neka bude namješten na najmanju brzinu. Bitno je da se jaja ne zapjene. Dodajte koricu neprskanog limuna.
 3. Postepeno dolijevajte mlijeko uz stalno miješanje pjenjačom. Važno je postepeno dodavanje kako bi se jaja temperirala. Na ovaj način se izbjegava koagulacija i neželjene grudice.
 4. Kremu je potrebno procijediti prilikom lijevanja u kalupe. Iznad kalupa postavite sito i izlijte kremu u kalup obložen karamelom.
 5. Rožata se peče u vodenoj kupelji ( fran. bain-marie). Manje kalupe ili jedan veći postavite u dublji lim za pečenje. U lim ulijte vodu do pola te ga stavite u pećnicu.
 6. Pecite 30-35 minuta manje kalupe, odnosno 45-50 minuta jedan veći ili dok ne primjetite da je gornji sloj poprimio zlatnu boju. Rožata će vam djelovati mekana, nemojte da vas to prevari, takva treba biti.
 7. Rožatu izvadite iz vodene kupelji. Budite oprezni s kalupima, vrući su. Ostavite ih na sobnoj temeraturi da se ohlade pa ih premjestite u frižider na najmanje 4 sata.
 8. Kalupe izvadite iz frižidera, uskim nožem obrubite rub kalupa, na vrh kalupa postavite tanjur tako da je gornja stranica tanjura okrenuta prema kalupu pa ih zajedno okrenite. Tanjur će sada biti na donjoj strani i na njemu će se nalaziti okrenuti kalup. Kalup lagano podignite, ako rožata i dalje ne izlazi, lagano jednu stanu povucite nožićem. Izaći će sigurno, ne brinite.
 9. Neka vam tanjur bude veći od rožate jer će dio karamela iscuriti odmah čim ga izvadite iz kalupa.

 

TIPS & TRICKS
 • Ovakva priprema karamela se zove vlažni karamel. Savjetujem da njega koristite u izradi rožate. Suhi karamel je karamel koji se dobije topljenjem šećera bez vode.
 • Prilikom izrade karamela, nije poželjno miješanje šećera. Možete špatulom šećer sa krajeva povlačiti prema sredini. Pazite da vam ne zagori.
 • Važno je da jaja prilikom miješanja ne zapjenite, pazite na ovaj korak. Svakako smjesu procijedite kroz sito prije pečenja.

 

Dobar tek!