Paradižot je starinska poslastica od jaja, šećera i mlijeka. Radile su ga naše mame i bake. Sigurno ste ga jeli u djetinjstvu. Paradižot je poznat diljem svijeta. Francuzi ga zovu les œufs à la neige (snježna jaja), a Englezi floating island (plutajući otoci).

 

Ova poslastica se radi tako da se na mlijeku skuhaju tučeni bjelanjci koji se kasnije preliju kremom od žumanjaka te se dobro ohlade u frižideru.

 

Modernije verzije nose nešto obogaćenije okuse, poput onih s dodatkom keksa ili vanilijom.

Paradižot je poslastica koju jako volim. Osim što me podsjeća na djetinjstvo, za njegovu pripremu uvijek imam sve sastojke doma. Za tren je gotov i jako je prozračan i lagan. Ako ste početnik u kuhanju, a jede vam se nešto slatko, onda je ovo idealan desert.

PARADIŽOT S KREMOM OD VANILIJE I ČOKOLADE

SASTOJCI
  • 500 ml mlijeka
  • 4 jaja
  • prstohvat soli
  • 2 žlice škrobnog brašna
  • 60 g šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 50 g čokolade za kuhanje
  • Petit beurre keksi, oko 10 komada
PRIPREMA
  1. Mlijeko ulijte u lonac pa ga stavite kuhati na srednje jaku vatru.
  2. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjcima dodajte prstohvat soli pa ih stucite u čvrsti snijeg.
  3. Petit beurre kekse posložite na dno posude u kojoj ćete servirati paradižot.
  4. Kada mlijeko zakuha, smanjite vatru na laganu pa žlicom dodajte snijeg od bjelanjaka. Pazite pritom da vam jastučići od snijega budu ravnomjerno raspoređeni po površini mlijeka kako bi se podjednako skuhali.
  5. Nakon jedne minute, okrenite ih na drugu stranu. Kuhajte ih jednu minute i s druge strane pa ih prebacite u posudu s posloženim keksima.
  6. Žumanjke pjenasto umutitite sa šećerom i vanilij šećerom. Dodajte im škrobno brašno i dobro promiješajte kako bi se svi sastojci povezali. Dio mlijeka, oko 100 ml ulijte u smjesu sa žumanjcima i sve dobro povežite mikserom.
  7. Sada smjesu sa žumanjcima uspite u preostalo mlijeko. Neka vam vatra i dalje bude lagana. Kremu cijelo vrijeme miješajte dok se ne zgusne. Za ovaj korak će vam trebati nekoliko minuta.
  8. Pola kreme prelijte preko skuhanih bjelanjaka prelazeći od jednog ruba posude do drugog kako bi se krema ravnomjerno rasporedila.
  9. U preostalu kremu umiješajte čokoladu za kuhanje koju ste prethodno otkidali na komadiće. Kada se čokolada otopila prelijte i preostali dio kreme po bjelanjcima.
  10. Paradižot ukrasite grubo sjeckanom čokoladom.
  11. Ohladite ga u frižideru najmanje tri sata prije posluživanja.

 

Dobar tek!