Smokva je namirnica koje me u svakom smislu riječi potpuno fascinira. Nosi titulu kraljice voća iako je, u biti, smokva cvijet. Znate li da je stablo smokve bila prva biljka koju je čovjek uzgajao? Smokva se kao namirnica koristi nekoliko tisuća godina i još uvijek je velika kulinarska inspiracijama raznim kulturama i kuhinjama.
Smatra se da je ova predivna namirnica potekla s Crnog mora, a danas je karakteristična biljka Mediterana. Njezina povijest je zaista vrijedna divljenja. Stablo smokve je bilo posađeno u rajskom vrtu, najspominjanija je biljka u Bibliji, štuje se u budizmu, a obožavali su je stari Grci i Rimljani.
Karakterističnog slatkog okusa i nježne, mekane teksture, savršeno se spaja sa slanim i slatkim jelima.
Tart, odnosno pita sa zapečenim smokvama, mascarpone-om i medom je kolač koji morate probati. Spoj kremastog sira, zapečene slatke smokve i meda na prhom tijestu je “to die for”.
Krenimo na recept!
TART SA ZAPEČENIM SMOKVAMA, MASCARPONE-OM I MEDOM
SASTOJCI
TIJESTO
- 250 g glatkog brašna
- 150 g maslaca
- 50 g šećera u prahu
- prstohvat soli
- jedno jaje
KREMA
- 250 g mascarpone sira
- 80 g grčkog jogurta
- 3 žlice meda
- 1 vrećica vanilin šećera
- korica pola limuna
ZAPEČENE SMOKVE
- 10-ak smokvi
- 100 g smeđeg šećera
PRIPREMA
Prvo ćemo pripremiti tijesto za tart.
- U posudi pomiješajte brašno, šećer i prostohvat soli.
- Maslac izvadite iz frižidera netom prije upotrebe. Iskidajte ga na listiće pa ga dodajte smjesi. Smjesu drobite prstima kako bi se maslac izmrvio i povezao s brašnom. Smjesa će poprimiti mrvičasti oblik, to je u redu.
- U manjoj posudi umutite jaje pa ga dodajte smjesi brašna i maslaca.
- Tijesto možete izraditi u procesoru ili ručno. Bitno je da ga zamijesite brzo, kako se maslac ne bi otopio. Ako vam tijesto i dalje bude ljepljivo, dodajte malo brašna. Formirajte ga u kuglu.
- Maslacem namastite kalup za tart promjera 26 centimetara i pećnicu ugrijte na 200 stupnjeva.
- Tijesto se najlakše valja između dvije plastične folije. Postavite jednu na radnu površinu, na njenu sredinu postavite tijesto i preklopite ga drugom prozirnom folijom. Ovako vam se tijesto neće lijepiti i lijepo će se valjati. Ako primjetite da se svejedno lijepi, otklopite foliju i malo ga pospite brašnom, vratite foliju pa nastavite valjati.
- Tijesto razvaljajte malo veće od kalupa, otprilike na 30 centimetara. Valjak prođite brašnom, maknite prozirnu foliju pa tijesto polako namotajte na valjak.
- Prebacite ga preko kalupa, utisnite rubove i višak tijesta prebacite preko ruba. Valjkom pređite rubove kalupa kako biste odstranili višak tijesta koji je visio van kalupa.
- Ako vam tijesto negdje pukne, ne brinite, zakrpajte ga s ostatkom.
- Tijesto ravnomjerno probodite vilicom i stavite ga u frižider na sat vremena (ili zamrzivač na 15 minuta).
- Tijesto prekrijte aluminijskom folijom pa stavite peći na 15 minuta. Nakon 15 minuta maknite foliju i nastavite peći još 10 minuta, odnosno dok tijesto ne porumeni.
- Nakon što se tijesto ohladilo, prebacite ga na tanjur za posluživanje. Ja ne koristim kalup sa pomičnim dnom. Običan kalup za tart namastim maslacem i tijesto mi se uvijek lijepo odvoji.
Sada ćemo zapeći smokve.
- Smokve iskidajte na tanje fete.
- Pećnicu ugrijte na 100 stupnjeva.
- Lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
- Posložit smokve iskidane na fete pa ih dobro pospite smeđim šećerom.
- Zapecite ih 5-7 minuta, odnosno dok se šećer ne otopi.
- Izvadite ih iz pećnice i ostavite ih na limu dok se skroz ne ohlade.
Ostaje nam još samo krema od mascarpone-a.
- Mascarpone i grčki jogurt izradite pjenjačom. Dodajte koricu limuna, med i vanilin šećer. Sve dobro pomiješajte.
SLAGANJE
- Na ohlađeno tijesto špatulom izvadite kremu. Zagladite površinu pa posložite ohlađene smokve. Smokve slažite od vanjskog ruba prema unutarnjem u krug.
- Gornji dio novog reda smokvi postavite na već posložene smokve (vidi slike).
- Po želji na smokve dodajte malo meda.
- Tart ohladite u frižideru najmanje dva sata prije upotrebe.
TIPS & TRICKS
- Jako je bitno da tijesto probodete vilicom kako se ne bi odiglo od dna kalupa za vrijeme pečenja. Tijesto ohladite prije pečenja kako bi bilo prhko.
- Neka vam maslac uvijek bude hladan kod izrade prhkog tijesta.
- Umjesto grčkog jogurta možete koristiti i kiselo vrhnje ili mileram.
- Korak sa zapečenim smokvama možete preskočiti i posložiti sviježe, koje tada samo pokapajte medom.
Dobar tek!