Jagode u tortama i proljeće mi svršeno idu zajedno. Pjenasti biskvit i nježna krema od mascarponea s namazom od jagoda se savršeno nadopunjuju.

 

Ovo je zasigurno jedna od mojih omiljenih kombinacija kojoj se uvijek vraćam. Ja sam svoju tortu izradila pomoći Kenwood kMix samostojećeg miksera te sam je u pekla u kalupima od 20 cm. Vi je možete prilagoditi veličini i obliku po želji. Možete izraditi tri manja biskvita ili dva veća, samo pripazite na dužinu pečenja.

 

PROLJETNA TORTA S JAGODAMA

SASTOJCI

BISKVIT

  • 350 g glatkog brašna
  • 12 g praška za pecivo (1 vrećica)
  • 1/4 žličice soli
  • 350 g šećera
  • 115 g maslaca, otopljen
  • 3 jaja (L veličina)
  • 1,5 žličica ekstrakta vanilije
  • 120 g kiselog vrhnja
  • 295 ml mlijeka

 

NAMAZ OD JAGODA

  • 150 g jagoda
  • 30 g šećera
  • 30 ml vode
  • 1 žličica svježe cijeđenog soka limuna
  • 1 žličica škrobnog brašna (gustin)

 

KREMA OD MASCARPONE-A

  • 500 ml vrhnja za šlag
  • 150 g šećera u prahu
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 500 g mascarpone ili sirnog namaza po izboru

DODATNO

  • 100 g svježih jagoda

 

PRIPREMA

BISKVIT

  1. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite dva kalupa promjera 20 centimetara. Na dno svakog kalupa postavite papir za pečenje, a rubove im namastite.
  2. Maslac rastopite na vatri i ostavite po strani da se malo prohladi.
  3. U posudi od električnog miksera ili običnoj posudi izradite jaja, šećer i ekstrakt vanilije. Dodajte rastopljeni i prohlađeni maslac. Sada dodajte suhe sastojke (brašno, prašak za pecivo i sol koje ste prethodno promiješali) te mokre sastojke (mlijeko i kiselo vrhnje).
  4. Sve povežite mikserom na laganoj brzini.
  5. Smjesu ravnomjerno podijelite u kalupe.
  6. Biskvite pecite 30-ak minuta, odnosno dok vam čačkalica zabodena u sredinu biskvita ne izađe suha.
  7. Biskvite ostavite 10-ak minuta u kalupima, a potom ih prebacite na rešetku dok se potpuno ne ohlade.

NAMAZ OD JAGODA

  1. Jagode operite i odstranite im peteljke. Iskidajte ih na manje komade.
  2. U loncu srednje veličine pomiješajte jagode, sok limuna, šećer, vodu i škrobno brašno.
  3. Kuhajte na srednje jakoj vatri dok vam smjesa ne zakuha, potom smanjite vatru na laganu.
  4. Kuhajte 15- ak minuta, odnosno dok vam se smjesa ne zgusne.
  5. Na kraju usitnite jagode štapnim mikserom. Ovaj korak možete preskočiti ako želite komadiće jagoda u namazu.
  6. Ako vam smjesa i dalje djeluje rijetka, dodajte 1 žličicu škrobnog brašna (uzmite u obzir da će se stisnuti hlađenjem).
  7. Namaz ohladite nas sobnoj temperaturi.

 

KREMA OD MASCARPONE-A

  1. U posudu stavite vrhnje za šlag. Miksajte ga jednu minutu pa dodajte šećer u prahu i ekstrakt vanilije. Polako miksajte dok se šećer ne poveže s vrhnjem.
  2. Dodajte mascarpone ili sirni namaz po izboru i miksajte kremu još nekoliko minuta na najjačoj brzini. Krema vam treba biti čvrsta i svilenkasta.

SLAGANJE

  1. Na pladanj za torte postavite malo kreme od mascarponea (jednu žlicu na sredinu pladnja).
  2. Na sredinu stavite biskvit. Neka vam bude postavljen obrnuto u odnosu na kalup (neka je donja strana biskvita okrenuta prema gore). Ako vam se dogodi da biskvit neravnomjerno naraste u pečenju, nožem s rebrastom oštricom poravnajte nepravilnosti kako bi vam biskvit stajao ravno na podlozi.
  3. Slastičarsku vrećicu napunite s kremom od mascarponea. Otkidajte rub vrećice na cca 2 cm. Kremom obrubite vanjski krug biskvita tako da napravite krug. Sada napravite i manji krug po sredini biskvita. Pukotine napunite namazom od jagoda.
  4. Dio cijelih jagoda izrežite na polovine ili četvrtine, ovisno o veličini jagoda pa ih posložite po kremi od mascarponea i namazu od jagoda.
  5. Postavite drugi biskvit na jednak način kao i prvi (obrnuto od pečenja i pazeći da nema neravnina na površini).
  6. Ukrasite kremom od mascarponea te postavite cijele jagode.
  7. Po želji prelijte namazom od jagoda te šećerom u prahu.
  8. Ohladite u hladnjaku prije posluživanja na dva sata ili preko noći.