Pekmez od marelice je jedan od meni najdražih pekmeza. Koristim ga za sve, doslovno. S ovim pekmezom se najčešće pune razna peciva, prhki keksići, premazuju se čokoladni kolači itd. Može vam poslužiti i kao ukusan doručak poslužen na kriški kruha. Sigurno ste ga viđali i jeli u raznim slasticama.

A da li ste ga ikada sami napravili? Ako niste, onda to obavezno učinite. Dobit ćete ukusan pekmez zdraviji od onog kupovnog i što je najljepše u cijeloj priči, biti će stvoren vašim rukama.

Ne znam kako vama, ali meni je posebno lijep osjećaj nešto ovako ukusno spremiti, pohraniti u svoju zimnicu ili pokloniti bliskim ljudima. Ima nešto čarobno u stvaranju domaće zimnice. Morate probati!

 

PEKMEZ OD MARELICE

SASTOJCI
 • 1 kg marelica
 • 250 g šećera
 • sok pola limuna (po želji sok cijelog limuna)
PRIPREMA
 1. Marelice operite, odstranite im koštice i iskidajte ih na komadiće.
 2. Dublji lonac stavite na vatru pa mu dodajte marelice usitnjene na komadiće, šećer i sok pola limuna. U dubljem loncu vam pekmez neće toliko špricati van (na ovo se pripremite).
 3. Neka vatra bude jaka prvih 5 minuta pa je potom smanjite na srednje jaku. Štapnim mikserom usitnite marelice. Ja to radim u loncu dok se marelice kuhaju. Možete maknuti lonac s vatre, usitniti smjesu pa ga vratiti. Cijelo vrijeme miješajte pekmez.
 4. Pekmez kuhajte do željene gustoće, ja sam svoj kuhala 35 minuta i bio je taman. Ovo ćete najlakše provjeriti tako da tanjur staviti u zamrzivač na 5 minuta, izvadite ga i odmah na njega stavite malo pekmeza. Po sredini pekmeza prođite žličicom. Ako se pekmez nije ponovno spojio, već je ostao razdvojen znači da je vaš pekmez gotov!
 5. Pekmez je potrebno pohraniti u sterilizirane, tople staklenke. Staklenke sterilizirajte tako da pećnicu ugrijete na 110-115 stupnjeva pa je ugasite. Oprane staklenke stavite u ugrijanu i ugašenu pećnicu na 15 minuta. Odmah sipajte vrući pekmez u još tople staklenke.
 6. Staklenke zatvorite te ih okrenite naopako na par minuta, okrenite ih potom na pravu stranu i ostavite u toploj pećnici dok se potpuno ne ohlade. Ovako će se pekmez postepeno hladiti te će se stvoriti potreban vakum.
 7. Ohlađen pekmez spremite na suho i tamno mjesto.
TIPS & TRICKS
 • Za pekmez je bolje kada su marelice zrelije i mekanije.
 • Ako su marelice slađe, stavite cijeli sok limuna. Krenite s pola pa dodajte po potrebi.
 • Količinu šećera prilagodite vašim željama. Pravilo za pekmez je da na 1 kg voća ide max 250 g šećera, ali vi se slobodno vodite vašim nepcem.

 

Dobar tek!