Ušećereni bademi su poslastica koja se, čini mi se, sprema od pamtivjeka. Jeste li ikada, listajući stare fotografije baka i djedova vidjeli na stolu ušećerene bademe?
Kod nas je običaj poklanjati ih u raznim prigodama. Ako ste bili na dalmatinskom vjenčanju (vjerujem da se ovo odnosi i na ostatak zemlje) često bi ih dobili kao konfete.
” Stari Rimljani su prvi počeli poklanjati ušećerene bademe mladencima, a tradicija se zadržala i danas. Pravilo je da se mladencima pokloni 5 ušećerenih badema. Svaki badem predstavlja jedan “komadić” sretnog braka: zdravlje, sreću, plodnost, bogatstvo i dugovječnost. “
Imate li i vi problem s onom famoznom mjernom jedinicom “od oka” ? Mene ta imaginarna mjera prati cijeli moj život. Prvo me jako živcirala, al’ baš jako! Smatrala sam da nikada neću doseći onaj nivo spretnosti u kuhinji da je savladam. Danas sam joj jako zahvalna. Ona je jedan od razloga zašto zapisujem recepte. Vrijeme je da je stavimo u okvire poznatoga, da se pretvori u grame, kilograme, mililitre, decilitre itd.
Priprema ušećerenih badema je jednostavna. Potrebno je slijediti par koraka i imati prave mjere.
Sve imamo! Pa, krenimo!
UŠEĆERENI BADEMI
SASTOJCI
- 300 g badema
- 225 g šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
- 250 ml vode
PRIPREMA
- Vodu, šećer i vanilin šećer stavite u lonac. Neka vam vatra bude jaka. Pustite da zakuha.
- Kada sirup od vode i šećera zakuha i stvore se balončići na površini, dodajte bademe. Vatru nemojte smanjivati. Savjetujem da koristite lonac u kojem će bademi imati dovoljno mjesta i prekriti dno ravnomjerno. Biti će vam lakše miješati kasnije.
- Prvih 20 minuta je dovoljno samo nekoliko puta promiješati. Voda još uvijek prekriva bademe i nikakvih većih promjena ne bi trebalo biti.
- Voda će se nakon 20-ak minuta reducirati i primjetit ćete pjenasti šećer. Sada je vrijeme da smanjite vatru na laganu i da kuhačom cijelo vrijeme miješate.
- Cijeli “posao” će se odviti u narednih par minuta. Isparavanjem vode će se šećer primiti i zalijepiti za bademe. Proces se brzo događa, cijelo vrijeme miješajte.
- Kada vam u loncu ostanu samo bademi presvučeni sa šećerom i ostatak suhog šećera na dnu posude, tada je gotovo!
- Ušećerene bademe prebacite u vatrostalnu posudu ili lim za pečenje dok se ne ohlade.
Dobar tek!