Domaća mlijeka od orašastih plodova i zdrave varijante pudinga su mi oduvijek bile zanimljive. Iako, priznajem da sam odrasla s tradicionalnim namirnicama. Kravlje mlijeko, vrhnje, orasi, bademi, maslinovo ulje. Kakve sad chia sjemeke ili mlijeko koje ne daje životinja, a nije ni od kokosa. Šta to postoji uopće?
Zaljubljenost u gastronomiju te odnese van granica “comfort zone”. Istražuješ, kombiniraš, učiš, doživljavaš. Van moje comfort zone su bili chia i ova mlijeka. I znate što? Kad jednom zakoračiš, nema nazad. Kažu da se najbolje stvari kriju baš ovdje, u nepoznatom. Od sveg srca vam savjetujem da zakoračite, bilo u gastronomiji ili bilo čemu drugom.
Zašto bademovo mlijeko i kruška? Jer mi miriše na jesen kojoj se neizmerno veselim. I jer volim krušku, pečenu, s malo cimeta… kupila sam i sliku s granom kruškina drveta. Čista inspiracija za buduća jela.
Ovaj puding možete raditi s raznim voćem, pod tips & tricks dijelom ću vam opisati kako. Vodite se mojom omiljenom rečenicom Marka Twaina “Okusi se ne rađaju nego stvaraju”.
Uživajte u svakom zalogaju ove divne kombinacije!
CHIA PUDING S BADEMOVIM MLIJEKOM I PEČENOM KRUŠKOM
SASTOJCI
- 250 ml bademovog mlijeka
- 3 žlice chia sjemenki
- 150 g grčkog jogurta
- žlica meda
- žličica arome vanilije
- 300 g kruške (3 komada)
- 100 ml vode
- 70 g smeđeg šećera
- 2 žličice cimeta, po želji
PRIPREMA
- U posudi pomiješajte bademovo mlijeko, grčki jogurt, chia sjemenke, med i aromu vanilije. Ostavite u hladnjaku na dva sata (možete i preko noći).
- Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva.
- Kruške operite i iskidajte na kockice. Stavite ih u vatrostalnu posudu, pospite smeđim šećerom, cimetom i polijte sa vodom.
- Vatrostalnu posudu s kruškama stavite u pećnicu pa ih pecite 20 minuta, izvadite iz pećnice i pustite da se ohlade.
- Ohlađene kruške smiksajte u blenderu.
- Na dno zdjelice za posluživanje stavite pire od pečene kruške pa puding s chia sjemenkama.
- Ukrasite s cimetom ili komadićima voća.
TIPS & TRICKS
- Količina je dostatna za tri porcije. Vi možete raditi s omjerima po želji / potrebi.
- Možete koristiti različito voće. Voće možete sirovo blendati s medom ili zamrznuti kao sorbet. Primjerice, jabuke, kruške, breskve su mi divne kuhane ili pečene, pogotovo uz dodatak cimeta, đumbira i sl. Jagode, maline, borovnice blendam sirove s medom ili agavinim sirupom. Mango, lubenicu, citruse volim zamrznuti i blendati s malo vode i meda. Omjeri su isti, razlika je samo u odabiru pripreme voća.
- U varijanti s nekim voćem mi savršeno ide kokos. Samo bademovo mlijeko zamijenite kokosovim. Voću dodajte malo kokosovog ulja i smanjite udio vode. Ukrasite sa kokosovim brašnom. Mango i ananas uvijek kombiniram s kokosom. Vi se igrajte vlastitim okusima. Divno je što uvijek možete imati novi puding.
Dobar tek!