Što znate o brie siru? To je najpoznatiji Francuski sir i jedan od najvećih svjetskih sireva. Proizvodi se u pokrajini Seine-et-Marne. Karakterizira ga bijela, plemenita plijesan, jestiva kora i mekana, kremasta unutrašnjost.

 

Brie sir se stoljećima proizvodi po posebnoj recepturi. Nakon što se dobije smjesa, sir se lopaticom ( pelle à brie ) premješta u kalupe, cijedi se i zrije nekoliko tjedana.

 

Zbog svoje karakteristične mekoće i posebnog okusa, savršeno se slaže s voćem i aromama badema i orasa.

 

Zapečeni brie sir sa smokvama je jednostavno i brzo jelo koje će vas oduševiti okusima. Pripremite ga kao predjelo, zasebno jelo ili snack. Ja ga volim servirati s prepečenim tostom kao večernji snack uz čašu dobrog vina.

 

Na ovo jelo ni najzahtjevnija nepca neće ostati ravnodušna, vjerujte mi!

Krenimo!

 

 

 

Zapečeni brie sir sa smokvama

SASTOJCI
  • 250 g brie sira
  • 6 kom suhih smokava
  • 6 kom suhih datulja
  • 20 g oraha
  • 20 g pistacija
  • 3 žlice džema od smokve
  • 3 žlice Letifico ulja badema
DODATNO

 

PRIPREMA
  1. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva.
  2. Brie sir premažite jednom žlicom džema od smokve.
  3. Suho voće i orašaste plodove isjeckajte na veće komadiće.
  4. Dodajte im dvije žlice džema od smokve i dvije žlice Letifico ulja badema.
  5. Pomiješajte sve sastojke kako bi se sjedinili.
  6. Posložite ih po brie siru i sve zapecite 10 – 15 minuta ili dok vam sir ne omekša.
  7. Gotovi sir polijte jednom žlicom Letifico ulja badema.
  8. Kruh izrežite na fete pa ga prepržite.
  9. Preprženi kruh lagano prelijte Letifico uljem badema.
TIPS & TRICKS
  • Brie sir ima svoju koru, jestiva je i “drži” mekanu unutrašnjost sira. U pravilu se ne skida. Svakako brie zapecite s njom.
  • Ako ćete brie sir poslužiti uz čašu vina, tada se kora ne jede jer okus može utjecati na vinske note.
  • Suho voće i orašaste plodove možete usitniti i u blenderu tako da ih nekoliko puta propulsirate (neka vam ostanu komadi).
  • Ako je džem gust, možete ga malo omekšati u mikrovalnoj ili na pari kako bi se lakše mazao i umiješao u voće.

 

Dobar tek!