Što znate o brie siru? To je najpoznatiji Francuski sir i jedan od najvećih svjetskih sireva. Proizvodi se u pokrajini Seine-et-Marne. Karakterizira ga bijela, plemenita plijesan, jestiva kora i mekana, kremasta unutrašnjost.
Brie sir se stoljećima proizvodi po posebnoj recepturi. Nakon što se dobije smjesa, sir se lopaticom ( pelle à brie ) premješta u kalupe, cijedi se i zrije nekoliko tjedana.
Zbog svoje karakteristične mekoće i posebnog okusa, savršeno se slaže s voćem i aromama badema i orasa.
Zapečeni brie sir sa smokvama je jednostavno i brzo jelo koje će vas oduševiti okusima. Pripremite ga kao predjelo, zasebno jelo ili snack. Ja ga volim servirati s prepečenim tostom kao večernji snack uz čašu dobrog vina.
Na ovo jelo ni najzahtjevnija nepca neće ostati ravnodušna, vjerujte mi!
Krenimo!
Zapečeni brie sir sa smokvama
SASTOJCI
- 250 g brie sira
- 6 kom suhih smokava
- 6 kom suhih datulja
- 20 g oraha
- 20 g pistacija
- 3 žlice džema od smokve
- 3 žlice Letifico ulja badema
DODATNO
- kruh francuz
- Letifico ulje badema
PRIPREMA
- Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva.
- Brie sir premažite jednom žlicom džema od smokve.
- Suho voće i orašaste plodove isjeckajte na veće komadiće.
- Dodajte im dvije žlice džema od smokve i dvije žlice Letifico ulja badema.
- Pomiješajte sve sastojke kako bi se sjedinili.
- Posložite ih po brie siru i sve zapecite 10 – 15 minuta ili dok vam sir ne omekša.
- Gotovi sir polijte jednom žlicom Letifico ulja badema.
- Kruh izrežite na fete pa ga prepržite.
- Preprženi kruh lagano prelijte Letifico uljem badema.
TIPS & TRICKS
- Brie sir ima svoju koru, jestiva je i “drži” mekanu unutrašnjost sira. U pravilu se ne skida. Svakako brie zapecite s njom.
- Ako ćete brie sir poslužiti uz čašu vina, tada se kora ne jede jer okus može utjecati na vinske note.
- Suho voće i orašaste plodove možete usitniti i u blenderu tako da ih nekoliko puta propulsirate (neka vam ostanu komadi).
- Ako je džem gust, možete ga malo omekšati u mikrovalnoj ili na pari kako bi se lakše mazao i umiješao u voće.
Dobar tek!
Jednostavno fantastično.
Hvaa ti. Ja baš jako volim ovu kombinaciju.