PIŠKOTI (BISCOTTI SAVOIARDI, LADYFINGERS)

PIŠKOTI (BISCOTTI SAVOIARDI, LADYFINGERS)

Piškoti, odnosno biscotti savoiardi, kako im je originalno ime, dolaze iz Italije. Poznati su i kao ladyfinger zbog specifičnog oblika nalik prstu.   Nastali su krajem 15. stoljeća na dvoru vojvode Savoy-a. Napravljeni su posebno za posjet kralja Francuske, a kasnije... read more >>
DOMAĆA GRANOLA SA POPPIES INTEGRALNOM RIŽOM

DOMAĆA GRANOLA SA POPPIES INTEGRALNOM RIŽOM

Granola je već neko vrijeme na listi omiljenih doručaka diljem svijeta. Nije ni čudo ako uzmete u obzir da je ovo jedan od najbržih obroka, a da sadrži niz hranjivih sastojaka. Možete ju kombinirati s čim god želite, od jogurta, mlijeka, pudinga, sokova i sl.  ... read more >>
JEDNOSTAVNA BEZGLUTENSKA TORTA OD RICOTTE, BADEMA I LIMUNA

JEDNOSTAVNA BEZGLUTENSKA TORTA OD RICOTTE, BADEMA I LIMUNA

Ovu tortu volim iz više razloga. Jako je sočna i dugo ostaje svježa. Osim toga, sadrži i moje omiljene namirnice, bademe i ricotta sir. Njih bi mogla jesti svaki dan, a da mi nikada ne dosade. Uz sve to, ova torta je i jako, jako jednostavna.   U njoj nema nimalo... read more >>
LAZANJE

LAZANJE

Jedna od prvih asocijacija na Italiju su mi lazanje. I pašta. Mnogo pašte u svim mogućim oblicima. Ako niste znali, obožavam talijansku kuhinju i ono što ona predstavlja.     Obitelj za velikim kamenim stolom ispod masline, djeca trče oko kuhinjskog stola punog brašna... read more >>
KRUH OD INTEGRALNOG PIROVOG BRAŠNA I MELASE

KRUH OD INTEGRALNOG PIROVOG BRAŠNA I MELASE

Izrada kruha je nešto u čemu baš uživam. Ako me pratite već neko vrijeme, sigurna sam da ste to i sami primjetili. Svaki korak, od prolaska brašna kroz prste pa do vađenja kruha iz pećnice mi je potpuno očaravajuć.     I svaki taj korak zapisujem, proučavam, mjerim i... read more >>
CREME BRULEE

CREME BRULEE

Sigurna sam da ste svi čuli za creme brulee. Ovo je pravi klasik francuske gastronomije i planetarno popularan desert. Kada spominjemo creme brulee govorimo o finoj custrad kremi i karameliziranom šećeru na vrhu. Ne znam za vas, ali meni je ovaj opis dovoljan da se... read more >>