Ovu tortu volim iz više razloga. Jako je sočna i dugo ostaje svježa. Osim toga, sadrži i moje omiljene namirnice, bademe i ricotta sir. Njih bi mogla jesti svaki dan, a da mi nikada ne dosade. Uz sve to, ova torta je i jako, jako jednostavna.

 

U njoj nema nimalo brašna, ni praška za pecivo. Prozračnost joj daju stučeni bjelanjci koji se nježno umiješaju u smjesu. I to je sva mudrost!

 

Ovu tortu sam prvo radila bez dodatka korice od limuna. I iako može i takva, baš mi je nekako tražila citrus. Sada mi je okus zaokružen, a da ništa ne dominira previše.

 

Moram još napomenuti da pripazite na veličinu jaja. U receptu koristim jaja L veličine, odnosno jaja koja teže oko 60 grama. Vi možete koristiti bilo koja jaja koja imate, ali uzmite u obzir da vam treba oko 360 grama jaja. Ako koristite manja jaja (S ili M), dobit ćete oko 300 – 330 grama, tada će trebati nadodati još jedno manje jaje.

 

Ovo vam posebno naglašavam iz razloga što u torti nema tekućih sastojaka, pa je količina jaja bitna kako vam se torta ne bi mrvila nakon što je ispečete, odnosno kako bi vam biskvit bio sočan i kompaktan.

 

 

Također, nije na odmet vagati jaja (jednako kako i važete sve ostale namirnice). Ovako ćete dobiti uvijek istu strukturu kolača s istim okusom.

 

 

Prije pečenja kolač pospite listićima badema i takav ispecite. Meni je najdraži kada je posut samo šećerom u prahu. Vi ga možete poslužiti uz tučeno vrhnje, sladoled i sl.

 


 

 

JEDNOSTAVNA BEZGLUTENSKA TORTA OD RICOTTE, BADEMA I LIMUNA

SASTOJCI
 • 180 g maslaca sobne temperature
 • 185 g šećera
 • 1 vrečica vanilin šećera
 • korica 1 limuna
 • 6 jaja L veličine – odvojeno
 • 320 g mljevenih badema
 • 450 g ricotta sira

DODATNO

 • listići badema
 • šećer u prahu
PRIPREMA
 1. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite kalup za tortu promjera 24 – 28 centimetara. U kalup postavite papir za pečenje. Možete ga postaviti na samo dno pa rubove kalupa dodatno namastiti ili unutar cijelog kalupa za malo rustikalniji izgled.
 2. Odvojite žumanjke i bjelanjke.
 3. Maslac sobne temperature, šećer i vanilin šećer pjenasto izradite mikserom. Kada je maslac postao pjenast dodajte naribanu koricu limuna.
 4. Smjesi sada dodajite žumanjak po žumanjak miksajući između svakog dodavanja.
 5. Dodajte mljevene bademe i ricotta sir pa sve povežite mikseom koji ste uključili na laganu brzinu.
 6. Stucite snijeg od bjelanjaka.
 7. Bjelanjke ćemo umiješati iz tri puta.
 8. Odvojite 1/3 stučenih bjelanjaka pa ih žustro umiješajte špatulom u smjesu maslaca, jaja i badema.
 9. Drugu trećinu umiješajte lagano špatulom tako da radite kružne pokrete počevši od dna posude prema vrhu. Kada ste umiješali i drugu trećinu dodajte preostale bjelanjke te ih na jednak način polako umiješajte.
 10. Smjesu prebacite u pripremljeni kalup. Vrh torte pospite listićima badema.
 11. Tortu pecite 45 – 50 minuta, odnosno dok vam čačkalica zabodena u sredinu torte ne izađe suha.
 12. Tortu ohladite pa je pospite šećerom u prahu.

 

Dobar tek!