Granola je već neko vrijeme na listi omiljenih doručaka diljem svijeta. Nije ni čudo ako uzmete u obzir da je ovo jedan od najbržih obroka, a da sadrži niz hranjivih sastojaka. Možete ju kombinirati s čim god želite, od jogurta, mlijeka, pudinga, sokova i sl.

 

Granola je domaća, zdravija verzija muslija. I ono što mi se najviše sviđa je to da je možete “slagati” po vašim željama. Za granolu je poželjno da sadrži žitarice (zobene pahuljice…), sjemenke (suncokret, lan…), orašaste plodove (lješnjaci, bademi, pinjoli…) i zaslađivač (med, agavin sirup…).

 

Ovo bi bila osnova za sve granole koje ćete raditi. Na vama je da nadodate i druge sastojke, recimo suho voće ili komadiće čokolade, možete joj nadodati kokosovo ulje, integralnu rižu i sl. Zaista, sve što volite možete kombinirati.

 

Ja najviše volim onaj divan crunchy efekt koji se dobije tako da se granola zapeče u pečnici. Nakon što ste je zapekli, dodajte joj komadiće suhog voća ili čokolade i to je to!

 

Ja sam probala različite kombinacije i ova mi je najdraža. Uvijek je spremam uduplo.

DOMAĆA GRANOLA SA POPPIES INTEGRALNOM RIŽOM

SASTOJCI

  • 300 g zobenih pahuljica, krupne
  • 200 g meda, ja koristim cvijetni
  • 1 štapić vanilije
  • 100 g poppies integralne riže (rižine pahuljice)
  • 40 g zobenih posija
  • 100 g badema
  • 80 g suncokretovih sjemenki
  • 65 g lanenih sjemenki
  • prstohvat soli
  • 50 g suhih brusnica
  • 50 g goji bobica

 

PRIPREMA

  1. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Pripremite lim za pečenje.
  2. Bademe kratko blanširajte u kipućoj vodi. Dovoljno je da ih prelijete kipućom vodom i ostavite 2 minute. Nakon toga ih procijedite i ostavite po strani.
  3. Med ugrijte kako bi vam bio tekući. Iz štapića vanilije izvadite sjemenke te ih dodajte medu.
  4. U zasebnu posudu pomiješajte sve ostale sastojke osim brusnica i goji bobica, znaći zobene pahuljice, poppies od riže, zobene posije, blanširane bademe, suncokretove sjemenke, lan i prstohvat soli.
  5. Dodajte tekući med i sve dobro promiješajte pa prebacite na lim za pečenje.
  6. Granolu pecite 20-25 minuta, odnosno dok vam ne poprimi lijepu rumenu boju. Promiješajte je jednom za vrijeme pečenja, najbolje nakon 10-ak minuta.
  7. Pečenu granolu promiješajte kako bi spriječili nastajanje krupnih komada.
  8. Ohlađenoj granoli dodajte suhu brnusnicu i goji bobice. Po potrebi razlomite krupnije komade rukom.
  9. Granolu spremite u zatvorenu posudu i potrošite unutar 6 mjeseci.

 

TIPS & TRICKS

  • Rižine poppies-e (pahuljice) možete kupiti u bilo kojoj većoj trgovini ili drogeriji. Ja koristim one od Ekozone.
  • Med možete zamijeniti agavinim ili javorovim sirupom.
  • Savjetujem vam da koristite sjemenke vanilije. Granola ima divan miris uz njih. Umjesto njih možete staviti vrečicu vanilin šećera ili žličicu arome vanlije.
  • Bademe možete prepoloviti ako želite granolu s manjim komadima orašastih plodova.
  • Pečenu granolu promiješajte kako vam se ne bi zaljepila za lim za pečenje i kako bi izbjegli stvaranje sljepljenih komada granole.

 

Dobar tek!