Izrada kruha je nešto u čemu baš uživam. Ako me pratite već neko vrijeme, sigurna sam da ste to i sami primjetili. Svaki korak, od prolaska brašna kroz prste pa do vađenja kruha iz pećnice mi je potpuno očaravajuć.

 

 

I svaki taj korak zapisujem, proučavam, mjerim i uspoređujem. I koliko god različitih vrsta brašna imali, različitih pećnica i recepata, svima je jedno isto – kruhu trebate dati malo vremena, malo pažnje i vaše želje… i dobit ćete predivan proizvod, domaći kruh na vašem stolu.

 

 

Kada sam već spomenula različite vrsta brašna i žitarica, za pir mi šaljete jako puno upita. Nije ni čudo ako uzmemo u obzir da se radi o žitarici koja se često preporuča kao zamjena za pšenicu. Pir je ujedno i jedna od najstarijih žitarica na svijetu. Za razliku od pšenice, pirovo brašno sadrži manje glutena (slabiji je) te je bogato vlaknima i mineralima. Pir ima manje kalorija, a više proteina od pšenice. Možete ga koristiti zasebno ili u kombinaciji s drugim vrstama brašna i/ili orašastih plodova.

 

 

 

Gluten je odgovoran za elastičnost kruha i zbog njega tijesto postane onako povezano i kompaktno. Kako se gluten iz pira ponaša potpuno drukčije od “običnog” pšeničnog glutena, tako je i sama izrada ovog kruha malo usporenija u smislu povezivanja brašna i vode, ali nemojte da vas to razuvjeri, tijesto će se sasvim lijepo povezati, samo mu trebate dati malo vremena.

 

 

 

Već sam vam pisala o kulinarskim radionicama i divnim savjetima, idejama i receptima koje na njima možete dobiti. Ovaj kruh je upravo s jedne od njih i toliko mi je divan da sam ga morala podijeliti s vama. Nadam se da ćete uživati u njemu jednako kao i ja.

 

KRUH OD INTEGRALNOG PIROVOG BRAŠNA I MELASE

 

SASTOJCI
 • 700 g inetegranog pirovog brašna
 • 2 žličice soli
 • 35 g melase (možete koristiti med ili agavin sirup)
 • 510 ml mlake vode
 • 15 g svježeg kvasca

 

PRIPREMA
 1. U posudu stavite prosijano pirovo brašno, melasu ili med, sol na jednu stranu i razmrvljeni svježi kvasac na drugu stranu.
 2. Sastojke povežite pa ih prebacite na pobrašnjenu radnu površinu. Tijesto možete zamijesiti i s pomoću kuhinjskog robota s nastavkom za tijesto.
 3. U početku će vam tijesto djelovati dosta tekuće, tako treba biti. Samo mijesite dok vam se ne krene povezivati u kompaktnu smjesu. Ako vam se previše lijepi za ruke dodajte malo pirovog brašna na rub pa ga umjesite. Ja sam u dva navrata nadodala po jako malo brašna (ovisi i o vrsti pirovog brašna također).
 4. Tijesto možete dignuti u zrak i baciti o radnu podlogu, ovako ćete ga brže zamijesiti. Mijesite ga najmanje 15-ak minuta.
 5. Kada se tijesto povezalo i ne lijepi se, prebacite ga u lagano nauljenu posudu u kojoj će vam odmarati dva sata.
 6. Posudu prekrijte prozirnom folijom. Nakon 1 sat tijesto izvadite na radnu podlogu i premijesite ga. Vratite ga u posudu i ostavite još 1 sat. Ne zaboravite pokriti posudu prozirnom folijom.
 7. Pripremite banneton (drvenu posudu za oblikovanje tijesta) , ako nemate banneton uzmite plastičnu posudu u koju ćete postaviti čistu kuhinjsku krpu pazeći da vam pokrije unutrašnjost posude bez nabora. Na ovaj način će vam kruh imati lijepi okrugli oblik bez neravnina po sebi. Banneton ili posudu s kuhinjskom krpom pospite brašnom. Ja koristim rižino brašno, no vi možete ovo napraviti i sa pšeničnim ili pirovim brašnom.
 8. Nakon što je kruh fermentirao dva sata nježno ga prebacite na lagano pobrašnjenu podlogu. Formitajte ga u krug tako što ćete ga lagano pomicati rubovima vaših dlanova koje ste postavili na sami rub vašeg tijesta. Nježno ga vrtite u smjeru kazaljke na satu dok ne poszignete željeni oblik.
 9. Tijesto pažljivo prebacite u banneton ili posudu pazeći da vam gornja strana kruha bude okrenuta prema dnu.
 10. Ostavite tijesto još 40 minuta.
 11. Pećnicu upalite u 230 stupnjeva. Odmah postavite posudu s polopcem da se i ona ugrije. Ako nemate ovakvu posudu postavite staru padelu na dno pećnice i pustite da se ugrije.
 12. Tijesto nježno prebacite u ugrijanu posudu ili na lim za pečenje (ako nemate posudu s poklopcem) koristeći papir za pečenje. Papir postavite na vrh banneton-ea ili posude pa skupa s njim okrenite banneton ili posudu kako bi vam tijesto izašlo.
 13. Prije pečenja je potrebno tijesto zarezati kako vam ne bi popucalo. Zarežite ga skalpelom.
 14. Kruh pecite 45-50 minuta, odnosno dok vam korica kruha ne poprimu lijepu rumenu boju. Prvih 30 minuta ga pecite poklopljenog, a nakon toga ga pecite bez poklopca. Ako ga pečete na limu, tada u ugrijanu padelu na dnu pećnice ulijte 150 ml vruće vode kako bi se stvorila para koja će kruhu dati divnu hrskavu koricu.
 15. Kruh čuvajte u zatvorenoj posudi i potrošite unutar 5 dana.

 

Dobar tek!