Jedna od prvih asocijacija na Italiju su mi lazanje. I pašta. Mnogo pašte u svim mogućim oblicima. Ako niste znali, obožavam talijansku kuhinju i ono što ona predstavlja.

 

 

Obitelj za velikim kamenim stolom ispod masline, djeca trče oko kuhinjskog stola punog brašna dok žene izrađuju tjesteninu i najfinije umake na svijetu. Tako ja vidim Italiju.

 

 

Znate li da su lazanje prvobitno potekle iz Napulja, ali se taj recept razlikuje od uobičajenog načina pripreme. Naime, napuljske lazanje se sastoje od mesnih okruglica, mesnog ragu umaka, a umjesto bešamela imaju ricotta sir i tvrdo kuhana jaja.

 

 

Meni je bešamel ono što lazanje čini tako sočnima. Uvijek ga sama radim i nikad ne koristim kupovne varijante. Ujedno, najukusnije su mi lazanje rađene s junećim mljevenim mesom, no vi možete koristiti bilo koje po vašoj želji.  Recept za bešamel imam na blogu od prije, ali sam vam napisala i u pripremi niže.

 

 

Ja lazanje ne podlijevam pelatama već ih nadodam mesu kod izrade bolognese-a. Ovako mi je najfinije.

 

 

Što se tiče izbora sira, tu možete pustiti mašti na volju i koristiti bilo koju vrstu koju vam srce poželi. Ricotta, mozzarella, parmegiano reggiano, gauda i sl.

 

 

Kore za lazanje su mi najbolje domaće, one koje napravim neposredno prije slaganja lazanja. Ako vas zanima kako ih napraviti, recept imate na blogu, samo kliknite ovdje. Ako se odlučite za one kupovne, nećete ni tako pogriješiti. Danas postoji niz dobrih brendova koji u svojoj ponudi imaju kupovne lazanje.

 

 

Lazanje uvijek slažite na 4 kata, odnosno na tri nadjevena i četvrti sloj tjestenine kao završni, kako bi dobili savršeni balans tjestenine, mesa, bešamela i sira.

 

 

Omjeri u receptu su dosatatni posudi promjera 30 x 20 centimetara, odnosno porciji za 4 osobe.

 

 

LAZANJE

SASTOJCI

ZA BOLOGNESE

  • 800 g mljevenog mesa (ja koristim junetinu)
  • 2 glavice žutog luka
  • 500 ml pelate po izboru
  • sol, papar
  • mljevena paprika i timijan- po želji
  • svježe sjeckani peršin

ZA BEŠAMEL

  • 100 g maslaca
  • 100 g glatkog brašna
  • 1,2 l mlijeka
  • sol
  • papar
  • 1/4 žličice muškatnog oraščića

DODATNO

  • kore za lazanje
  • 200 g sira, ja koristim cheddar (bijeli ili crveni)
PRIPREMA

BOLOGNESE

  1. Luk očistite i iskidajte na sitne komadiće. U širi lonac na malo ulja prodinstajte luk dok ne postane staklast. Oko 5- 6 minuta.
  2. Dodajte mljeveno meso pa pojačajte vatru na srednje jaku.
  3. Meso miješajte 10-ak minuta. Kada je svo meso poprimilo rumenu boju, a voda iz mesa isparila, dodajte začine. Ja koristim sol, papar, crvenu papriku i timijan.
  4. Sada mesu dodajte 0,5 litre pasirane pasate, promješajte i pustite da se kuha 40-ak minuta.
  5. Po potrebi dodajte još malo začina i svježe sjeckani peršin.

BEŠAMEL

  1. Ugrijte mlijeko i stavite ga po strani.
  2. Na srednje jakoj vatri rastopite maslac. Dodajte mu odmah brašno pa miješajte dvije – tri minute dok vam brašno lagano ne porumeni.
  3. Postepeno dolijevajte mlijeko miješajući između svakog dodavanja kako bi se smjesa povezala. Kada ste dodali svo mlijeko začinite sa soli, paprom i muškatnim oraščićem.
  4. Ako primjetite grudice tada bešamel samo procijedite kroz cjedilo.
  5. Ako želite gušći bešamel, dodajte manje mlijeka (1 litra- 1,1 litra) ili ako želite rijeđi bešamel tada dodaje više mlijeka (1,3 litre)

 

SLAGANJE I PEČENJE

  1. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva.
  2. Na dno posude stavite žlicu bešamela pa ga ravnomjerno rasporedite.
  3. Postavite kore za lazanje tako da prekriju dno posude.
  4. Na kore za lazanje stavite sloj bolognese-a (dovoljno da meso pokrije kore), pa podlijte s bešamelom i naribajte sir po površini.
  5. Ponovite postupak još dva puta, znači – kore, bolognese, bešamel, sir, pa kore, bolognese, bešamel, sir.
  6. Sada postavite zadnje kore, prekrijte ih bešamelom i naribanim sirom.
  7. Lazanje pecite 35-40 minuta, odnosno dok vam se sir na površini lijepo ne zapeče.

 

TIPS & TRICKS
  • U bolonegse možete nadodati i dvije naribane mrkve. Nadodajte ih par minuta prije nego dodate mljeveno meso.
  • Cheddar možete zamijeniti bilo kojim topivim sirom. Možete kombinirati i više vrsta sira poput mozzarelle ili parmegiano- reggiano i sl.
  • Umjesto junetine možete koristiti bilo koje mjeveno meso (mješano, pureće i sl.)
  • Lazanje možete raditi s namirnicama po želji poput povrća, gljiva, više vrsta sira i sl.
  • Lazanje možete i zmrznuti te ih zapeći po potrebi.

 

Dobar tek!