Sigurna sam da ste svi čuli za creme brulee. Ovo je pravi klasik francuske gastronomije i planetarno popularan desert. Kada spominjemo creme brulee govorimo o finoj custrad kremi i karameliziranom šećeru na vrhu. Ne znam za vas, ali meni je ovaj opis dovoljan da se zaljubim u ovaj desert.

 

 

Skoro pa u svakom restoranu možete naići na creme brulee u svojoj ponudi, a često je obogačen nekom aromom ili novim okusom. Creme brulee možete raditi u klasičnoj, slatkoj, pa i slanoj varijanti. Uistinu, kombinacijama nema kraja, dovoljno je samo malo mašte.

 

 

Na jednoj od radionica smo radili razne varijante creme brulee-a, od onih obogačenih agrumima, čajevima, pa do creme brulee-a s lososom. I sve može! Baš sve!

 

 

Za creme brulee vam trebaju posudice u kojima će se peći, padela u koju ćete postaviti posudice i uliti vodu ( tehnika pripreme poznata kao bain-marie) i brener. Ako nemate brener, ne brinite, napisat ću vam kako da karamelizirate šećer pomoću pećnice. Moje posudice su promjera 8,5 centimetara i doza je dostatna za 5 posudica.

 

 

Ujedno, jako je važno da se pridržavate omjera iz recepta. Trebat će vam vrhnje s 33% masnoće, odnosno vrhnje za šlag, punomasno mlijeko s 3,5% ili 3,8% mliječne masti. Punomasno mlijeko možete zamijeniti mlijekom s manjim udjelom masnoće, ali uzmite u obzir da to utjeće na finalni rezultat vašeg creme brulee-a, njegovu kremoznost i teksturu.

 

 

 

Također, žumanjke izvažite. Za savršeni creme brulee vam treba 100 g žumanjaka što je otprilike 5 žumanjaka jaja L veličine. Pripazite na mjehuriće zraka koji vam mogu narušiti vanjski izgled creme brulee-a, okusom će ostati isti ali neće biti onako lijep. Ne brinite, postoji nekoliko trikova i za te mjehuriće zraka. Slijedite samo upute i dobit ćete divan creme brulee.

 

 

Krenimo!

 

 

 

CREME BRULEE

SASTOJCI
 • 350 ml vrhnja za šlag
 • 100 ml mlijeka ( punomasno mlijeko, 3,5% ili 3,8% mliječne masti)
 • 90 g šećera
 • 100 g žumanjaka (5 žumanjaka od L jaja)
 • 1/2 mahune vanilije

DODATNO

 • 60 g smeđeg šećera

 

PRIPREMA
 1. Pećnicu ugrijte na 140 stupnjeva.
 2. U srednje veliki lonac ulijte vrhnje za šlag i mlijeko.
 3. Izdubite mahunu vanilije pa je dodajte mlijeku i vrhnju. Pustite da zakuha. Maknite s vatre i stavite po strani. Izvadite mahunu vanilije.
 4. U zasebnoj posudi žumanjcima postepeno dodajte šećer. Pjenjačom ih umutite. Neka se sjedine ali ih nemojte previše lupati (zapjeniti) kako se ne bi stvorilo previše zraka.
 5. Zatim postepeno dolijevajte ugrijano vrhnje i mlijeko smjesi jaja i šećera pri čemu cijelo vrijeme miješajte pjenjačom.
 6. Smjesu ulijte u pripremljene kalupe. Ostavite pola centimetra do vrha prazno.
 7. Ako primjetite mjehuriće zraka na površini smjese, lagano lupnite kalup o radnu podlogu, to će vam pomoći da se zrak ispuše. Također ih možete spaliti brenerom lagano prelazeći po površini smjese ili ih dotaknite vrhom čistog kuhinjskog papira kako bi niestali. Mjehurići zraka će narušiti izgled površine vašeg creme brulee-a pa ih svakako odstranite prije pečenja.
 8. Sada napunjene kalupe prebacite u padelu pa ulijte vruću vodu do pola padele. Napunjenu padelu oprezno stavite u pećnicu na 40-ak minuta. Dužina pečenja ovisi o intezitetu vaše paćenice pa obratite pažnju na sami izgled creme brulee-a. Creme brulee vam treba biti poput želea kad ga prodrmate, a da je i dalje mekan iznutra, izgledat će vam sirovo, to je u redu.
 9. Kalupe s creme brulee-ima oprezno izvadite iz padele. Ostavite ih na sobnoj temepraturi 30 minuta do sat vremena. Nakon što su se ohladili prekrijte ih prozirnom folijom, a potom ih prebacite u hladnjak na 2 do 3 sata ili preko noći.
 10. Nakon što se creme brulee ohladio, izvadite ga iz hladnjaka. Na svaki stavite žlicu smeđeg šećera (ako koristite veće kalupe stavite 1,5 žlicu). Šećer rasporedite ravnomjerno po površini creme brulee-a pa ga karamelizirajte brenerom. Pripazite da vam plamen nije direktno na šećeru kako vam ne bi izgorio već se ravnomjerno i postepeno karamelizirao.
 11. Creme brulee ostavite do 5 minuta da se ohladi te ga potom poslužite.

 

TIPS & TRICKS

 • Što ako nemam brener?

Ako nemate brener, šećer možete karamelizirati pomoću gornjeg grijača na pećnici. U toj varijanti pripazite da na creme brulee postavite tanki sloj šećera koji ćete ravnomjerno rasporediti po površini. Gornji grijač pećnice upalite na najviše stupnjeva, a rešetku postavite na najgornju poziciju. Kada se pećnica dovoljno ugrije, postavite kalupe na lim za pečenje (hladni) te ih stavite na najgornju rešetku. Neka vam vrh kalupa bude što bliže grijaču. Kalupe držite u pečnici najviše jednu do dvije minute, odnosno dok vam se šećer nije karamelizirao.

 • Mogu li zamjeniti mahunu vanilije s aromom?

Ako nemate mahunu vanilije, tada koristite aromu vanilije i dodajte 1 žličicu. Žličicu dodajte stučenim žumanjcima i šećeru neposredno prije dodavanja vrhnja i mlijeka. Mahuna je bogatijeg okusa pa vam savjetujem da nju koristite.

 • Što je to bain-marie?

Bain-marie je tehnika kojom se kuha (zagrijava) krema ili umak u jednoj posudi koja je postavljena na drugu s kipućom vodom.

 

Dobar tek!