Piškoti, odnosno biscotti savoiardi, kako im je originalno ime, dolaze iz Italije. Poznati su i kao ladyfinger zbog specifičnog oblika nalik prstu.
Nastali su krajem 15. stoljeća na dvoru vojvode Savoy-a. Napravljeni su posebno za posjet kralja Francuske, a kasnije su nazvani savoiardi te su postali omiljeni biscotti na dvoru, ali i šire.
Ovi keksići ili suhi biskvitići, su mi oduvijek bili omiljeni. Tako su prhki i pahuljasti da se tope u ustima. I onaj šećer što se primi za koricu piškota u pečenju… ma jednostavno savršeno!
Vjerujem da niste znali da je charlotta (torta obložena piškotima) bila prva torta koju sam sama radila. Radila sam je za bratov rođendan i bila sam jako malena.
Iako su piškoti i dalje ostali sastavni dio mojih kolača i torti, ovo je prvi put da ih sama radim. Iskreno, ni sama ne znam zašto sam toliko čekala.
Jako ih je jednostavno napraviti. Za njihovu pripremu vam trebaju tri sastojka i svega pola sata vremena. Najbolje da odmah krenemo na recept.
PIŠKOTI (BISCOTTI SAVOIARDI, LADYFINGERS)
SASTOJCI
- 4 jaja L veličine, odvojeno žumanjci i bjelanjci
- 120 g glatkog brašna
- 125 g šećera
DODATNO
- kristal šećer za posipanje
- šećer u prahu za posipanje
PRIPREMA
- Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Na lim za pečenje postavite papir za pečenje.
- Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
- Pola od ukupne količine šećera (približno 62 grama) pjenasto stucite sa žumanjcima.
- Od bjelanjaka i preostalog šećera stucite meringue. To ćete napraviti tako da uključite mikser na najjaču brzinu (počnite od najmanje pa postepeno pojačavajte), dodajte šećer i miksajte nekoliko minuta dok vam se šećer ne otopi u snijegu od bjelanjaka. Smjesa će biti sjajna i čvrsta.
- Sada smjesi žumanjka i šećera dodajte pola količine brašna (obavezno ga prosijte), pa pola količine meringue. Špatulom pomiješajte sve sastojke.
- Dodajte preostalo prosijano brašno i meringue-u. Nježnim pokretima umiješajte meringue i povežite smjesu.
- Napunite slastičarsku vrečicu s okruglim nastavkom (ja koristim Wilton A2). Ako nemate nastavak tada samo otkidajte dno vrečice. Neka vam promjer bude između 1 i 1,5 centimetar.
- Istiskujte smjesu na papir za pečenje. Slastičarsku vrečicu držite pod kutom od 45 stupnjeva kako bi vam bilo lakše istiskivati smjesu.
- Piškote odmah pospite kristal šećerom te ih potom pospite šećerom u prahu.
- Pecite ih između 16 – 20 minuta, odnosno dok vam ne poprime laganu rumenu boju na površini.
- Pečene piškote dodatno pospite šećerom u prahu po želji.
Dobar tek!
4 l jaja koliko je to otprilike komada?
Mislila sam na 4 jaja L veličine, odnosno oko 240 grama. Nadopisala sam u sastavu kako ne bi bunilo druge. Hvala ti na poruci.
Lp,
Nina
Koliko piskota ispadne sa ovom kolicinom? Da znam za tiramisu ako treba napraviti ovu ili duplu dozu 😉
Ovisi o debljini i dužini pa mi je teško reći okviran broj. Ovo vam je doovljno za tiramisu 🙂