Ako niste upoznati s brioche tijestom, sigurno ste čuli za njega. To je mekano, pjenasto i bogato tijesto od kojeg možete raditi klasični i prepoznatljivi brioches à tête, ali i razne druge oblike peciva. Jedni od poznatijih su zasigurno cimet rolice, babka, brioche krafne itd.

 

Brioche tijesto se razlikuje od ostalih tijesta po količini jaja i maslaca koju sadrži. Uz njih, u svom sastavu ima mlijeko, brašno, malu količinu šećera, suhi kvasac i sol.

 

Brioche tijesta radim po receptu i uputstvima Petera Reinharta. Recept za brioche tijesto u nastavku Peter naziva poor man’s brioche ili siromašno brioche tijesto. Postoje male razlike u receptu koji radim od onoga koje se nalazi u knjigama ovog autora, a odnose se na količinu šećera i minimalnu razliku u postotku brašna i maslaca.

 

Ovo tijesto sadrži 23% maslaca u odnosu na brašno, a to je ujedno i najniži omjer maslaca za brioche tijesta. Također, ovo tijesto možete peći i oblikovati isti dan, ali ga možete i držati u hladnjaku nakon oblikovanja i peći sutradan. Ostala brioche tijesta trebaju odmarati u hladnjaku jedan dan. Ovo tijesto je pogodno za izradu raznih oblika peciva, divno je mekano i pjenasto, a opet nije pretjerano teško niti masno.

 

Ostala brioche tijesta možemo grupirati dvije skupine. Srednja brioche tijesta imaju 50 % maslaca u odnosu na brašno i jednako toliko jaja u odnosu na brašno (jaja se mjere u gramima, a jedno L jaje ima cca 60 grama).

 

Bogata brioche peciva su ona peciva od kojih se rade prepoznatljivi brioches à tête. Oni u svom sastavu sadrže preko 70 % maslaca u odnosu na brašno te nekakvih 50 % jaja. 

 

Ovakva tijesta se spremaju u hladnjak na 12 sati prije oblikovanja te su iznimno pjenasta, bogata okusom i mekana.

 

Za sva brioche tijesta koristim spužva kvas u istim omjerima i spremam ga na isti način. Kada jednom savladate tehniku vidjeti ćete koliko je priprema ovakvog tijesta jednostavna, a mogućnosti zaista velike.

 

 

Ovaj recept vam može poslužiti za razne oblike i punjenja. Prilagodite ga svojim željama. Sada kada imate bazu za brioche, na vama je da se odlučite za vaša omiljena peciva i da krenete u izradu.

 

 

 

 

 

BRIOCHE TIJESTO ZA RAZNA PECIVA

SASTOJCI

SPUŽVASTI KVAS

 • 65 g glatkog brašna
 • 7 g suhog kvasca (1 vrećica)
 • 115 g mlakog mlijeka ( 35-38 stupnjeva)

TIJESTO

 • 4 jaja L veličine
 • 420 g glatkog brašna
 • 60 g šećera
 • 9 g soli (1 žličica soli)
 • 115 g maslaca sobne temperature
PRIPREMA

SPUŽVASTI KVAS

 1. Za kvas pomiješajte brašno i kvasac pa dodajte mlako mlijeko.
 2. Dobro sve promiješajte i pokrijte prozirnom folijom. Neka vam kvas fermentira pola sata do 45 minuta. Kada primijetite da je kvas narastao, taknite mu sredinu, treba pasti. Kvas možete koristiti.

TIJESTO

 1. Kvas prebacite u posudu od električnog miksera ili u običnu posudu. Kvasu dodajte prethodno umučena jaja te ih umiješajte mikserom ili pjenjačom.
 2. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, šećer i sol pa ih dodajte smjesi kvasa i jaja.
 3. Nastavkom za tijesto sve povežite i nastavite izrađivati nekoliko minuta.
 4. Ugasite mikser i ostavite tijesto 5 minuta da miruje i da se gluten polako razvije.
 5. Maslac sobne temperature podijelite na nekoliko manjih komada pa ga dodajite komad po komad.
  Neka vam cijelo vrijeme mikser s nastavkom za tijesto radi na srednjoj brzini. Pazite da vam se maslac potpuno stopi s tijestom prije nego dodate novu kockicu.
 6. Kada ste nadodali sav maslac nastavite miksati 6-8 minuta, odnosno dok vam tijesto ne bude mekano i sjajno. Po potrebi dodajte malo brašna, ali pazite da ne dodate previše.
 7. Tijesto prebacite u nauljenu posudu koju ćete prekriti prozirnom folijom. Ostavite na toplom mjestu dok se tijesto na udvostruči, oko dva sata.
 8. Tijesto pritisnite šakom po sredini kako bi izašao zrak. Prebacite ga na pobrašnjenu radnu podlogu.
 9. Sada tijesto razvaljajte na debljinu od oko 5 milimetara, možete ga ostaviti i debljim pa ga razvaljati na 1 centimetar.
 10. Razvaljano tijesto premažite željenim nadjevom. Ja sam dio tijesta premazala maslacem, posula šećerom i cimetom, a dio sam premazala čokoladom i posula tostiranim i krupno sjeckanim lješnjacima.
 11. Tijesto zarolajte tako da rolate dužu stranu. Sada imate osnovni oblik za sva peciva.

ZA ROLICE

 1. Zarolano tijesto kidajte uzdužno na komade debljine 2 do 3 centimetra.

ZA ZAVIJENA PECIVA

 1. Razvaljano tijesto pritisnite valjkom i lagano ga poravnajte. Kidajte trake (uzdužne za manja peciva ili vodoravne za nekoliko većih). Tijesto zarolajte i napravite oblik po želji. Možete napraviti oblik čvora i sl.

ZA BABKU

 1. Razvaljano tijesto prepolovite uzdužno po sredini. Polovice postavite u oblik slova X. Krenite s gornjom stranom pleteći pletenicu tako da polovice vrtite jednu oko druge. Isto ponovite s donjom stranom slova X. Ispletenu babku možete raditi i s tri komada tijesta. Savjetujem da za takvu babku koristite šire zarolano tijesto kako bi svaki komad bio dovoljno širok. Babku s tri trake pletite kao klasičnu pletenicu.

ZA VIJENAC BABKU

Sve radite isto kao i kod klasične babke. Na kraju ispleteno tijesto spojite u krug. Kod vijenca babke koristite duže zarolano tijesto kako bi vijenac imao dovoljno velik promjer kada ga spojite. U protivnom vam se tijesto prilikom odmaranja i rasta može spojiti u sredini.

PEĆNICA

 1. Kada ste pripremili željene oblike posložite ih na lim za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Napravite razmak kako bi nesmetano mogli rasti.
 2. Babku stavite u kalup za kruh koju ste prethodno obložili papirom. Ako vam je babka duža od kalupa tada je malo zbijte prilikom stavljanja u kalup. Ako nemate kalup za kruh, babku možete peći na limu za pečenje.
 3. Pripremljena peciva prekrijte prozirnom folijom. Ako ih želite peći drugi dan, spremite ih u hladnjak na 12-36 sati.
 4.  Ako su vam pripremljena peciva u hladnjaku izvadite ih dva sata prije pečenja. Ako ih odmah pečete tada ih ostavite pokrivene jedan sat da se uduplaju. Po želji peciva možete posuti kristalićima šećera, sjeckanim orašastim plodovima i sl.
 5. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Manja peciva poput cimet rolica pecite 15- 20 minuta, babku pecite  30- 35 minuta, odnosno dok vam peciva ne poprime lijepu rumenu boju.
 6. Pečena peciva po želji premažite sirupom kako bi vam bila duže mekanija i još sočnija.

 

Ako vas zanimaju kasični recepti za navedena peciva kliknite na naziv peciva ispod.

Ovdje možete pronaći link za cimet rolice, mekana peciva s kardamomom, cimetom i pistacijima,babka s orasima i cimetom, pull apart kruh s jabukama.

 

Dobar tek!