Pull apart slatki kruh mi je već duže favorit među slatkim pecivima, a peciva obožavam. Ako ga do sada niste radili može vam djelovati komplicirano po slici, ali je toliko jednostavan da ćete ga obožavati raditi jednako koliko i jesti.

 

 

Pull apart naziv dolazi od samog načina izrade. Tijesto se razvalja i potom izreže na komade. Komadi tijesta se spoje i kruh se takav peče. Poprilično zanimljivo, zar ne?

 

 

Pull apart kruh izvan izgleda predivno. Kao da se dekorirao u nekom rustikalnom stilu. Može li bloger poželjeti više? Jednako divno izgleda i cijeli stol na kojem ćete ga servirati. A tek iznutra, spojeno pjenasto tijesto presječeno slatkim nadjevom. Fantazija!

 

 

Ja sam kruh nadjenula kockicama jabuke, smeđim šećerom i cimetom. Jabuke možete zamijeniti orašastim plodovima, ja volim koristiti orahe. Možete ga nadjenuti i bundevom ili čokoladom. Na vama je da odaberete svoju omiljenu verziju ili više njih.

 

 

 

 

PULL APART ILI KRUH NA KOMADE S JABUKAMA I CIMETOM

SASTOJCI

TIJESTO

  • 250 g mlakog mlijeka
  • 2 žličice suhog kvasca
  • 100 g šećera
  •  500 g glatkog brašna
  • 1 jaje L veličine
  • 1 žličica soli
  • 60 g maslaca sobne temperature

NADJEV

  • 100 g  maslaca sobne temperature (neka bude omekšan)
  • 1 veća jabuka sorte po izboru (neka vam ne bude kisela)
  • 100 g smeđeg šećera
  • 1 žličica limunovog soka
  • 3 žličice cimeta
  • 1/3 žličice muškatnog oraščića, po želji

DODATNO

  • maslac za premazivanje, oko 20 grama

 

PRIPREMA

IZRADA TIJESTA

  1. U posudu od električnog miksera ili u običnu posudu stavite mlijeko (temperature oko 30 stupnjeva), kvasac i šećer. Promiješajte.
  2. Dodajte brašno i sol. Koristite nastavak za izradu tijesta (na električnom ili običnom mikseru) kako bi povezali sastojke.
  3. Čim su se sastojci povezali dodajte razmućeno jaje. Miksajte oko 4 minute.
  4. Maslac sobne temperature iskidajte na sitne kockice. Postepeno dodajte kockice maslaca miksajući cijelo vrijeme.
  5. Tijesto nastavite izrađivati mikserom još nekoliko minuta, dok ne postane glatko i podatno. Treba se odvajati od stijenki posude. Po potrebi možete dodati malo brašna.
  6. Nauljite posudu za dizanje tijesta te ga prebacite u nju. Posudu pokrijte prozirnom folijom pa je ostavite na toplom sat vremena, odnosno dok se tijesto ne udvostruči.

FORMIRANJE KRUHA

  1.  Jabuku očistite i iskidajte na sitne kockice. Dodajte joj limunov sok, žlicu šećera (od ukupne količine za nadjev) i muškatni oraščić. Ostavite po strani. Preostali šećer pomiješajte s cimetom.
  2. Na pobrašnjenoj podloži razvaljajte tijesto tako da vam bude debelo oko 1 centimetar. Dimenzije mog tijesta su 30 x 45 cm. Tijesto premažite omekšalim maslacem pa pospite mješavinom šećera i cimeta.
  3. Kockice jabuke ravnomjerno posložite po tijestu.
  4.  Iskidajte  trake od tijesta širine 10 centimetara. Moje su bile duge oko 6 centimetara.
  5. Sada slažite iskidane komade tijesta jedan na drugi tako da suha strana tijesta bude polegnuta na onu stranu gdje se nalazi nadjev. Složite tri po tri komada tijesta.
  6. Pripremite kalup za kruh koji ste obložili papirom za pečenje.
  7. Komad tijesta (tri komada spojena) vodoravno postavite u kalup. Nastavite slagati do kraja kalupa.
  8. Kalup prekrijte prozirnom folijom i ostavite pola sata na toplom.

PEČENJE

  1. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva.
  2.  Kruh pecite 30-35 minuta, odnosno dok vam ne poprimi lijepu rumenu boju.
  3. Tek pečeni kruh premažite rastopljenim maslacem. Ostavite da se ohladi prije posluživanja.

 

Dobar tek!