Znate li da se danas obilježava dan cimet rolica? Ako niste znali, u kalendar zabilježite 04. listopada kao dan kada ih nikako ne smijete propustiti, svake godine.

 

 

Čim malo zahladi ja ih obavezno pečem. Obožavam to mekano tijesto s maslacem, hrskavi šećer i cimet. Cijeli stan mi poprimi neku toplu notu i taj miris cimeta… pa ima li išta ljepše?

 

 

Cimet rolice su jednostavne za izradu. Tijesto je mekano i podatno za valjanje. Trebate mu samo dati vremena da naraste i dobit ćete najmekanije i najukusnije tijesto koje možete koristiti za razne oblike  punjenja.

 

 

U dijelu s pripremom sam vam napisala dimenzije na koje ja razvlačim tijesto kako vam rolice ne bi bile pretanke niti predebele. Ovaj dio je također bitan radi mekoće tijesta i dužine samog pečenja.

 

 

Cimet rolice se tradicionalno rade tako da se razvaljano tijesto pospe mješavinom šećera i cimeta. Vi možete raditi i svoje kombinacije i nadodati mljevene orahe, bademe, ili ih samo premazati čokoladnom glazurom, marmeladom i sl.

 

Nadam se da ćete uživati u njima jednako i mi!

 

CIMET ROLICE

SASTOJCI

TIJESTO

  •  120 g maslaca sobne temperature
  •  90 g šećera
  •  1 jaje L veličine
  •  korica limuna, po želji
  •  450 g glatkog brašna
  • 7 g suhog kvasca (jedna vrečica)
  • 7 g soli (jedna žličica)
  • 220 g mlakog mlijeka

NADJEV

  • 60 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 2 žlice cimeta

ŠEĆERNA GLAZURA

  • 250 g šećera u prahu
  • 1-2 žlice mlijeka
PRIPREMA

IZRADA TIJESTA

  1.  Maslac i šećer izradite pjenasto. Dodajte im jaje i koricu limuna. Mikserom sve dobro povežite.
  2. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, suhi kvasac i sol pa ih dodajte smjesi maslaca, šećera i jaja.
  3. Dodaje mlako mlijeko pa nastavkom za tijesto zamijesite tijesto.
  4. Tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu podlogu te ga nastavite mijesiti dok vam ne postane glatko i prestane se lijepiti. Mijesite ga najmanje 7 minuta. Po potrebi dodajte malo brašna.
  5. Tijesto prebacite u lagano nauljenu posudu te ga prekrijte prozirnom folijom.
  6. Ostavite na toplom dok se ne udvostruči (sat ipo do dva).

OBLIKOVANJE CIMET ROLICA

  1.  Nakon što se udvostručilo tijesto pritisnite šakom kako bi se “ispuhalo”. Prebacite ga na pobrašnjenu radnu podlogu. Razvaljate ga na dimenziju 45 x 25 cm. Tijesto bi vam trebalo biti visoko oko 1,5 cm.
  2. Tijesto premažite maslacem sobne temeperatute te pospite mješavinom šećera i cimeta.
  3. Tijesto zarolajte tako da rolate širu stranu. Nemojte prejako pritiskati tijesto.
  4. Nožem izrežite cimet rolice na debljinu od 3 – 3,5 centimetra.
  5. Pripremite lim za pečenje na koji ste postavili papir za pečenje.
  6. Posložite cimet rolice radeći razmak između svake (narasti će stajanjem i pečenjem). Neka vam razmak bude oko 4 cm. Slažite ih tako da vam na padeli i gore bude spiralna strana (ona na kojoj se vidi zarolano tijesto).
  7.  Prozirnom folijom prekrijte padelu s posloženim cimet rolicama.
  8. Ostavite na toplom 1 sat kako bi dodatno narasle. Ako želite, cimet rolice možete spremiti u hladnjak i držati ih do 3 dana. U tom slučaju ih izvadite najmanje 2 do 3 sata prije pečenja i ostavite na sobnoj temperaturi kako bi tijesto moglo narasti.

PEČENJE

  1. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva.
  2. Cimet rolice pecite 20-25 minuta, odnosno dok vam ne poprime lijepu rumenu boju.
  3. Ohladite ih 10-ak minuta pa ih prelijte šećernom glazurom, po želji.
  4. Za šećernu glazuru šećeru u prahu dodajte mlijeko i promiješajte dok se šećer ne rastopi i ne dobijete jednoličnu smjesu.

 

 

Dobar tek!