Sirup je jedna od najjednostavnijih stvari koju možete napraviti, a može vam spasiti biskvit i tortu. Sirup se sastoji od mješavine vode i šećera u jednakim omjerima. Ja svoj uvijek imam u hladnjaku i koristim ga za razne stvari.

 

Jedna od osnovnih namjena sirupa je ta da vrati vlažnost biskvitima, pogotovo ako ste ih malo prepekli. Ovo ćete napraviti prilikom slaganja torte, kada su vam biskviti ohlađeni. Biskvit samo nakapajte sirupom koristeći kist.

 

Sirup također možete koristiti za izradu koktela i različitih napitaka poput ledenog čaja, hladne kave i aromatizirane vode.

 

Sirup može biti i gušći, pa ga možete raditi i u omjeru 2:1, iako ga ja uvijek radim s jednakom količinom vode i šećera. Sirup po  želji možete aromatizirati dodacima čajeva, limuna i sl.

 

SIRUP

SASTOJCI
  • 1 l vode
  • 1 kg šećera
PRIPREMA
  1.  U lonac na jaku vatru stavite vodu i šećer. Pustite da vam zakuha i da se sav šećer otopi.
  2. Maknite s vatre, malo prohladite i ulijte u stakleni vrč s poklopcem.
  3. Sirup ohladite na sobnoj temepraturi pa ga spremite u hladnjak. Neka vam bude poklopljen.
  4. Potrošite ga unutar mjesec dana.

 

TIPS & TRICKS
  •  1 l vode odgovara mjeri od 980 grama. Kako 20 g ne utječe na finalni rezultat zaokružila sam na 1 l i na 1 kg.

 

Dobar tek!