Svi već znate koliko volim peciva. Stalno nešto mijesim, razvlačim, punim, rolam i pečem. Jednostavno, bez peciva ne mogu (čitaj ne želim) zamisliti život. Znate za ono poznato pitanje: Što bi ponio na pusti otok? Pa, recimo : brašno, jaja, maslac, mlijeko, valjak i pećnicu. Iako popis nije realan, jasna vam je bit ovog odgovora, zar ne?

 

 

Prije nekoliko dana mi je bio rođendan i odlučila sam napraviti mekana peciva sa začinima. Radila sam brioche pecivo, ali ono s 20% masnoće da ne prevlada okus maslaca, a da peciva i dalje budu divno svilenkasta i pjenasta. Kombinacija začina je prava jesenska. Kardamom i cimet, savršena kombinacija.

 

 

Na ideju da dodam pistacije sam došla nakon dopisivanja s mojom dragom Inom. Ina je prava Dalamatinka zaljubljena u mediteransku hranu s adresom u Švedskoj. Nas dvije skoro pa na dnevnoj bazi razgovaramo o receptima, hrani, običajima i kulturi. Ako niste znali, Švedska je poznata po svojim cimet rolicama i pecivima punjenim sa raznim začinima. Bilo je dovoljno da Ina spomene kardamom, cimet i pistacije i da novi recept osvane na blogu.

 

Draga moja, hvala ti na inspiraciji za ovaj recept.

 

Peciva sam poslužila obitelji i prijateljima za svoj rođendan i prva su nestala sa stola, a napravila sam poprilično veliku dozu. Ako ih je odobrila moja obitelj, a to su uistinu veliki gurmani, vjerujem da će se svidjeti i vama.

 

 

Također, peciva možete puniti po želji. Možete koristiti krupno sjeckane ili sitno mljevene orašaste plodove, pire od bundeve, kreme od vanilije, lješnjaka i sl.

 

MEKANA PECIVA S KARDAMOMOM, CIMETOM I PISTACIJIMA

SASTOJCI

KVAS

  • 65 g glatkog brašna
  • 7 g suhog kvasca (jedna vrečica)
  • 115 g mlakog mlijeka (oko 32 stupnja)

TIJESTO

  • 4 jaja L veličine
  • 420 g glatkog brašna
  • 60 g šećera
  • 1 žličica soli
  • 115 g maslaca sobne temeprature

NADJEV

  • 80 g maslaca sobne temeprature
  • 100 g šećera
  • 3 žlice cimeta
  • 1 žlica kardamoma
  • 60 g pistacija, nesalni, krupno cjeckani

DODATNO

  • 1 jaje za premazivanje
  • kristali šećera za posipanje

 

PRIPREMA

KVAS

  1. Za kvas pomiješajte zajedno brašno i kvasac pa dodajte mlako mlijeko. Dobro sve pomiješajte i pokrijte prozirnom folijom. Neka vam kvas fermentira pola sata.

TIJESTO

  1.  Kada je kvas dovoljno narastao i poprimio izgled spužve, dodajte mu jaja te ih umiješajte mikserom ili pjenjačom.
  2. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, šećer i sol pa ih dodajte smjesi kvasa i jaja.
  3. Nastavkom za tijesto sve povežite i nastavite izrađivati nekoliko minuta.
  4. Maslac podjelite na nekoliko manjih komada pa ga dodajite komad po komad. Ja ga podijelm na 6-7 komada.
  5. Neka vam cijelo vrijeme mikser s nastavkom za tijesto radi na srednjoj brzini. Pazite da vam se maslac potpuno stopi s tijestom prije nego dodate novu kockicu.
  6. Kada ste nadodali sav maslac nastavite miksati 6-8 minuta, odnosno dok vam tijesto ne bude mekano i sjajno. Po potrebi  dodajte malo brašna, ali pazite da ne dodate previše.
  7. Tijesto prebacite u nauljenu posudu koju ćete prekriti s prozirnom folijom. Ostavite na toplom mjestu dok se tijesto na udvostruči, oko sat vremena.

OBLIKOVANJE

  1.  Na pobrašnjenu radnu podlogu prebacite tijesto. Lagano ga rukama pritisnite pa ga razvaljajte na dimeziju 35 x 25 centimetara, neka vam bude visoko do 1 cm.
  2. Tijesto premažite maslacem. U manju posudu pomiješajte šećer, cimet i kardamom.
  3. Tijesto premazano maslacem sada pospite mješavinom šećera, cimeta i kardamoma. Preko svega pospite pistacije narezane na krupnije komadiće.
  4. Sada presavinite 2/3 tijesta tako što ćete širu stranu presavinuti tako da poklopite malo više od polovine tijesta (pogledaj sliku ispod). Sada gornju stranu presavinite do kraja donje strane (pogledaj sliku ispod).
  5. Valjkom za tijesto lagano pritisnite presavinuto tijesto.
  6. Režačem za tijesto kidajte okomite trake širine 2,5 centimetra.
  7. Svaku traku lagano zarolajte pa je oblikujte u krug tako što ćete je jednom omotati oko prstiju. Preostali dio samo prebacite preko sredine.
  8. Oblikovana peciva odmah postavite na lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje. Pazite da ostavite dovoljan razmak između peciva kako vam se u pečenju ne bi zalijepila.
  9. Prekrijte ih prozirnom folijom i ostavite jedan sat da odmore.

PEČENJE

  1. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Peciva premažite razmučenim jajom i pospite kristalićima šećera. Pecite ih 17- 20 minuta, odnosno dok ne poprime lijepu rumenu boju.
  2. Pečena peciva prije posluživanja ohladite na rešetki za hlađenje.

 

Dobar tek!