Keksiće za bor volim iz više razloga. Osim što je njihova izrada savršena zabava za djecu, ovi keksići vizualno podignu sve čime ih ukrasite.

 

Možete ih raditi od različitog tijesta. Ja sam koristila gingerbread jer su mi toliko božićni, a i predivno mirišu. Osim toga, htjela sam i malo tamnije tijesto kako bi mi došlo do izražaja na snježnom boru. Vi možete koristiti tijesto po želji.

 

Ovi keksići za bor se uvelike razlikuju od ostalih keksića za bor jer su nadahnuti uspomenama na moju baku Sonju. I koliko se god trudila da ovaj post ne postane previše osoban, ni emotivan, ipak je.

 

Postoje divni recepti moje bake koje još uvijek nisam stigla podijeliti, vjerujem da ih i dalje nesvjesno čuvam samo za sebe. Ali raduje me što ih imam i što znam da ćete ih zavoljeti baš kao i ja.

 

Sve moje Božiće su baka i djed bili s nama. Došli bi iz Splita u Šibenik kako bi zajedno proveli blagdane. I to su mi bile najljepše uspomene. Obožavala sam svaki naš trenutak, baš svaki.

 

 

Ove godine sam odlučila oživjeti uspomene na jedan malo drukčiji način. Izvadila sam bakin milje (onaj koji je sama izradila) i utisnula ga u tijesto za keksiće. Ovako sam dobila čipkastu površinu keksića s unikatnim uzorkom. I moram vam priznati da ovakve sitnice vrate toliko puno lijepih uspomena. Napravili smo puno keksića pa ćemo ukrasiti i božićne poklone za ostatak obitelji.

 

I za kraj, od srca vam želim da imate onu jednu osobu koja će vam život dotaknuti na način na koji je moja baka meni. ♥

 

ČIPKASTI GINGERBREAD KEKSI ZA BOR

SASTOJCI
  • 150 g maslaca sobne temperature
  • 150 g smeđeg šećera
  • 1 jaje L veličine
  • 115 g meda
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 400 g glatkog brašna
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1,5 žličice začina za medenjake (ili zimskih začina za keksiće)

DODATNO

  • slamka za rupice
  • ukrasni konopčić za vezivanje
  • čipkasta tkanina
PRIPREMA
  1. Maslac i šećer izradite mikserom. Dodajte jaje,med i ekstrakt vanilije pa nastavite miksati dok se sve ne poveže u kompaktnu smjesu.
  2. U zasebnoj posudi pomiješajte prosijano brašno, sodu bikarbonu i začine za medenjake.
  3. Smjesi maslaca i šećera sada dodajte brašno pa izradite glatko tijesto. Tijesto će biti mekano i pomalo ljepljivo.
  4. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i spremite u hladnjak na dva sata da se odmori i stisne.
  5. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite dva lima za pečenje koje ste obložili papirom za pečenje.
  6. Tijesto izvadite na  pobrašnjenu radnu podlogu ili na papir za pečenje pa ga razvaljajte na debljinu od 3 milimetra.
  7. Na tijesto postavite čipkastu tkaninu pa je pomoću valjka za tijesto utisnite (tijesto će se malo stanjiti valjanjem).
  8. Čipkastu tkaninu oprezno maknite s tijesta, pomoću okruglog kalupa ili po želji utisnite komade. Svakom komadu tijesta pomoću slamke napravite rupicu na vrhu (možete se koristiti i čačkalicom).
  9. Keksiće pecite 7 -11 minuta, odnosno dok vam rubovi ne krenu tamniti.
  10. Keksiće ohladite na rešetki za hlađenje pa im provucite konopčić kroz prethodno napravljenu rupicu.
  11. Keksiće objesite na bor ili koristite kao ukras pri pakiranju poklona i sl.

 

Dobar tek!