Proljeće je jedno od najljepših godišnjih doba, pogotovo ako volite cvijeće. Ja ga uvijek imam u nekoliko vaza po stanu i podignu mi cijelu prostoriju.

Jeste li znali da postoji i jestivo cvijeće koje možete stavljati na kolače, keksiće ili bilo koje jelo.

Meni su omiljene maćuhice, kamilica, cvjetovi trešnje, hibiskusa itd. Kod jestivog cvijeća nastojte koristiti ono koje nije tretirano kemikalijama te ga operite i posušite prije dekoriranja.

Ja sam svoju proljetnu tortu radila od biskvita s bademom i s kremom od Dolcela pudinga okus vanilija.

 

TORTA OD BADEMA S JESTIVIM CVIJEĆEM

SASTOJCI

BISKVIT

  • 115 g sitno mljevenih badema
  • 215 g glatkog brašna
  • 2 žličice Dolcela praška za pecivo (10 g)
  • 3 jaja L veličine
  • 225 g šećera
  • 1 vrećica Dolcela vanilin šećera
  • 150 ml ulja
  • 180 ml mlijeka
  • 60 g kiselog vrhnja

KREMA OD VANILIJE (PUDING KREMA)

DODATNO

  • jestivo cvijeće (maćuhice, cice-mace, hibiskus, ljubičica)
PRIPREMA

BISKVIT

  1. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Pripremite okrugli kalup promjera 22 cm, dno mu obložite papirom za pečenje, a rubove namastite.
  2. Jaja, vanilin šećer i šećer mikserom izradite. Dodajte ulje, mlijeko i kiselo vrhnje te kratko povežite. U zasebnoj posudi pomiješajte mljevene lješnjake, brašno i prašak za pecivo pa ih dodajte mokrim sastojcima.
  3. Biskvit stavite u pripremljen kalup te pecite 40-ak minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
  4. Biskvit nakon 10 minuta izvadite iz kalupa te ostavite na rešetki za hlađenje da se potpuno ohladi.
  5. Po potrebi vrh biskvita izrežite nazubljenim nožem kako bi vam biskvit bio ravan.

KREMA OD VANILIJE (PUDING KREMA)

  1. Pomiješajte prašak za puding s 3 žlica šećera (60 g) i vanilin šećerom. Od 350 ml mlijeka oduzmite 5 žlica pa ih dobro pomiješajte sa smjesom pudinga i šećera.
  2. Ostatak mlijeka stavite u lonac s debljim dnom pa ga zagrijte do vrenja, odmaknite s vrate, dodajte razmućenu smjesu s praškom za puding te vratite na vatru. Vatru sada smanjite na srednje jaku do laganu. Nastavite miješati oko 2 minute, odnosno dok se krema ne zgusne.
  3. Kremu prebacite u posudu otpornu na toplinu, što vam je veća posuda brže će se ohladiti krema. Kremu prekrijte prozirnom folijom tre ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi.
  4. U ohlađenu kremu smiksajte 100 g maslaca sobne temperature.
  5. Krema je odmah spremna za korištenje.

SLAGANJE

  1. Na pladanj za torte ili okrugli tanjur postavite biskvit. Ja ga postavim naopako (tako da mi je donja stranica okrenuta prema gore), premažite kremom.
  2. Ohladite na dva sata ili preko noći.
  3. Prije posluživanja ukrasite cvijećem. Cvijeće operite i posušite na kuhinjskom papiru te ga potom postavite na tortu.