Veljača je mjesec koji posebno volim radi fašnika i krafni koje ga svake godine obilježavaju. Ako niste znali, krafne su jedne od mojih omiljenih poslastica, a osim mene, Grgo ih obožava.

 

Ovaj put sam odlučila skratiti proces izrade i cijeli posao svesti na svega par minuta pripreme i pečenje. Jeste li ikada koristili smjesu za fritule i njome napravili krafne? Ako niste, obavezno isprobajte.

Ja sam koristila Dolcela mješavinu za fritule koja se inače priprema s vodom, no ja sam je malo modificirala kako bi napravila najukusnije donut krafnice.

Ja sam radila duplu dozu jer će ih svi jako volimo, a Grgo je odlučilo da će ih ponijeti i kao užinu za školu, tako da su nestale za tren.

Od jedne kutije Dolcela fritula možete napraviti 6 donut krafni promjera 8 cm.

DONUTS KRAFNE OD MJEŠAVINE ZA FRITULE

SASTOJCI ZA 6 DONUT KRAFNI
 • 1 pakiranje Dolcela mješavine za fritule
 • 50 g šećera
 • 140 ml mlijeka
 • 90 ml jogurta

DODATNO

 • 120 g šećera – ako ćete raditi uvaljane u šećer i cimet
 • 3 žličice cimeta- ako ćete raditi uvaljane u šećer i cimet
 • 100 g tamne čokolade
PRIPREMA
 1. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Pripremite kalup za donut krafne. Ako koristite silikonski kalup tada ga ne trebate prethodno mastiti. Ako koristite metalni tada ga namastite (udubine za krafne) tankim slojem maslaca te pospite brašnom. Brašno otresite tako da kalup okrenete naopako.
 2. Mješavinu za fritule uspite u posudu i dodajte šećer, mlijeko i jogurt.
 3. Sve zajedno miješajte električnom miješalicom (spiralnim nastavcima) 2 min dok ne dobijete glatko tijesto. Ako nemate mikser poslužit će i pjenjača.
 4. Smjesu ravnomjerno rasporedite u kalupe za donuts krafne s pomoću žlice. Ako imate slastičarsku vrećicu tada smjesu stavite u nju, otvorite otvor oko 2 cm te s pomoću vrećice istiskujte smjesu u kalupe (ovo je urednije i brže), ali i žlicom možete odraditi cijeli postupak.
 5. Pecite 15-ak minuta, odnosno dok vam krafne lijepo ne narastu i porumene.
 6. Izvadite iz kalupa nakon par minuta, te odmah uvaljajte u šećer pomiješan s cimetom.
 7. Ako želite prelivene čokoladom tada čokoladu otopite na pari ili u mikrovalnoj ta je s pomoću žličice nanesite na krafne radeći brze pokrete gore/dolje. Na ovaj način će vam krafne biti prošarane čokoladnom glazurom.