Goruće torte su potpuno zavladale društvenim mrežama, kako i ne bi kad su toliko zanimljive. Njima možete prenijeti razne poruke te ih napraviti za sve prigode, od Baby Reveala, čestitanja rođendana, zaruka i sl.

 

Ja sam svoju goruću tortu odlučila napraviti za Dan žena i time obilježiti ovaj značajan dan u našoj povijesti.

 

Ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se prvi put početkom 20. stoljeća u doba brze industrijalizacije i gospodarskoga rasta uslijed kojega je dolazilo do prosvjeda potaknutih lošim radnim uvjetima. Žene zaposlene u tekstilnoj industriji javno su prosvjedovale 8. ožujka 1857. u New Yorku zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća. Prosvjede je rastjerala policija. Te iste radnice osnovale su sindikat dva mjeseca kasnije.Prosvjedi 8. ožujka događali su se i sljedećih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908. godine kada je oko 15 000 žena stupalo New Yorkom tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa.
izvor:Wikipedia

Tortu sam radila od čokoladnog biskvita, premaza od čokolade i keksa te slastičarske kreme s dodatkom naranče. Prekrila sam je sa swiss meringueom buttercreamom. Za izradu sam koristila svoj Kenwood samostojeći kMix s kojim je izrada kreme gotova za tren.

 

Za goruću tortu vam treba wafer papir (hostija). Trebate dva komada. Donji ide na dno te sadrži poruku koju želite pokazati, na mom piše sretan dan žena, te gornji wafer papir koji će gorjeti. Na njega možete staviti kalendar, razne slike i sl. Moj se sastoji od kalendara za ožujak sa zaokruženim brojem 8 (tada se obilježava Međunarodni dan žena).

 

Trebat će vam više kreme kako bi dovoljno visoko ukrasili tortu, odnosno kako bi vam gornji sloj bio podignut u odnosu na donji (kako bi nesmetano izgorio).

Moja torta je promjera 22 cm.

GORUĆA TORTA DAN ŽENA

SASTOJCI

GENOESE BISKVIT

  • 12 jaja L veličine
  • 3 žumanjka
  • 335 g šećera
  • 300 g glatkog brašna
  • 30 g kakaa u prahu

ČOKOLADNI PREMAZ S KOMADIĆIMA KEKSA

  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 200 ml vrhnja za šlag
  • 10-ak choco chip keksića ili napolitanki

KREMA

  • 8 žumanjaka
  • 250 g šećera
  • 100 g gustina (škrobno brašno)
  • 1 l mlijeka
  • 2 mahune vanilije
  • 1 žličica ekstrakta naranče
  • naribana korica jedne naranče

SWISS MERINGUE BUTTERCREAM

  • 7 bjelanjaka (L jaje)
  • 450 g šećera
  • 525 g maslaca sobne temperature
  • roza jestiva boja u gelu

GENOESE BISKVIT

  1. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Pripremite 4 kalupa za tortu promjera 22 cm. Kalupe namastite te obložite pairom za pečenje.
  2. U posudi od električnog miksera ili običnoj posudi stavite jaja, žumanjke i šećer. Najvećom brzinom na mikseru pjenasto izradite jaja i šećer. Smjesa vam se treba uduplati i posvijetliti.
  3. U smjesu dodajte prosijano bračno i kakao u prahu. Sve dobro povežite špatulom.
  4. Biskvit izlijte u pripremljene kalupe i pecite 15-ak minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
  5. Biskvite ostavite u kalupima 10-ak minuta pa ih potom oprezno izvadite i ohladite na rešetki za hlađenje.

ČOKOLADNI PREMAZ S KOMADIĆIMA KEKSA

  1. Čokoladu iskidajte na manje komadiće. Vrhnje ugrijte do vrenja pa prelijte preko čokolade. Miješajte špatulom dok se čokolada ne otopi i dok ne dobijete sjajnu kremu.
  2. Kekse usitnite na sitne komadiće pa umiješajte u čokoladnu kremu.

KREMA

  1.  Mlijeko ulijte u lonac s debljim dnom. Dodajte mu sjemenke vanilije pa ga ugrijte do vrenja. Mlijeko maknite s vatre i ostavite po strani.
  2. U veću posudu otpornu na toplinu stavite žumanjke. Dodajte im šećer pa ih kratko izmiješajte pjenjačom. Dovoljno je da se smjesa poveže. Dodate gustin (škrobno brašno) pa ponovite isto.
  3. Mlijeko u jako tankom mlazu dodajte smjesi sa žumanjcima miješajući pjenjačom cijelo vrijeme. Ovako će se žumanjci temperirati i neće imati grudice u kremi.
  4. Kada ste sve mlijeko ulili, kremu prebacite u lonac na srednje jaku vatru. Cijelo vrijeme miješajte pjenjačom.
  5. Kada se krema krene stiskati (nakon par minuta miješanja) maknite je s vatre i nastavite je miješati pjenjačom.
  6. Primijetit ćete da je krema poprimila čvršću teksturu. Dodajte ekstrakt naranče i koricu naranče. Promiješajte.
  7. Kremu izlijte u čistu posudu i prekrijte je prozirnom folijom. Ostavite je na sobnoj temperaturi dok s ne ohladi.
  8. Prije korištenja kremu prebacite u posudu i izmiksajte je mikserom.

SWISS MERINGUE BUTTERCREAM

  1. Bjelanjke i šećer stavite u posudu od električnog miksera ili drugu duboku posudu. Kuhajte na pari uz stalno miješanje pjenjačom sve dok vam se šećer ne otopi. Za ovaj korak će vam trebati nekoliko minuta.
  2. Posudu maknite s pare, obrišite dno te miksajte na srednjoj brzini dok ne postignete sjajnu meringue, a posuda vam bude hladna na dodir. Za ovaj korak će vam trebati 5 -8 minuta. Dodajte maslac sobne temperature koji ste prethodno iskidali na kockice pa miksajte dok krema ne postane čvrsta i kompaktna. Ako vam je maslac previše mekan tada vam se krema može grudati, nastavite miksati dok ne postignete kompaktnu kremu.
  3. Odvojite 1/4 kreme.
  4. Preostaloj kremi dodajte kapljicu boje u gelu (ja sam koristila Fractal boju u gelu, boja Pink).  Četvrtini kreme dodaje drugu nijansu roze (ja sam koristila Fractal boju u gelu, boja Tan) ili je ostavite bijelom. Pazite da boju dobro izradite mikserom kako bi se krema ujednačeno obojila.
  5. Odvojite polovicu tamnije roze kreme za premazivanje torte, ostatak će vam trebati za dekoriranje.
  6. Pripremite 3 slastičarske vrećice, neka jedna ima zvjezdasti nastavak (veći), druga manji, te treća nastavak za listiće. U vrećicu s najvećim nastavkom stavite rozu kremu.
  7. U preostala dva stavite svjetliju kremu.
  8. Kremu možete odmah koristiti.

SLAGANJE

  1. Na podlogu ta torte postavite prvi biskvit te ga premažite čokoladnom kremom s keksima. Na to postavite slastičarsku kremu. Stavite drugi biskvit, čokoladnu kremu s keksima pa slastičarsku kremu, ponovite sve i s trećim biskvitom. Na kraju postavite zadnji biskvit.
  2. Cijelu kremu premažite rozom kremom i ohladite na pola sata u hladnjaku.
  3. Ohlađenu tortu zagladite dodatno po potrebi.
  4. Ukrasite dno torte. Sada na vrh torte postavite prvi wafer papir. Rubove ukrasite kremom tako da vam krema bude odignuta oko 5 cm, možete u dva sloja (jedan na drugi). Sada postavite drugi wafer papir (onaj koji će gorjeti) koji vam treba “sjesti” na sloj izdignute kreme te ponovo ukrasite rubove tanjim slojem kremom. Ohladite na tri sata ili preko noći.
  5. Upaljenom svjećicom zapalite sredinu gornjeg wafera i pustite da izgori.
  6. Maknite gornji wafer (možete i donji) te poslužite tortu.