Volite li okus cimeta i đumbira u zimskim keksićima? Meni su neizostavna kombinacija za mnoge slastice.
Kupujete li gotove začine ili ih sami radite? Ja začine volim raditi sama jer tako balansiram mirise i okuse po vlastitij želji. I osim toga, neki od začina možete zamijeniti drugim ili ga jednostavno izostaviti, a i izrazito je jednostavno. S vremenom sam naišla na meni idealan omjer začina za zimske keksiće.
Ovaj omjer je idealan za pola kilograma brašna.
ZIMSKI ZAČINI ZA KEKSIĆE
SASTOJCI
- 2 žličice cimeta
- 2 žličice đumbira
- 1/2 žličice korijandera
- 1/4 žličice kardamoma
- 1/4 žličice muškatnog oraščića
- 1/4 žličice klinčića
PRIPREMA
- Sve sastojke pomiješajte.
- Spremite ih u zatvorenu posudicu za začine, ja koristim staklenu.
- Potrošite unutar godine dana.
Ako vas zanima opis začina koje ja koristim:
- Cimet, ja koristim cejlonski jer mi ima pikantniju aromu i nije toliko oštrog okusa poput kasija cimeta. Ovo je jedan od mojih najdrađih začina i pravi je zimski odabir.
- Đumbir je korijen kojeg možemo pronaći u različitim oblicima, od kandiranog, u sirupu, sušenog samljevenog ili svježeg. Oštorg je okusa i koristi se za slatka ili slana jela. Jedan od najpoznatijih proizvoda je upravo gingerbread ili medenjaci.
- Korijander, dolazi s Bliskog Istoka i jedan je od najpoznatijih začina. Znate li da korijander pripada obitelji mrkve? Lišće se koristi svježe i podsjeća na list peršina dok se sjemenke koriste suhe. Znate li za tajni sastojak mortadele? Da, korijaner je zaslužan za posebnu aromu.
- Kardamaom, ovaj indijski začin sadrži limunast okus i iznimno je bogat vitaminima. Može se koristiti kao plod, sjemenka ili prah.
- Muškatni oraščić, vjerujem da ste svi čuli za ovaj začin. Kada bi prevodili njegov naziv, rekli bi da je to mirisni orah. U prošlosti je predstavljao simbol moći i bogatstva, a kasnije je postao dostupan svima.
- Klinčić je visoko tropsko drvo čiji se začin dobije sušenjem njegovih cvjetova. Ovaj začin jse smatra pravim zimskim začinom te se koristi u slanim i slatkim jelima.