Volite li okus cimeta i đumbira u zimskim keksićima? Meni su neizostavna kombinacija za mnoge slastice.

 

Kupujete li gotove začine ili ih sami radite? Ja začine volim raditi sama jer tako balansiram mirise i okuse po vlastitij želji. I osim toga, neki od začina možete zamijeniti drugim ili ga jednostavno izostaviti, a i izrazito je jednostavno. S vremenom sam naišla na meni idealan omjer začina za zimske keksiće.

Ovaj omjer je idealan za pola kilograma brašna.

ZIMSKI ZAČINI ZA KEKSIĆE

SASTOJCI
 • 2 žličice cimeta
 • 2 žličice đumbira
 • 1/2 žličice korijandera
 • 1/4 žličice kardamoma
 • 1/4 žličice muškatnog oraščića
 • 1/4 žličice klinčića
PRIPREMA
 1. Sve sastojke pomiješajte.
 2. Spremite ih u zatvorenu posudicu za začine, ja koristim staklenu.
 3. Potrošite unutar godine dana.

 

Ako vas zanima opis začina koje ja koristim:

 1. Cimet, ja koristim cejlonski jer mi ima pikantniju aromu i nije toliko oštrog okusa poput kasija cimeta. Ovo je jedan od mojih najdrađih začina i pravi je zimski odabir.
 2. Đumbir je korijen kojeg možemo pronaći u različitim oblicima, od kandiranog, u sirupu, sušenog samljevenog ili svježeg. Oštorg je okusa i koristi se za slatka ili slana jela. Jedan od najpoznatijih proizvoda je upravo gingerbread ili medenjaci.
 3. Korijander, dolazi s Bliskog Istoka i jedan je od najpoznatijih začina. Znate li da korijander pripada obitelji mrkve? Lišće se koristi svježe i podsjeća na list peršina dok se sjemenke koriste suhe. Znate li za tajni sastojak mortadele? Da, korijaner je zaslužan za posebnu aromu.
 4. Kardamaom, ovaj indijski začin sadrži limunast okus i iznimno je bogat vitaminima. Može se koristiti kao plod, sjemenka ili prah.
 5. Muškatni oraščić, vjerujem da ste svi čuli za ovaj začin. Kada bi prevodili njegov naziv, rekli bi da je to mirisni orah. U prošlosti je predstavljao simbol moći i bogatstva, a kasnije je postao dostupan svima.
 6. Klinčić je visoko tropsko drvo čiji se začin dobije sušenjem njegovih cvjetova. Ovaj začin jse smatra pravim zimskim začinom te se koristi u slanim i slatkim jelima.