Buche de Noel je recept koji se nalazi u Slatkoj božićnoj kuharici te je jedan od kolača koji jako voli moja obitelj, tata ponajviše.
Buche de Noel je tradicionalni božićni kolač pripremljen u obliku rolade. Iako nosi francusko ime poznat je diljem svijeta te je idealan odabir za blagdanski stol. Ovu roladu možete poslužiti i kao tortu i kao kolač.
Recept je zaista jednostavan i rolada je brzo gotova. Ja svoju ponavljam jer sam prvu radila prije dva mjeseca (da bi kuharica na vrijeme bila gotova), a ovo je jedan od onih recepata bez kojih ne mogu zamisliti ovaj Božić.
BUCHE DE NOEL
SASTOJCI
BISKVIT
- 6 jaja L veličine, odvojeno
- 65 g glatkog brašna
- 35 g kakao praha
- 150 g šećera (podijeljeno na 100 g i 50 g)
- prstohvat soli
- šećer u prahu za posipanje
KREMA
- 500 g mascarpone sira
- 250 g vrhnja za šlag
- 3 listića želatine ili 5 g mljevene želatine
- voda za namakanje želatine
ČOKOLADNI LISTIĆI
- 100 g čokolade s min.65 %kakaa
PRIPREMA
BISKVIT
- Ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pripremite lim za pečenje približnih dimenzija 38 x 26 cm. Dno obložite papirom za pečenje i namastite uljem u spreju ili tankim slojem maslaca.
- U zasebnoj posudi pomiješajte prosijano brašno i kakao. Nemojte preskočiti ovaj korak te prosijte oboje.
- Žumanjke pjenasto stucite sa 100 g šećera i prstohvatom soli. Za ovaj korak će vam trebati 5 minuta. Neka se žumanjci uduplaju i posvijetle.
- Smjesi dodajte prosijano brašno i kakao pa sve kratko povežite.
- Od bjelanjaka i 50 g šećera napravite snijeg miksajući ih nekoliko minuta.
- Snijeg pomoću špatule nježno umiješajte u smjesu sa žumanjcima. Pomiješajte iz tri intervala. Prvo dodavanje može biti brže i intenzivnije, dok druga dva trebaju biti odrađena nježnim pokretima špatule.
- Smjesu oprezno iskrenite na pripremljen lim te je nježnim pokretima poravnajte.
- Pecite 11 -13 minuta.
- Pripremite čistu kuhinjsku krpu. Pospite je šećerom u prahu. Pazite da je cijela krpa ravnomjerno posuta.
- Pečeni biskvit oprezno okrenite na krpu, odstranite papir za pečenje pa odmah zarolajte biskvit (rolate užu stranu) i ostavite da se ohladi.
KREMA
- Listiće želatine ili mljevenu želatinu namočite u hladnoj vodi. Odvojite malo vrhnja za šlag pa ga s listićima ili nabubrenom želatinom ugrijte na pari ili u mikrovalnoj.
- Mascarpone i vrhnje miksajte, dodajte otopljenu želatinu. Kada vam se krema dovoljno smiksala možete je odmah koristiti.
- Biskvit lagano odmotajte. Premažite s 2/3 kreme i lagano zarolajte.
- Buche de Noel premažite s preostalom kremom.
ČOKOLADNI LISTIĆI
- Pripremite papir za pečenje.
- Čokoladu iskidajte na komadiće pa je otopite na pari.
- Rastopljenu čokoladu iskrenite na papir za pečenje pa je špatulom poravnajte tako da papir bude premaza s čokoladom u tankom sloju.
- Kada se čokolada osušila odlomite komade rukom te ih posložite po Buche de Noelu.
- Buche de Noel ohladite prije posluživanja.
Dobar tek!