Dugo mi se nije dogodio da stojim ispred laptopa i ne znam kako započeti tekst niti kako silne emocije pretočiti u riječi. Svi koji me poznaju znaju koliko volim pisati i koliko me to opušta. Mislim da vam je po ovom uvodu potpuno jasno da se radi o nečem velikom i meni važnom. I zaista je tako. Malene stvari uvijek nekako postanu najveće i srcu najbliže, zar ne?

 

Sigurno ste zaključili da je riječ o kuharici? Vjerujem da jeste po naslovu ili ste došli na stranicu jer vas je neki link doveo ovdje. Kako god bilo drago mi je da ste tu. Link za kuharicu se nalazi ispod teksta, ali ako vas zanima malo više, sjednite i skuhajte čaj (ili kavu) jer ću vam ispričati kako je lijepo i trnovito bilo na samom putu.

 

 

Ovo ljeto je moja draga kolegica Mihaela (autorica bloga Bite It Quick) bila na moru te sam je odlučila posjetiti. Dugo smo planirale druženje jer živimo u različitim dijelovima naše zemlje. Ona u Varaždinskim toplicama, ja u Šibeniku. Kad kilometrima dodate malenu djecu i ostale obaveze dobijete poneko viđanje i duge telefonske razgovore. Pod duge mislim na one dugometražne u sitne noćne sate kad svi spavaju. No, da se vratim na našu kuharicu. Na tom druženju Mihaela me pitala jesam li za to da napravimo nešto zajedničko? Naravno da jesam, ali što?

 

Pa kuharica je zvučala baš lijepo. Ali ne bilo kakva, ona božićna. I to je bilo to! Rečenica se pretvorila u ideju, a ideja u pravi mali projekt. Falila je samo Irena (autorica bloga Pregacha) da zaokruži cijelu priču. Nas tri i jedna malena kuharica… a toliko toga u njoj.

 

 

Kada smo krenule planirati imale smo zaista dovoljno vremena za sve (opet je kraj bio ludo kaotičan i užurban). Kad prvi put nešto radite, koliko god bili spremni ili mislili da ste spremni, uvijek će vas nešto iznenaditi na toj cesti stvaranja. A nas tri smo odlučile sve odraditi same. Doslovno sve.

 

 

Slatko ili slatko-slano? Nije trebalo dugo da prevagne slatko. Ipak je to ono u čemu se sve tri najviše pronalazimo. Znale smo da želimo slatku kuharicu i da ne želimo premalo, ali ni previše recepata. Svaka po 10, idealno. Na kraju ih je 36. Bio bi i još pokoji da nismo stale na vrijeme, a i rok smo polako probijale.

 

 

Kreiranje popisa recepata, usklađivanje glavne niti kuharice (da bude tradicionalno, da bude s modernim odmakom, da bude i stranog, da budu zastupljene razne kategorije)…. naših poruka imam više nego onih sa Željkom, a to se ne događa tako često,u biti to se ne događa nikada.

 

 

I odjednom, osim što stvaraš kuharicu s tim divnim ženama, one s tobom pakiraju muža za brod, ti s njima prolaziš preglede, djeca si šalju glasovne poruke… i tada shvatiš koliko je velika ta malena kuharica.

 

 

Za izgled kuharice smo se zaista brzo dogovorile, htjele smo da je “prozračna”, nježna i pitka. Vjerujem da vam se sviđa. Kada smo odradile fizički dio posla i na jednu hrpu stavile sve recepte trebalo ih je unificirati, posložiti i u konačnici ispraviti greške…. Zaista smo se naradile. Bile smo kuhari, fotografi, pisci, grafički dizajneri, lektori… sve. I opet bi sada sve to, uz njih dvije. Jesam li napisala da postoji i engleska verzija? Da, dvije kuharice.

 

 

U godini punoj strahova, osamljenosti, izolacija i boli… mi smo odlučile stvoriti najslađu kuharicu i pokloniti je vama za ove blagdane. Slatka božićna kuharica sadrži 36 slatkih, probranih recepata. U njoj se nalaze torte, kolači, keksi, peciva i slatka tijesta. Prepuna je ideja za blagdane, ali i za cijelu godinu. Vjerujem da je ovo jedan od najljepših načina da vam kažemo hvala za svu podršku i ljubav koju nam dajete sve ovo vrijeme. HVALA!

 

Našu ideju i želju da stvorimo nešto lijepo je prepoznao i BOSCH kojem sam istinski zahvalna na podršci.

 

Besplatan primjerak kuharice možete skinuti ovdje:

 

Slatka božićna kuharica

Sweet Christmas cookbook

 

 

Sretan Božić!

Vaša Nina