Tiramisu je klasičan talijanski recept. Toliko je jednostavan da ga to čini savršenim. Svoju popularnot duguje piškotima (ladyfngers) i divno kremastom mascarpone-u. I upravo mi je bez njih nezamisliv.

 

Tiramisu se radi sa svježim jajima, ali ako bi htjeli izbjeći korištenje svježih jaja, tada ih trebate samo stući na pari skupa sa šećerom. Napisat ću vam obje varijante.

 

Kombinacija kave s piškotima, bogate, hladne kreme i kakaa mi je toliko divna da bi ovaj kolač mogla jesti svako malo.

 

Ovo je prvi put da sam tiramisu radila s domaćim piškotima i ovako mi je još ukusniji. A i sam osjećaj da je cijeli kolač napravljen mojim rukama mi je posebno lijep.

Recept za piškote imate na blogu, ako se odlučite za varijantu domaćih, kliknite ovdje

 

Ja u kavu volim nadodati malo likera, vi možete preskočiti ovaj dio, ali vjerujte mi, dobit ćete divnu aromu.

 

Također, krema mi je divna kad joj nadodam malo soka naranče. Tako lijepo nadopuni okuse.

 

Tiramisu se na kraju pospe kakaom u prahu. Ja uvijek pretjeram s količinom kakaa, baš ga volim.

 

TIRAMISU

SASTOJCI

KREMA

  • 3 žumanjka (jaja provjerenog uzgoja)
  • 75 g šećera
  • 500 g mascarpone-a
  • 1 žlica soka naranče, sveže cjeđenog
  • 200 g vrhnja za šlag

DODATNO

  • 150 g piškota (oko 24 komada)
  • 120 ml kave (ja koristim instant kavu)
  • 1 žlica Grand Marnier likera ili po želji
  • 20-ak g kakaa u prahu (za posipanje)
  • 120 ml vode
  • 8 g instant kave ili po želji

 

PRIPREMA
  1. Skuhate kavu. Ja koristim instant koju uspem u vrelu vodu i promiješam. Kavi nadodajte žlicu Grand Marnier likera.
  2. Žumanjke i šećer pjenasto izradite mikserom. Ako ne želite koristiti svježe žumanjke, tada ih sa šećerom tucite na pari dok ne posvijetle (nekoliko minuta). Pustite ih malo da se ohlade.
  3. Žumanjcima i šećeru dodajte mascarpone i sok naranče. Izradite mikserom.
  4. Vrhnje za šlag stucite dok ne postane čvrsto. Umiješajte ga u kremu.
  5. U posudu posložite red piškota, polijte ih kavom pa stavite polovicu kreme. Kremu pažljivo rasporedite po piškotima.
  6. Posložite još jedan red piškota pa ih polijte kavom. Stavite preostalu kremu i zagladtite je špatulom.
  7. Kremu pospite kakaom u prahu.
  8. Tiramisu prije posluživanja dobro ohladite u hladnjaku (najbolje preko noći).

 

Dobar tek!