Piškoti, odnosno biscotti savoiardi, kako im je originalno ime, dolaze iz Italije. Poznati su i kao ladyfinger zbog specifičnog oblika nalik prstu.

 

Nastali su krajem 15. stoljeća na dvoru vojvode Savoy-a. Napravljeni su posebno za posjet kralja Francuske, a kasnije su nazvani savoiardi te su postali omiljeni biscotti na dvoru, ali i šire.

 

Ovi keksići ili suhi biskvitići, su mi oduvijek bili omiljeni. Tako su prhki i pahuljasti da se tope u ustima. I onaj šećer što se primi za koricu piškota u pečenju…  ma jednostavno savršeno!

 

Vjerujem da niste znali da je charlotta (torta obložena piškotima) bila prva torta koju sam sama radila. Radila sam je za bratov rođendan i bila sam jako malena.

 

Iako su piškoti i dalje ostali sastavni dio mojih kolača i torti, ovo je prvi put da ih sama radim. Iskreno, ni sama ne znam zašto sam toliko čekala.

 

Jako ih je jednostavno napraviti. Za njihovu pripremu vam trebaju tri sastojka i svega pola sata vremena. Najbolje da odmah krenemo na recept.

 

 

PIŠKOTI (BISCOTTI SAVOIARDI, LADYFINGERS)

SASTOJCI
 • 4 jaja L veličine, odvojeno žumanjci i bjelanjci
 • 120 g glatkog brašna
 • 125 g šećera

DODATNO

 • kristal šećer za posipanje
 • šećer u prahu za posipanje
PRIPREMA
 1. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Na lim za pečenje postavite papir za pečenje.
 2. Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
 3. Pola od ukupne količine šećera (približno 62 grama) pjenasto stucite sa žumanjcima.
 4. Od bjelanjaka i preostalog šećera stucite meringue. To ćete napraviti tako da uključite mikser na najjaču brzinu (počnite od najmanje pa postepeno pojačavajte), dodajte šećer i miksajte nekoliko minuta dok vam se šećer ne otopi u snijegu od bjelanjaka. Smjesa će biti sjajna i čvrsta.
 5. Sada smjesi žumanjka i šećera dodajte pola količine brašna (obavezno ga prosijte), pa pola količine meringue. Špatulom pomiješajte sve sastojke.
 6. Dodajte preostalo prosijano brašno i meringue-u. Nježnim pokretima umiješajte meringue i povežite smjesu.
 7. Napunite slastičarsku vrečicu s okruglim nastavkom (ja koristim Wilton A2). Ako nemate nastavak tada samo otkidajte dno vrečice. Neka vam promjer bude između 1 i 1,5 centimetar.
 8. Istiskujte smjesu na papir za pečenje. Slastičarsku vrečicu držite pod kutom od 45 stupnjeva kako bi vam bilo lakše istiskivati smjesu.
 9. Piškote odmah pospite kristal šećerom te ih potom pospite šećerom u prahu.
 10. Pecite ih između 16 – 20 minuta, odnosno dok vam ne poprime laganu rumenu boju na površini.
 11. Pečene piškote dodatno pospite šećerom u prahu po želji.

 

Dobar tek!