Proljeće je idealno za jednostavne voće torte svih oblika i okusa. Ja sam za ovaj kišni vikend napravila voćnu tortu na bazi sponge biskvita i kreme od jogurta.
Kako je Grgo u fazi obožavanja candy voća, jagode sam umočila u karamel pa ih potom postavila na vrh torte.
Tortu možete raditi i kao kolač s jednim biskvitom i kremom ili kao ovako ukrašenu tortu. Voće koristite po izboru, ja sam kombinirala jagode, kivi i banane.
VOĆNA TORTA
SASTOJCI
ZA BISKVIT
- 4 jaja L veličine
- 250 g šećera
- 250 g glatkog brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- prstohvat soli
- 250 g maslaca sobne temperature
- 40 g mlijeka (4 žlice)
ZA KREMU
- 600 g čvrstog jogurta
- 115 g šećera u prahu
- 2 vrećice mljevene želatine (20 g) + 10 žlica vode
- 500 ml vrhnja za šlag
- 500 g svježeg voća po izboru
PRIPREMA
BISKVIT
- Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Pripremite dva kalupa za tortu promjera 18 centimetara (možete koristiti i one od 20 cm). Na dno svakog kalupa postavite papir za pečenje, a rubove namastite.
- U posudu od električnog miksera ili običnu posudu stavite maslac sobne temperature te ga nastavkom za kreme (K-beater lopatica) ili spiralnim nastavcima izradite. Sada mu dodajte šećer pa nastavite miksati dok ne dobijete kompaktnu kremu.
- Zatim dodajte jedno po jedno jaje. Nakon što ste dodali jaje, mikserom izradite smjesu pa dodajte sljedeće.
- U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. Dodajte pola količine brašna, povežite mikserom pa dodajte mlijeko. Kratko povežite i dodajte preostalo brašno. Bitno je povezati sastojke, ali pazite da smjesu ne premiksate.
- Biskvit ravnomjerno rasporedite u kalupe. Špatulom zagladite vrh pa ih stavite u pećnicu.
- Biskvite pecite oko 25 minuta na 180 stupnjeva ili dok vam čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
- Gotove biskvite ostavite 10-ak minuta u kalupima pa ih prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.
KREMA OD JOGURTA
- Jagode operite, odstranite peteljke te narežite na komadiće.
- Želatinu namočite u hladnoj vodi te je stavite po strani da nabubri.
- Za to vrijeme vrhnja za šlag stucite u mekani šlag. Nemojte ga premiksati.
- Zasebno mikserom izradite čvrsti jogurt i šećer u prahu te špatulom umiješajte šlag.
- Na pari ili u mikrovalnoj otopite nabubrenu želatinu. Otopljenu želatinu dodajte smjesi s jogurtom. Kratko izradite.
- Krema je odmah spremna za korištenje.
SLAGANJE
- Na stalak za torte ili pladanj postavite prvi biskvit koji ste prethodno poravnali nazubljenim nožem.
- Postavite trećinu kreme, posložite voće na voće i kremu postavite drugi biskvit.
- Premažite tortu kremom, ukrasite te postavite voće na vrh.
KANDIRANE JAGODE
Ako želite kandirane jagode tada 200 g šećera stavite u lonac sa 100 g vode. Kuhajte dok se šećer ne otopi, a smjesa ne postane gusta. Pazite da vam karamel ne izgori, treba postati smećkast i mirisati po karamelu. Odmah maknite s vatre. Jagode probodite čačkalicom te svaku uronite u karamel. Izvadite na komad papira za pečenje koji ste poprskali uljem u spreju.