Ne znam za vas, ali uskršnji doručak mi je postao nezamisliv bez šunke u kruhu. Moj suprug je, sigurna sam, najveći obožavatelj ovog jela. Zahvaljući njemu svi smo zavoljeli ovako pripremljenu šunku.

 

 

Dugo godina bi je samo kuhala i poslužila uz tvrdo kuhana jaja i francusku salatu. Iskreno, da sam znala da je ovako jednostavno pripremiti šunku u kruhu, odvažila bih se i puno, puno prije.

 

 

Šunku je potrebno skuhati prije samog pečenja. Možete je i ne kuhati, ali tada kruh trebate peći puno duže čime možete prepeći tijesto. Također, netko aromatizira vodu začinima i u njoj kuha šunku. Meni je najukusnija kuhana samo u vodi.

 

 

Kod kuhanja postoji pravilo – koliko šunka teži, toliko je dugo kuhate. Znači, šunku od 1 kg kuhate 1 sat, onu od 1,2 kg kuhate 1 sat i 20 minuta.

 

 

Kuhanu šunku ostavite u vodi u kojoj se kuhala sve dok se ne ohladi. Ovo možete napraviti večer prije ili nekoliko sati prije same pripreme. Šunku izvadite na papirnate ručnike i dobro je posušite od viška vode.

 

Prije motanja u tijesto šunku je potrebno premazati kako bi se lijepo spojila s tijestom. Ovo možete napraviti razmučenim jajom ili smjesom senfa i meda. Meni je savršena kombinacija senfa i meda i nju uvijek koristim. Možete koristiti šunku za kuhanje, lopaticu pa čak i buncek kojem je potrebno izvaditi kost. Šunka i lopatica budu u mrežici. Mrežica se makne nakon kuhanja. Ja koristim ili šunku ili lopaticu, uglavnom uzimam onu tešku 1,1 -1,2 kg.

 

Kad je tijesto u pitanju, pokazalo mi se najboljim klasično tijesto od kojeg možete raditi sve. Od kruha, peciva, divno je kao tijesto za pizzu itd.

 

Ako nemate vaš osnovni recept za tijesto, ovaj obavezno zapišite. Kruh od ovog tijesta je jako mekan i ostaje svjež nekoliko dana nakon što ga napravite. Za to je posebno zaslužna količina tekučih sastojaka (vode) u njemu.

 

Tijesto je potrebno razvaljati na debljinu od 1,5 centimetra te njime omotati kuhanu šunku. Tijesto potom pritisnete rukama i okrenete tako da spojevi budu na limu za pečenje, premažite razmučenim jajom i ispecite. Šunku u kruhu pecite 50 minuta do 1 sat. I to je to!

 

Poslužite je uz domaću majonezu, francusku salatu ili po želji. Recepte za domaću majonezu i francusku salatu također možete pronaći na blogu.

 

ŠUNKA U KRUHU

SASTOJCI

TIJESTO

 • 1 kg glatkog brašna
 • 8 g suhog kvasaca
 • 20 g soli
 • 700 ml vode

DODATNO

 • 1 kom šunke ili lopatice u mrežici (težina oko 1- 1,5 kg)
 • 2 žlice senfa
 • 1 žlica meda
 • 1 jaje za premazivanje

 

PRIPREMA

KUHANJE ŠUNKE

 1. Šunku stavite kuhati u neposoljenu vodu. Kuhajte je u velikom loncu kako bi cijelo vrijeme bila pokrivena vodom. Kuhajte je onoliko minuta koliko teži. Šunku od 1,2 kg kuhajte 1 sat i 20 minuta. Nakon toga ugasite vatru i ostavite šunku da se potpuno ohladi u vodi u kojoj ste je kuhali. Ovo možete napraviti večer prije nego odlučite raditi kruh ili nekoliko sati prije.
 2. Nakon što se šunka ohladila, skinite mrežicu kojom je obavijena i posušite je papirnatim ručnicima.

PRIPREMA TIJESTA

 1. Od svih sastojaka zamijestite tijesto. Tijesto će u početku biti dosta ljepljivo, ali nemojte dodavati više brašna, povazati će se. Ovo tijesto je potrebno mijesiti malo duže. Slobodno ga dignite u zrak i bacite o radnu površinu, ovo će mu dodatno pomoći kod razvijanja mreže glutena.
 2. Kada ste dobili podatno tijesto koje se ne lijepi, prebacite ga u malo nauljenu posudu i ostavite sat vremena da se udvostruči. Posudu pokrijte prozirnom folijom.

MOTANJE ŠUNKE U KRUH

 1. U zdjelici pomiješajte senf i med. Na lim za pečenje postavite papir za pečenje.
 2. Tijesto kratko premijesite na radnoj podlozi. Ako želite raditi dekoracije,tada dio tijesta odvojite. Preostalo tijesto razvaljajte na debljinu od  otprilike 1,5 centimetar.
 3. Cijelu posušenu šunku premažite smjesom senfa i meda pa je postavite na sredinu razvaljanog tijesta. Umjesto senfa i meda šunku možete premazati i razmučenim jajom.
 4. Tijesto zamotajte tako da prvo prebacite gornju stranu pa donju stranu tijesta. Lagano rukama pritisnite spojeve kako bi se spojili za ostatak tijesta.
 5. Sada to napravite s lijevom i desnom stranom tijesta. Dlanovima lagano pritisnite sve spojeve pa prebacite tijesto na lim tako da spojevi budu na donjoj strani.
 6. Šunku u tijestu prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite 20 minuta.
 7. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva.
 8. Tijesto premažite razmučenim jajom i stavite u pećnicu. Pecite 20 minuta otkriveno, nakon toga kruh prekrijte aluminijskom folijom. Pecite još 35 – 40 minuta, odnosno dok vam kruh ne bude lijepe rumene boje.
 9. Šunku u kruhu ohladite i poslužite uz francusku salatu, kuhana jaja, svježu rotkvicu ili po vašoj želji.

 

TIPS & TRICKS

 • Može vam se dogoditi da imate više tijesta nego vam je potrebno. Ovo ovisi o veličini same šunke. Nakon što tijesto razvaljate, ako vam djeluje preveliko, otkidajte uzdužno traku od tijesta kako bi ga skratili. Takve trake iskoristite za dekoraciju samog kruha.
 • Dekorirajte tako da napavite dvije duge trake od tijesta koje ćete zarolati jednu oko druge te postaviti na dno oko samog tijesta.

 

Dobar tek!