Od svih božićnih keksića, raspucanci su zasigurno najviše rađeni. Malene raspuknute kuglice prepune okusa su osvojile svijet.
Osim čokoladnih, na blogu se nalaze oni od limuna kao i brownie raspucanci.
Sad su došli na red I Red velvet raspucanci. Okusom najviše podsjećaju na čokoladne, ali su divno crvenkasti, baš božićni.
RED VELVET RASPUCANCI
SASTOJCI
- 250 g glatkog brašna
- 50 g kakaa u prahu
- 1,5 žličica praška za pecivo
- 225 g šećera
- 115 g maslaca
- 2 jaja L veličine
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
- 1 žličica crvene jestive boje u prahu (ili gel)
DODATNO
- 100 g šećer
- 100 g šećer u prahu
PRIPREMA
- U zasebnoj posudu pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol pa ih stavite po strani.
- Maslac i šećer izradite mikserom.
- Dodajte im jaje po jaje miksajući između svakog dodavanja. Sada dodajte i ekstrakt vanilije.
- Postepeno (iz tri intervala) dodajte brašno uz lagano miješanje.
- Dobiveno tijesto prebacite u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na dva sata da se odmori.
- Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje. Pripremite i posudu u kojoj ćete valjati raspucance. U nju stavite šećer i šećer u prahu.
- Žličicom odvojite dio tijesta i oblikujte kuglicu. Neka vam teži oko 15 grama.
- Kuglicu uvaljajte u šećer i složite na pripremljen lim.
- Postupak ponavljajte dok ne potrošite sve tijesto. Pazite da napravite razmak između posloženih kuglica kako se raspucanci ne bi spojili tijekom pečenja.
- Raspucance pecite oko 9 minuta. Ostat će mekani ali će se stisnuti hlađenjem.
- Ohladite ih na rešetki za hlađenje prije posluživanja. Ohlađene spremite u kutiju za kekse.
Dobar tek!