Brownie raspucanci su neodoljiv spoj ultra čokoladnih browniesa i mekanih, a hrskavih raspucanaca. Izvan su hrskavi i prepoznatljivo raspuknuti dok su iznutra mekani i ultra čokoladni.
Za njihovu izradu vam ne treba previše sastojaka i zaista su brzi i jednostavni. Da bi pojačali okus, pospite ih krupnom soli. Sol i čokolada se tako lijepo nadopunjuju, sol pojača okuse i da čokoladi tu jednu predivnu dubinu. Svakako probajte.
Za razliku od većine drugih keksića, tijesto za brownie raspucance se ne hladi u hladnjaku. Ohlađeno tijesto pomaže da se keksić ne raširi previše u pečenju, dok nam kod ovih keksića baš to treba.
Recepti za ove keksiće su dosta slični, razlika je u količini brašna, kakaa kao i samog šećera, ali omjeri ne variraju previše. Nemojte smanjivati količine jer vam rezultat neće biti isti kao na fotografijama.
BROWNIE RASPUCANCI
SASTOJCI
- 200 g čokolade, min.65% kakaa, iskidana na komadiće
- 120 g maslaca, na komadiće (hladan ii sobne temp.)
- 130 g šećera
- 100 g smeđeg šećera
- 2 jaja L veličine
- 125 g glatkog brašna
- 20 g kakaa u prahu, nezaslađen
- 1 žličica praška za pecivo (5 g)
- prstohvat soli
DODATNO
- listići soli,po želji
PRIPREMA
- Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite dva lima za pečenje, svaki obložite papirom za pečenje.
- Na pari otopite čokoladu i maslac iskidan na komadiće. Maknite s pare i ostavite da se prohladi nekoliko minuta.
- Jaja i šećere pjenasto izradite mikserom. Neka vam se smjesa udupla i posvijetli. Za ovaj korak će vam trebati 5 – 7 minuta.
- Sada dodajte otopljenu čokoladu i maslac i sve dobro izradite nastavkom za kreme ili mikserom.
- U zasebnoj posudi pomiješajte brašno,kakao, prašak za pecivo i sol pa sve dodajte smjesi s jajima. Špatulom sjedinite pazeći da špatulom prođete i rubove zdjele.
- Pomoću žlice vadite smjesu na pripremljen lim. Smjesa će biti ljepljiva i malo rjeđa. Radite razmak između svakog keksića jer će se raširiti u pečenju. Po želji keksiće pospite listićima soli.
- Keksiće pecite 10 – 12 minuta. Pečene ostavite na limu. U početku će izgledati malo “napuhano”, ali će potom pasti. Neka se malo ohlade prije nego ih pažljivo maknete s lima i prebacite na rešetku za hlađenje.
- Keksići će ostati svježi narednih 6 dana.
TIPS & TRICKS
KAKO ČOKOLADU I MASLAC OTOPITI NA PARI
- U posudu otpornu na toplinu staviti komadiće čokolade i maslac. U lonac s debljim dnom ulijte vodu do pola, na nju stavite posudu s čokoladom i maslacem i pustite da voda zakuha, potom smanjite vatru. Pazite da je veličina lonca tolika da posudu “sjedne” na vrh i ne dotiče vodu. Posudu držite na loncu sve dok vam se sastojci potpuno ne otope.
KOJU SOL KORISTITI
- Za posipanje keksića, ali i za razna druga jela vam savjetujem fine, tanke listiće soli koji su sami po sebi hrskavi. Moja preporuka je Maldon sol (klikni ovdje).