Volite li pite? Ja ih obožavam. Prhko tijesto punjeno kremama, voćem, orašastim plodovima, džemovima… čime god vam srce poželi.
I svi ti oblici. Klasične pite s rešetkama od tijesta, tartovi u obliku kruga, pravokutni, duguljasti. Zaista se ne mogu odlučiti za najdražu opciju. S kalupom ili bez, pita mi je uvijek posebno lijepa.
Galetta je pita bez kalupa, najjednostavnije rečeno. Ima te prekrasne neravne rubove i potpuno je rustikalna. Ja je volim posuti listićima badema. Vi je možete posuti i šećerom ako volite slađe pite s hrskavim tijesto. Punite je bilo kojim voćem, od brusnica, borovnica, breskvi, jabuka, kupina, malina itd.
Možete raditi više manjih galetta ili jednu veću. Također, možete napraviti i veću dozu tijesta i dio zamrzniti. Ja uvijek radim duplu dozu. U zamrzivaču vam tijesto možete stajati i do dva mjeseca.
MINI GALETTE S JAGODAMA
SASTOJCI ZA TRI MANJE GALETTE ILI JEDNU VEĆU
TIJESTO
- 250 g glatkog brašna
- 95 g šećera u prahu
- 1 jaje L veličine (60 g)
- 150 g maslaca
- prstohvat soli
- 1 žličica arome vanilije
- 30 g mljevenih badema
NADJEV
- 400 g jagoda ili drugog voća po izboru
- 60 g šećera
- 40 g škrobnog brašna
- 1 žlica limunovog soka
DODATNO
- 1 jaje za premazivanje
- listići badema, po želji
PRIPREMA
TIJESTO
- U posudu stavite brašno, šećer u prahu, sol i mljevene bademe. Dodajte im maslac iskidan na komadiće. Maslac vam treba biti hladan. Prstima mrvite maslac i brašno dok ne dobijete strukturu nalik pjesku. Neka vam sav maslac bude izmrvljen.
- U zasebnoj posudi stucite jaje te mu dodajte aromu vanilije. Jaje sada dodajte mrvičastom tijestu.
- Rukama izradite tijesto. Na radnoj površini razvucite prozirnu foliju.
- Tijesto podijelite u tri jednaka dijela (ako ćete raditi tri manje galette) ili ga ostavite cijelog (ako ćete raditi jednu galettu).
- Komad tijesta ili cijelo tijesto postavite na sredinu prozirne folije. Tijesto prekrijte s drugim komadom folije. Valjkom ga ravaljate na debljinu 2-3 milimetra pri čemu pazite samo da ga valjate u okrugli oblik. Neravni rubovi su poželjni.
- Tijesto prebacite u hladnjak na sat vremena da se lijepo stisne.
NADJEV
Dok se tijesto hladi u hladnjaku, pripremite nadjev.
- Jagode operite i odstranite im peteljke. Izrežite ih na manje komade.
- Jagode stavite u posudu te im dodajte sok od limuna (svježe cijeđen), gustin (škrobno brašno) i šećer. Sve dobro promješajte i pustite da malo odstoji.
OBLIKOVANE GALETTA I PEČENJE
- Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite lim za pečenje i papire za pečenje (tri komada).
- Tijesto oprezno izvadite iz prozirne folije i prebacite ga na papir za pečenje.
- Na sredinu mu postavite nadjev od jagoda. Rubove presavinite prema unutra kako vam nadjev ne bi iscurio vani.
- Stucite jaje pa premažite rubove galette. Po želji rubove pospite listićima badema.
- Galettu zajedno s papirom prebacite na lim za pečenje.
- Ako ćete raditi tri manje galette za svaku koristite novi papir za pečenje. Da bi vam sve galette stale na lim, papir skratite. Formirane galette nemojte prebacivati s papira kako vam se ne bi raspale.
- Pecite ih 25-30 minuta, odnosno dok vam tijesto ne poprimi lijepu rumenu boju, a voće bude mekano.
- Galette malo ohladite pa ih poslužite s kuglicom sladoleda od vanilije ili po želji.
Dobar tek!