Ovaj kolač mi je kao stvoren za popodneva uz kavu ili čaj. Tako je aromatičan i bogat okusom. Ta divna citrusna nota ga osvježava dok mu mak daje jedan nježni balans.

 

 

Citrusni kolači pečeni u kalupu za kruh su toliko poznati i omiljeni diljem svijeta. Vjerujem da ste ih nalazili u raznim slastičarnama, na policama dućana i u kuharicama. Na blogu već imate recept za klasični lemon loaf cake, a sada je došlo vrijeme da ovaj klasik dobije još jednu inačicu.

 

 

Ideju sam vidjela kod Bernedette Gee, vlasnice Magnolia Kitchen slastičarne. Na jednoj od njenih slika sam vidjela lemon loaf cake s točkicama maka po svojoj unutrašnjosti. Odmah sam znala da ću ga raditi. I, evo nas tu. Lemon loaf cake s makom. Jednostavno, ukusno, lijepo.

 

 

Recept za ovaj kolač ćete prepisati u svoju bilježnicu s receptima, sigurna sam!

 

 

KOLAČ IZ KALUPA OD LIMUNA I MAKA

SASTOJCI
  • 3 jaja L veličine
  • 220 g šećera
  • 300 g glatkog brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 170 g maslaca
  • 100 ml mlijeka
  • 50 g sjemenki maka
  • 100 ml soka od limuna
  • korica od 2 limuna

DODATNO

  • 150 g šećera u prahu
  • 2 žlice soka od limuna
PRIPREMA
  1. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Pripremite kalup za kruh u koji ste postavili papir za pečenje. Moj kalup je promjera 12 x 28 centimetara.
  2. Maslac rastopite na vatri i ostavite ga po strani da se prohladi.
  3. U posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sjemenke maka. Ostavite po strani.
  4. U posudi od električnog miksera pjenasto izradite jaja i šećer. Dodajte im koricu limuna.
  5. Sada dodajte suhe sastojke te mikserom lagano sve povežite.
  6. Dodajte sve mokre sastojke (rastopljeni i prohlađeni maslac, mlijeko i svježe cijeđen sok limuna). Sve izradite mikserom dok se ne poveže i ne dobijete kompaktnu smjesu.
  7. Smjesu stavite u kalup, po potrebi poravnajte površinu kolača.
  8. Kolač pecite 45-50 minuta, odnosno dok vam čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
  9. Kolač ostavite u kalupu 10-ak minuta pa ga prebacite na rešetku za hlađenje.
  10. Još toplog prelijte glazurom.

GLAZURA

  1. Pomiješajte šećer u prahu sa sokom limuna. Miješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Ako vam glazura i dalje djeluje pregusta dodajte malo soka od limuna, ako vam djeluje rijetka dodajte malo šećera u prahu.
  2. Glazuru odmah prelijte preko kolača.

 

TIPS & TRICKS
  • Limun možete zamijeniti nekim drugim citrusom poput naranče, limete i sl.
  • Za još sočniji kolač koristite sirup kojim ćete ga dodatno namočiti nakon što ste ga ispekli (toplog ga namačete) ili za još više citrusni okus koristite kombinaciju limunovog soka i vode te ga time namočite. Ovaj korak možete i preskočiti. Recept za sirup možete pronaći ovdje.

 

Dobar tek!