Kolač od limuna je pravi klasik među kolačima. Peče se u kalupu od kruha zbog čega se i naziva lemon loaf cake ili kolač u obliku štruce. Ovaj kolač je jednostavan za pripremu i divno ide uz popodnevna druženja, kavu ili čaj.

 

Kod kolača od limuna mi je najvažnije da je sočan i da se lijepo osjeti limun. Za samu sočnost biskvita je bitno da se pridžavate mjera u receptu, da vam maslac bude sobne temperature i da kolač ne prepečete.

 

Ujedno, dio s namakanjem nemojte preskočiti. Kolač možete namakati u soku od limuna za intezivniji okus, možete soku od limuna dodati malo vode (kao ja) i tako namakati, a možete i naparaviti sirup od vode i šećera (pod tips & tricks je opis).

Kolač se preljeva glazurom od šećera, mlijeka i limuna. Meni je s njom najukusniji. Baš se zaokruže okusi. Vi, naravno, možete i ne morate koristiti glazuru (uvjeravam vas da je s njom preukusan). Ako neće koristiti glazuru tada kolač možete samo namakati sa sirupom kojem ste dodali sok jednog limuna.

 

 

KOLAČ OD LIMUNA (LEMON LOAF CAKE)

SASTOJCI
  • 190 g glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 175 g maslaca sobne temperature
  • 165 g šećera
  • 2 jaja L veličine
  • korica 1 limuna
  • 1/2 žličice soli
  • 1 žličica arome vanilije
  • 60 ml mlijeka
  • 60 ml svježe cjeđenog soka od limuna (jedan limun)
GLAZURA
  • 150 g šećera u prahu
  • 2 žlice mlijeka
  • 1 žlica svjeđe cjeđenog soka od limuna

 

DODATNO
  • sok od 2 limuna za namakanje + 2 žlice vode

 

PRIPREMA
KOLAČ
  1. Pripremite kalup za kruh (moj je promjera 12 x 28 cm). Postavite papir za pečenje kako bi lakše izvadili kolač. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva.
  2. U posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. Ostavite po strani.
  3. U zasebnoj posudi maslac sobne temperature pjenasto izradite sa šećerom. Dodajte jaje po jaje mikajući mikserom između svakog dodavanja.
  4. Dodajte aromu vanilije i koricu limuna. Ponovo sve izmiksajte.
  5. Dodajte polovicu brašna, mlijeko i sok od limuna. Špatulom ili mikserom na laganoj brzini sve sjedinite.
  6. Dodajte preostalo brašno i pomješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
  7. Smjesu stavite u kalup, po potrebi poravnajte površinu kolača.
  8. Kolač pecite 40-ak minuta, odnosno dok vam čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
  9. Kolač ostavite u kalupu 10-ak minuta pa ga prebacite na rešetku za hlađenje.
  10. Premažite ga nekoliko puta sa svježe cjeđenim sokom od limuna pomješanim s 2 žlice vode. Koristite se s kuhinjskim kistom.
GLAZURA
  1. Kada se kolač ohladi pripremite glazuru.
  2. Pomješajte šećer u prahu s mlijekom i sokom limuna. Miješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Ako vam glazura i dalje djeluje pregusta dodajte malo soka od limuna, ako vam djeluje rijetka dodajte malo šećera u prahu.
  3. Glazuru odmah prelijte preko kolača.

 

TIPS & TRICKS
  • Kako napraviti sirup od vode i šećera? U lonac s debljim dnom uspite 200 g šećera i 240 ml vode. Pustite da zakuha pa smanjite vatru i ostavite još 5 minuta kako bi se sav šećer rastopio. U sirup dodajte sok jednog limuna. Tekućinom premažite kolač nekoliko puta. Koristite kuhinjski kist.

 

Dobar tek!