Dutch baby palačinka ili palačinka iz pećnice je divno hrskava izvan te mekana i pjenasta iznutra. Inačica je klasične palačinke, ali se peče u pećnici te sadrži svega nekoliko sastojaka.
Dutch baby dolazi iz Amerike iako se još naziva i njemačkom palačinkom jer je nastala od njemačkog recepta za palačinku s jabukama. Za ovo neobično ime je zaslužna kći vlasnika Maca’s Caffea iz Seattlea.
Dutch baby u svom sastavu ne sadrži prašak za pecivo niti sodu bikarbonu već jaja, mlijeko i brašno te vaniliju, sol i malo šećera. Dutch baby može biti slana ili slatka te se najčešće servira uz voće, posuta šećerom u prahu, ili za slanu verziju uz mladi sir, losos i sl.
Dutch baby je idealna za doručak, možete je servirati kao brunch ili večeru. Recept je toliko jednostavan i sve je brzo gotovo. Treba vam samo tava koja može ići u pećnicu. Možete koristiti i vatrostalnu posudu. Ja koristim tavu od lijevanog željeza.
Za izradu ove palačinke bi bilo poželjno da koristite blender, ako ga nemate tada koristite pjenjaču. Jaja i mlijeko vam trebaju biti sobne temperature, a tava dobro ugrijana prije same pripreme.
DUTCH BABY PALAČINKA
SASTOJCI
- kockica maslaca za tavu, oko 30-40 g
- 3 jaja L veličine, sobne temperature
- 30 g šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije ili 1 vrećica vanilin šećera
- 140 ml mlijeka,sobne temperature
- 70 g glatkog brašna
- prstohvat soli
PRIPREMA
- Pećnicu upalite na 220 stupnjeva. Tavu promjera 24 -26 cm stavite u pećnicu, tava vam treba biti ugrijana.
- U blender stavite jaja pa ih kratko izblendajte, oko 30 sekundi.
- Sada dodajte mlijeko, vaniliju, šećer, brašno i sol. Izblendajte 30 sekundi.
- Špatulom prođite rubove kako bi bili sigurni da se dio brašna nije zalijepio za stijenke. Po potrebi kratko izblendajte.
- Otvorite pećnicu, oprezno postavite kockicu maslaca na užarenu tavu. Čim se maslac otopi ulijte smjesu za Dutch baby.
- Pećnicu zatvorite te palačinku pecite 18 – 23 minute, odnosno dok se lijepo ne napuše i ne porumeni.
- Tavu oprezno izvadite iz pećnice te Dutch baby odmah poslužite uz priloge po želji.
TIPS & TRICKS
- Ako vam jaja nisu sobne temperature tada ih stavite u toplu (ne vrelu) vodu na 10 minuta.
- Ako vam mlijeko nije sobne temperature tada ga zagrijte u mikrovalnoj ili na vatri (kratko).
Dobar tek!