Božićno jutro mi je jedno od najdražih. Bor i svjećice, otvaranje poklona, toplina doma i miris svježe pečenih fritula. Jel’ i kod vas tradicija da se rade fritule?

 

 

Nama bi ih uvijek radila baka. Radila bi one starinske, koje se dižu satima. Ponekad bi ih radila i na Badnjak navečer i za Božić. Zadnjih godina sam preuzela tu tradiciju i želim je prenijeti svojoj obitelji. Razlika je što sam se ja odlučila za brze fritule. Osim što su za tren gotove,a ja se stignem posvetiti obitelji, ujedno su i jako mekane i pre ukusne.

 

 

Znam da postoji mnogo recepata za brze fitule i da su svi slični. Ja sam do ovih omjera došla isprobavanjem različitih recepata i meni je idealan.

 

Ako nemate svoj omiljeni recept za fritule, svakako probajte ovaj moj, vjerujem da ćete biti zadovoljni.

 

 

No, prije nego krenemo na samu pripremu, bitno je znati kako ih peči. Koristite lonac s debljim dnom i neka vam ulja bude toliko da fritule mogu slobodno plivati bez da dodiruju dno. Ulje treba biti dovoljno ugrijano. Ovo ćete najlakše provjeriti starim bakinim savjetom s drvenom žlicom. Vrh drvene žlice uronite u ulje i ako primjetite malene mjehuriće oko žlice to je to, ulje je spremno! Vatru je potrebno smanjiti na laganu i možete kreniti s fritulma.

 

 

A, znate li kako fritule stavljati u ulje? Napisati ću vam tri načina, a vi se odlučite za onaj koji vam djeluje najbolji.

  1. Uzmite dvije žličice. Jednu žličicu uronite u vruće ulje kako bi se zagrijala. S njom zagrabite tijesto pa je prinesite poviše lonca s uljem. Drugom žličicom lagano “gurnite” tijesto u ulje. Svaki put žličicu s kojom grabite tijesto uronite u ulje.
  2. Tijesto stavite na dlan i zatvorite šaku. Kako lagano stisnete prste tako će dio tijesta izaći na vrh (između kažiprsta i palca), žličicom ga samo pokupite i “bacite” u ulje.
  3. Treći način je da tijesto stavite u slastičarsku vrečicu (ili onu za zamrzavanje) pa joj otkidate dno. Istiskujte tijesto pa ga nožem “prerežite” da lakše padne u ulje.

 

 

I još da vam napomenem da u ovom receptu možete po želji dodati i jednu naribanu jabuku, recept je bez jabuke.

Sada kada smo nabrojali sve načine, najbolje da krenemo.

 

 

 

BRZE FRITULE

SASTOJCI
  • 3 jaja
  • 5 žlica šećera
  • 400 ml tekućeg jogurta
  • 1 žličica arome vanilije
  • korica naribanog limuna (pola žličice)
  • 1 žličica travarice ili druge rakije
  • 400 g glatkog brašna
  • 1 vrečica praška za pecivo
  • prstohvat soli
PRIPREMA
  1. Ulje ugrije u loncu. Da ponovimo, ulja treba biti da fritule slobodno plivaju. Trebate ugrijati ulje da se stavarju mjehurići na uronjenoj drvenoj žlici, pa potom smanjite vatru na laganu.
  2. Mikserom izradite jaja, šećer, jogurt aromu vanilije, koricu limuna i rakiju. Dodajte brašno,prašak za pecivo i sol pa sve sjedinite kratko mikserom.
  3. Gotovo tijesto stavljajte u ulje jednom od gore napisanih metoda. Ja se koristim dvjema žličicama. Ako želite izgled loptica koristite slastičarsku vrečicu.
  4. Pazite da ne prepunite lonac s fritulama kako bi im ostavili dovoljno mjesta da narastu. Fritule okrenite nekoliko puta kako bi se sa obje strane jedno ispekle.
  5. Fritule pecite nekoliko minuta, odnosno dok ne poprime lijepu rumenu boju.
  6. Ispečene fritule stavite na tanjur prekriven kuhinjskim papirom kako bi pokupio višak masnoće.
  7. Još tople fritule pospite šećerom u prahu.

 

Dobar tek!