Tatarki biftek je delicija koju sam zavoljela uz svog supruga. Ako ga niste probali dosada, svakako vam savjetujem da ga probate. Možda vam pomisao da jedete sirovo meso nije toliko primamljiva, ali moram vas razuvjeriti. Tatarski je mnogo više od komada sirovog mesa.

 

Postoje različiti recepti za njegovu pripremu, no svima im je zajednički dobar komad mesa i nekoliko začina poput tabasca, soli i papra.

 

 

Tatarski biftek možete pripremiti kao predjelo gostima, uz prepečeni kruh i maslac. Najbolje ga je raditi netom prije posluživanja ili kada vam dođu gosti, pred njima. Ovakva priprema je tipična u restoranima, pa osim komada vrhunskog predjela dobijete i cijelu malu “predstavu” njegove izrade. Mene svaki put oduševi iznova.

 

Tatrski biftek bi bilo najbolje raditi na način da ga kosate ručno, s dvije vilice – ovo je duži i zahtjevniji način. Uvijek se možete poslužiti kuhinjskom sjeckalicom i ubrzati cijeli proces ili samljeti meso u mlincu i onda ga vilicama dodatno umiješati i dodati mu začine. Ja sam radila na zadnji način (mlinac i ručno) i pre zadovoljna sam kako je ispalo. Vi sami odlučite koja metoda vam je nabolja i primjenite je na vašem tatarskom.

 

Što se tiče začina, oni uistinu ovise o vama. Moj tatarski je začinjen taman koliko ja volim, Željko nadoda još malo tabasca. Probajte i prilagodite ga vama, uvijek možete nadodati začin, samo pazite da ne pretjerate.

TATARSKI BIFTEK

SASTOJCI
  • 500 g junećeg bifteka
  • 2 žlice majoneze (domaće ili kupovne)
  • 2 žlice senfa
  • 8 komada crnih maslina
  • 2 komada inćuna
  • 1 žličica tabasco
  • prstohvat soli
  • četvrtina žličice papra
  • pola žličice crvene paprike
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žlica jabučnog octa
PRIPREMA
  1. Svježe meso očistite od žilica. Ručno ga iskosajte što sitnije ili ga sameljite (mlinac za meso ili sjeckalica).
  2. Masline otkoštite i iskidajte na sitne komadiće. Inćune također iskidate pa sve dodajte mesu.
  3. Mesu zatim dodajte majonezu, senf i začine (sol, papar, crvenu papriku).
  4. Pomoću dvije vilice sve dobro izradite i umiješajte kako bi se povezalo. Ovo možete napraviti i u sjeckalici.
  5. Na kraju dodajte po žlicu maslinovog ulja i jabučnog octa.
  6. Probajte tatarski, po želji nadodajte još začina.
  7. Poslužite ga odmah uz tost i maslac.

 

TIPS & TRICKS
  • Tatarski se jede tako da se na komad prepečenog tosta namaže maslac i preko njega tatraski.
  • Ako imate jaje iz provjerenog uzgoja, tatarskom možete dodati jedan žumanjak. Biti će maziviji i jednako ukusan.
  • Ako ste ljubitelj kapara, slobodno ih nadodajte tatarskom i ukrasite ga s ekoliko komadaa na vrhu.

 

Dobar tek!