Pops pite s perecima i punjenjem od borovnica i kupina su najslađe male pite na svijetu. Toliko su slatke da su u obliku popsa, iako su u biti prave pite, samo malene.
Tijesto pops pita je rađeno od pereca, a nadjev od borovnica i kupina. Na prvu vam se može činiti da se radi o popriličnim kontrastima i da prevladava slano-slatka komponenta, ali zaista ne. Pereci se osjete, ali ne dominiraju. Slatkasto kiselkaste note iz nadjeva se tako lijepo nadovezuju na perece i prhko tijesto. Idealno!
Ako pops pite želite raditi bez pereca (a bila bi šteta, vjerujte mi), tada ih zamijenite s jednakom količinom glatkog brašna.
Nadjev možete kombinirati po željama. Ja sam koristila borovnice i kupine jer ih imam svježe. No, ovo tijesto se divno slaže s jabukama i cimetom ili s dulce de lechem. Zaista, možete ga nadjenuti s čim god želite.
POPS PITE S PERECIMA I PUNJENJEM OD BOROVNICA I KUPINA
SASTOJCI
ZA 15 POPS PITA PROMJERA 8 CM
TIJESTO
- 125 g pereca
- 125 g glatkog brašna
- 125 g maslaca, hladan
- 1 jaja L veličine
- 50 – 70 ml hladne vode
NADJEV
- 125 g borovnica
- 85 g kupina
- 50 g šećera
- 50 ml vode
- 2 žličice gustina (škrobno brašno)
- žličica svježe cijeđenog soka limuna
DODATNO
- jaje za premazivanje
- šećer za posipanje, po želji
- štapići
PRIPREMA
TIJESTO
- Perece usitnite u sjeckalici dok ne budu skroz sitne teksture. Dodajte im brašno i promiješajte. Sada maslac (bitno da bude hladan) iskidajte na tanje fete. Maslac sada dodajte smjesi usitnjenih pereca i brašna. Vrhovima prstiju ili u jačoj sjeckalici izradite tijesto tako da maslac utrljate u brašno. Tijesto vam treba izgledati nalik pijesku. Ako koristite sjeckalicu, tada je dovoljno nekoliko puta propulsirati na najjačoj brzini.
- Tijestu dodajte jaje koje ste prethodno lagano umutili. Dodajte vodu i zamijesite tijesto.
- Tijesto će biti ljepljivo, nemojte mu dodavati više brašna. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku na pola sata da se odmori.
Za to vrijeme pripremite nadjev od voća.
NADJEV
- Borovnice i kupine operite i posušite. Dodajte im šećer, sok limuna, vodu i gustin. Sve promiješajte pa stavite kuhati na srednje jaku vatru. nadjev vam treba biti gust i kompaktan, kuhajte uz miješanje do željene gustoće, oko 15-ak minuta.
- Prebacite u čistu posudu i ostavite da se prohladi.
IZRADA
- Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite dva lima za pečenje. Svaki lim obložite papirom za pečenje.
- Tijesto razvaljajte na papiru za pečenje ili na lagano pobrašnjenoj radnoj podlozi. Neka vam debljina tijesta bude 2 – 3 mm. Tijesto će biti podatno za valjanje. Ako vam se lijepi možete ga malo pobrašniti ili ga razvaljati izmežu dva papira za pečenje.
- Izrezivačem za tijesto ili rubom čaše utisnite oblike. Na jedan utisnuti krug postavite nadjev (u sredini), jedna do dvije žličice je dovoljna.
- Sada na dno tijesta postavite štapić, lagano ga utisnite. Dovoljno je da vam štapić prekrije dva cm tijesta.
- Nadjeveno tijesto s utisnutim štapićem preklopite drugim tijestom. Rubove utisnite vilicom. Vrh tijesta zarežite oštrim nožem na nekoliko mjesta (možete napraviti i znak X).
- Pops pite oprezno prebacite na pripremljen lim za pečenje pa ih premažite razmućenim jajem i pospite šećerom, po želji.
- Pecite 13- 17 minuta, odnosno dok vam pops pite ne porumene.
- Ohladite na rešetki za hlađenje prije posluživanja.
Dobar tek!