Sigurna sam da svi imamo one dane kada ručak treba biti gotov za svega 15- ak minuta, kada jurimo kroz obaveze ili kada nam se jednostavno ne kuha.

 

U takvim danima ja najčešće posežem za receptima s tjesteninom. To je ujedno i moja omiljena namirnica pa mi ni ne treba izgovor da je serviram za ručak.

 

S receptima se možete igrati, kombinirati namirnice, dodavati povrće, sir, zapeči je u pećnici, poslužiti kao predjelo, glavno jelo. Tjestina je iznimno zahvalna u kuhinji i svi je vole, zar ne?

 

Danas vam donosim jedan brzinski recept, idealan za pretprane dane. Kremast, prepun ukusa, boje i mirisa. Danas jedemo paštu alla vodka.

 

Recept je toliko jednostavan da ćete ga s lakoćom pripremiti. Zove se pašta alla vodka jer je ovo alkoholno piće zaslužno za predivno spajanje rajčice i vrhnja. Intezitet boja se probudi, doslovno, a jelo bude dubljeg okusa. Ne morate se pribojavati da ćete osjetiti alkohol u jelu, niti da će vam okusi biti gorki ili neobični. Jelo je uistinu divno, vjerujte mi! Moja Kiara ga obožava.

 

PAŠTA ALLA VODKA

SASTOJCI
ZA 4 OSOBE
  • 400 g tjestenine po izboru + voda od kuhanja tjestenine (oko 150 ml)
  • 3 češnja češnjaka
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  •  2 žlice vodke
  • sol, papar
  • 180 ml vrhnja za kuhanje

 

PRIPREMA
  1. U posoljenu kipuću vodu stavite kuhati tjesteninu. Kuhajte je onoliko minuta koliko vam piše na uputstvima s vrečice. Pazite da ne prekuhate tjesteninu i da vam ostane al dente. Za to vrijeme napravite umak.
  2.  U lonac s debljim dnom stavite ulje. Dodajte sitno isjeckan češnjak i koncentrat rajčice. Sve promiješajte. Neka vam vatra bude srednje jaka.
  3. Sada dodajte vrhnje za kuhanje i pjenjačom sjedinite sve sastojke.
  4. Ulijte dvije žlice vodke i promiješajte. Smanjite vatru i ostavite da se kuha 5 minuta. Primjetit ćete kako se stvaraju mjehurići i kako boja umaka postaje intezivnije narančasta.
  5. Posolite i popratite po želji. Sada možete nadodati još malo koncetrata ili vrhnja za kuhanje.
  6. Dodajte skuhanu tjesteninu i po potrebi malo vode u kojoj se tjestenina kuhala.
  7. Ukrasite svježim listovima bosiljka i poslužite uz ribani sir.

 

Dobar tek!