Madeleines su jedni od najpozatijih francuskih kolačića. Za njihovo nastajanje se vežu različite legende, a zna se da su nastali u 18.stoljeću. Jedno vrijeme su bili pomalo zaboravljeni, ali su zahvaljujući Proustu i njegovom predivnom djelu In Search Of Lost Time doživjeli svoju slavu.

 

Francuski pisac Marcel Proust se upravo zahvaljujući madeleines keksićima umočenim u čaj vratio u djetinjstvo. Ovo mi je jedna od njegovih omiljenih rečenica:

“No sooner had the warm liquid mixed with the crumbs touched my palate than a shudder ran through me and I stopped, intent upon the extraordinary thing that was happening to me.”

 

Madeleines danas možete pronaći u skoro svim restoranima i slastičarnama diljem Francuske. Ovi kolačići se rade u prepoznatljivom kalupu oblika školjke. S donje strane stoga nalikuju na školjku dok na prednjoj strani imaju malu ispupčinu nastalu u pečenju. Jako su jednostavni i upravo to ih čini savršenima.

 

Ja vam donosim osnovnu varijantu, vi se možete igrati začinima i dekoracijom. Meni su najdraži, osim s dodatkom vanilije, oni s koricom i sokom limuna ili naranče, s malo mljevenih badema i njihovom aromom ili umočeni u čokoladu.

 

Na vama je da odlučite koji dodatak ćete staviti i da uživate u ovim savršenim malim kolačićima.

MADELEINES

SASTOJCI
  • 200 g jaja (4 jaja S veličine)
  • 170 g šećera u prahu
  • 80 g mlijeka
  • 40 g meda
  • 260 g glatkog brašna
  • 12 g praška za pecivo (1 vrečica)
  • 260 g maslaca
  • 1 žličica arome vanilije
PRIPREMA
  1. Maslac rastopite i ostavite da se ohladi. Neka vam bude mlak.
  2. Jaja i šećer pjenasto stucite mikserom sve dok ne posvijetle i udvostruče se (oko 5 minuta miksanja).
  3. Dodajte maslac, mlijeko, med i aromu vanilije. Ako ćete dodavati neke od začina poput korice i soka limuna, naranče, arome badema i sl. to napravite sada. Sve dobro smiksajte.
  4. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno i prašak za pecivo pa ih dodajte smjesi s jajima.
  5. Sve dobro sjedinite (mikserom ili špatulom). Tijesto prekrijte prozirnom folijom i spremite u hladnjak na sat vremena.
  6. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Pripremite kalup za madeleines, namastite ga i pobrašnite.
  7. Ohlađeno tijesto vadite u kalupiće pazeći da ih napunite do 2/3 (u pečenju će narasti). Puniti ih možete žličicom, malom žlicom za sladoled ili slastičarskom vrečicom. Ja koristim slastičarsku vrečicu, ovako mi je najbrže i najurednije. Slastičarsku vrečicu napunite tijestom i dno joj otkidajte škarama (otprilike na 3 – 4 centimetra) te tijesto utisnite u svaki kalupić zasebno.
  8. Madeleines pecite oko 10 minuta (od 8-12 minuta). Kada primjetite da dobivaju rumenu boju tada su gotovi.
  9. Kalup samo okrenite naopako te će vam kolačići sami ispasti na radnu podlogu. prebacite ih na rešetku za hlađenje.
  10. Ohlađene pospite šećerom u prahu ili po želji.
  11. Najbolje ih je pripremiti 12- 24 sata prije posluživanja.

 

Dobar tek!