Kroštule su jedna od mojih najomiljenijih poslastica. Toliko ih volim da bi ih mogla jesti svaki dan, doslovno!  Otkad znam za sebe, za svaku prigodu su se radile i svaka kuća je imala svoj recept.

 

 

Prženo slatko tijesto, specifično zavinutog oblika, posuto šećerom u prahu je tradicionalni dalamtinski kolač.

 

 

Moj recept dolazi s otoka na kojem ih zovu hroštule.

 

Ovakve kroštule, odnosno hroštule je moja svekrva radila za Grgin prvi rođendan i svi smo bili i više nego oduševljeni. Definitivno jedne od boljih kroštula koje sam jela. I tu započinje priča koja ide malo dublje u  prošlost.

 

 

Moja svekrva je recept nasljedila od svoje mame, suprugove bake Nade. Baka Nada je bila iz Murtera, preljepog otoka punog dobre spize i ukusnih kroštula. A njene kroštule su se radila i za radost i za žalost, za sve. Kako i ne bi kad su toliko ukusne.

 

 

Jedno vrijeme sam molila svekrvu da mi proslijedi recept, da se okušam i sama u izradi. S dozom zadrške sam ih radila. Jer, jedno je imati recept na papiru, a drugo je poznavati sve one male trikove što kuharica zna i napravi kako bi joj jelo ispalo baš takvo, prepoznatljivo i njeno. A kroštule trebaju biti prhke i mekane, bez ulja u sebi, aromatične, ne pre slatke, a opet da imaju dovoljno šećera…

 

 

Kroštule koje ću vam pokazati su zaista jednostavne, rađene po receptu babe Nade Medine, pre ukusne i prepune divnih uspomena.

 

 

Njene trikove nažalost ne znam, ali napisat ću vam svoje.

 

 

Nadam se da će vam se svidjeti jednako kao i nama i da ćete ih uvrstiti u vaše poslastice kako bi se tradicija nastavila, a kroštule uopznale sljedeće generacije. Neka vam ovaj recept dobro služi.

 

KROŠTULE

SASTOJCI
  • 1 kg glatkog brašna
  • 4 jaja
  • 1 šalica šećera ( ja stavim 270 g )
  • 50 ml ulja
  • prstohvat soli
  • malo rakije ( ja stavim 1 žlicu travarice)
  • 1 vrečica vanilin šećera
  • 1 kiselo vrhnje ( 200 g )
  • 1 vrečica praška za pecivo

DODATNO

  • 1 l ulja za prženje
  • 100 g šećera
  • 100 g šećera u prahu

 

PRIPREMA
  1. Pjenasto izradite jaja, vanilin šećer i šećer. Dodajte im rakiju, ulje i kiselo vrhnje pa sve sjedinite.
  2. Brašno, prašak za pecivo i sol promiješajte zasebno.
  3. Postepeno dodajte brašno uz stalno miješanje. Koristite nastavak za tijesto. Ako mijesite ručno, u ovoj fazi tijesto izradite kuhačom.
  4. Kada su vam se svi sastojci sjedinili, a tijesto postalo ljepljivo i kompaktno, prebacite ga na pobrašnjenu podlogu i zamijesite ga dok ne postane glatko.
  5. Tijesto oblikujte u kuglu i pokrijte ga kuhinjskom krpom. Neka vam odstoji 1 sat.
  6. Nakon što je tijesto odstajalo, podijelite ga na 4 dijela.
  7. Svaki dio razvaljajte. Neka vam debljina tijesta na bude veća od 1,5 – 2 milimetra (tijesto će malo narasti u prženju).
  8. Razvaljano tijesto izrežite rebrastim rezačem za tijesto na komadiće veličine 4 x 8 centimetara. Svaki komad potom prerežite po sredini. Ostatak tijesta ponovo premijesite i razvaljate.
  9. Jednu stranu tijesta (lijevu) provucite ispod proreza i izvucite je (lagano povucite tijesto). Sada ste dobili prepoznatljivi oblik kroštula.
  10. Oblikovane kroštule prekrijte kuhinjskom krpom i pustite da odmore 15 minuta.
  11. Zagrijte ulje. Neka vam bude dovoljno ulja (kako bi kroštule mogle plivati). Postoje dva načina na koja ćete provjeriti je li ulje dovoljno ugrijano. Prvi je da stavite drvenu dršku, ako se oko nje ravnomjerno stvaraju manji mjeruhući tada je temepratura idealna, nakon toga je potrebno smanjiti vatru na srednje jaku. Drugi način je da provjerite s komadićem tijesta. Ako se odmah krene pržiti, vaše ulje je ugrijano, smanjite vatru na srednje jaku.
  12. Kroštule pržite po minutu sa svake strane, odnosno dok ne poprime lijepu rumenu boju. Dovoljno je da ih okrenete dva puta za vrijeme prženja.
  13. Ispržene kroštule prebacite na papirnate ručnike kako bi se iscijedio višak masnoće.
  14. Šećer i šećer u prahu pomiješajte pa pospite još tople kroštule.

 

Dobar tek!