Domaća tjestenina je jedna od najboljih stvari koju možete sami napraviti. Ako volite mediteransku hranu i umake, onda je ona neizostavan dio vaše kuhinje.

 

Ja bi je mogla jesti svaki dan i nikada mi ne bi dosadila. Tjestenina je moj prvi odabir, uvijek.

 

Domaća tjestenina je toliko bogata okusom da me oduševi svakim zalogajem. Razlika je velika i ako niste dosada, svakako napravite svoju tjesteninu. Sigurna sam da će vam biti neizostavna u mnogim jelima.

 

 

Za izradu tjestenine bi bilo dobro da imate stroj za izradu, ali možete i bez njega. Ja koristim stoj za razvlačenje tijesta, imam onaj manji koji sam platila cca 150 kn i super mi je. Možete ga naći u svim većim trgovačkim lancima. Sa strojem dobijete i najmanje dva nastavka, onaj za tanje i malo deblje rezance, što je sasvim dovoljno ako ne želite izrađivati različite vrste.

 

 

Kad smo kod vrsta, izbor je uistinu raznolik. Tjesteninu je najbolje odabrati po tome za što je koristite i koju vrstu osobno volite. Danas sam napravila 8 različitih oblika kako bi vam obuhvatila tjesteninu za juhu, šalše i umake kao i za pesta. Ujedno, ovo su i moje omiljene tjestenine.

 

 

Tjesteninu možete sušiti ili zamrznuti kako bi je očuvali za buduće korištenje. Pravilo kod izrade je vrlo jednostavno. Na 100 g brašna ide 1 jaje.

 

 

Također, ja se vodim porcijama da je 100 g brašna + 1 jaje za jednu osobu, stoga, ako radim tjesteninu za 6 osoba, koristim 600 g brašna i 6 jaja. Osim brašna i jaja potrebno vam je samo malo soli. I to je to!

 

Krenimo na pripremu!

DOMAĆA TJESTENINA, OSAM RAZLIČITIH VRSTA

SASTOJCI
 • 500 g glatkog brašna
 • 5 jaja
 • dva prstohvata soli
PRIPREMA
 1. Brašno stavite na radnu podlogu, napravite rupu u sredini pa u nju stavite jaja. Dodajte sol.
 2. Vilicom lagano miješajte jaja i dodajite im brašno s untarnjeg ruba brašna.
 3. Cijelo vrijeme miješajte i dodajite brašno s ruba, pazite pritom da vam jaja ne iscure.
 4. Kada ste dodali dovoljno brašna i smjesa je komaptnije, počnite mijesiti rukama.
 5. U početku će tijesto biti kruto. Mijesite ga rukama i “kupite” višak brašna na radnoj podlozi.
 6. Kada ste “pokupili” svo brašno i umijesili tijesto, oblikujte ga u kuglu.
 7. Tijesto prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na pola sata.
 8. Nakon pola sata izvadite tijesto iz hladnjaka. Dobro pobrašnite radnu podlogu. Za neke vrste se tijesto treba razvaljati dok za neke nema potrebe.
 9. Ako trebate razvaljati tijesto, a nemate stroj za izradu tijesta, tijesto podijelite na tri dijela. Svaki dio razvaljajte na što tanje i dobro pobrašnite.
 10. Ako imate stroj za izradu tijesta, tijesto podijelite na 6 komada. Svaki komad pobrašnite. Prozirnom folijom prekrijte komade koje ne koristite.
 11. Komad tijesta pritisnite rukama pa ga provucite kroz stroj namješten na broj 1 (najširi razmak). Ja uvijek provlačim dva puta kroz jedan broj, vi ne morate, ja sam ovako naučila.
 12. Zatim stroj namjestite na broj dva pa provucite tijesto dva puta. Ovo ponavljate sve dok ne dođete do zadnjeg broja, odnosno do broja 9, on je najtanji na stroju za izradu tjestenine.
 13. Dobiveni komad tijesta pobrašnite. Sada ste spremni za izradu različitih vrsta tjestenine.

TIJESTO ZA LAZANJE

 1. Dobiveni komad tijesta iskidajte na listove dimenzija 10 x 20 centimetara ili po vašoj želji. Svaki komad pobrašnite.
 2. Ja radim 12 listova. Tri lista su mi potrebna da prekriju padelu. Lazanje radim na 3 kata, odnosno 4. je završni.

FILINI

 1. Razvaljani komad tijesta pobrašnite pa ga zarolajte od vrha i od dna. Rolajte rubove sve dok ne dođete do kraja, odnosno dok se ne spoje na sredini.
 2. Oštrim nožem kidajte tanke komade. Nožem ili prstom (ja koristim ruke), provucite ispod sredine (tamo gdje se spajaju rubovi) pa podignite tjesteninu i lagano proteresite. Ako vam se nije razdvojila, prstima je malo “rastresite”.

REZANCI ILI TAGLIATELLE

 1. Razvaljani komad tijesta pobrašnite pa ga zarolajte od vrha i od dna. Rolajte rubove sve dok ne dođete do kraja, odnosno dok se ne spoje na sredini.
 2. Oštrim nožem kidajte komade širine po vašem izboru. Ja radim rezance širine 1 i 1,5 centimetar. Nožem ili prstom provucite ispod sredine (tamo gdje se spajaju rubovi) pa podignite tjesteninu i lagano proteresite. Trebala bi se lagano razdvojiti. Rezance složite u hrpicu radeći krug u oblik kazaljke na satu.

ŠIROKI REZANCI ILI PAPPARDELE

 1. Razvaljani komad tijesta pobrašnite pa ga zarolajte od vrha i od dna. Rolajte rubove sve dok ne dođete do kraja, odnosno dok se ne spoje na sredini.
 2. Oštrim nožem kidajte komade širine 2 centimetra. Nožem ili prstom provucite ispod sredine (tamo gdje se spajaju rubovi) pa podignite tjesteninu i lagano proteresite. Svaku traku tijesta pobrašnite pa lagano zarolajte oko prsta. Složite je tako da izgleda kao valjak. Pazite da tijesto ne pritisnete prejako kako se ne bi spojilo.

FJOKIĆI ILI FARFALLE

 1. Razvaljani komad tijesta pobrašnite pa ga zarolajte od vrha i od dna. Rolajte rubove sve dok ne dođete do kraja, odnosno dok se ne spoje na sredini.
 2. Oštrim nožem kidajte komade širine 3 – 3,5 centimetra. Nožem ili prstom provucite ispod sredine (tamo gdje se spajaju rubovi) pa podignite tjesteninu i lagano proteresite. Svaku traku tijesta pobrašnite i iskidajte na listove širine 3 centimetra.
 3. Kada ste dobili komad tijesta dimenzija cca 3 x 3 centimeta, pobrašnite ga pa prstima stisnite gornji i donji rub po sredini ruba. Zatim rubove spojite u sredini komada tijesta. Sada ste dobili tjesteninu koja izgleda kao mašnica ili fjokić.

ZA NAREDENE TJESTENINE VAM NE TREBA STROJ ZA TJESTENINE, NITI SE TREBAJU RAZVALJATI

TROFIE

 1. Uzmite manji komad tijesta pa ga rukama razvaljajte u oblik tanje cjevčice. Izrežite ga po dužini od 2 centimetra. Pobrašnite svaki komad i protrljajte ga rukama kako bi stanjio na vrhovima. Sada uzmite kuhinjski nož, okrenite ga pod kutem od 45 stupnjeva i povucite do kraja tjestenine. Jednom rukom vucite, a drugom pridržavajte nož. Ovo me podsjeća na struganje.
 2. Tjestenina bi se trebala lagano zarolati. Ako vam komadi ne ispadnu savršeno lijepi, ne brinite, iznimno su ukusni , pogotovo u umacima. Tako lijepo upiju sve okuse i sakriju umak u sebi. Vidjet ćete, probajte!

ŠKOLJKICE ILI ORECCHIETTE

 1. Uzmite manji komad tijesta pa ga rukama razvaljajte u oblik šire cjevčice, cca 1 centimetar.
 2. Iskidajte ga na komade, također 1 centimetar širine.
 3. Pobrašnite svaki komad. Komad tijesta pritisnite nožem i povucite do kraja (kao da želite nešto ostrugati). Polako povlačite nož. Dobiveni komad tijesta okrenite naopako. Možete ga staviti na prst pa ga dodatno formirati u oblik školjkice ili uha. Ova tjestenina se poslužuje sa šalšom od pomidora, meni je idealna za sve vrste umaka.

FUSILLI

 1. Za fusille će vam trebati i štapić. Ja koristim onaj drveni za praline i sl. Možete ih nabaviti u skoro pa svakoj trgovini.
 2. Uzmite manji komad tijesta pa ga rukama razvaljajte u oblik tanje cjevčice. Iskidajte ga na širinu od 6 -7 centimetara. Svaki komad pobrašnite.
 3. Štapić postavite pod kutem od 45 stupnjeva. Lagano ga pritisnite i rolajte tjesteninu oko štapića. Ako vam djeluje komplicirano, nije. Kad uhvatite ruku ova tjestenina ide jako brzo, ja je obožavam raditi. Super se slaže sa svim pestima.


 

 1. Tjesteninu kuhajte u kipućoj, posoljenoj vodi nekoliko minuta.
 2. Tjesteninu skuhajte taj dan ili je zamrznite.

 

TIPS  & TRICKS
 • Ako vam tjestenina djeluje suha, prilikom izrade tijesta možete dodati malo maslinovog ulja.
 • Ne zaboravite pokriti plastičnom vrećicom onaj dio tijesta s kojim ne radite taj tren.
 • Tijesto pobrašnite, pogotovo kod komada koje ćete rolati i kidati da vam se na zalijepe.
 • Izrađenu tjesteninu također pobrašnite.

 

Dobar tek!