Shortbread su najomiljeniji keksići u mojoj obitelji. Djeca ih toliko vole da ih moram sakriiti dok se ne ohlade ili ih pečem kad oni zaspu.

 

Ove kekiće uvijek radim za blagdane. Tada ih režemo kalupićima u prigodnim motivima. Kod shortbread keksića mi je super što ih možete prilagoditi željama.

 

Najdraži dio izrade mi je onaj u kojem su uključena djeca, a s ovim keksićima je to već postala tradicija. Moja djeca su zadužena za utiskivanje kalupića i bojanje keksića glazurama.

 

Shortbred keksi su jako ukusni bez ičega na njima, ali možete se poigrati čokoladnom glazurom ili royal icing-om u bojama. Recept za royal icing možete pronaći ovdje.

 

Mi smo za ovaj Uskrs radili oblike zečića i mrkve. Djeca su ih ukrašavala i meni su ovi njihovi najljepši na svijetu. Zaslužili su mjesto na blogu.


SHORTBREAD- OMILJENI KEKSI MOJE DJECE U USKRSNOM RUHU

SASTOJCI
  • 225 g maslaca sobne temeprature
  • 112 g šećera u prahu
  • 1 žličica arome vanilije
  • 30 g žumanjaka (2 žumanjka jaja S veličine)
  • 320 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
PRIPREMA
  1. Maslac i šećer pjenasto izradite. Dodajte im žumanjke i mikserom sve povežite. Dodajte aromu vanilije i sol.
  2. Smjesi dodajte brašno i sve dobro izradite nastavkom za tijesto.
  3. Tijesto izvadite na prozirnu alu foliju i omotajte ga.
  4. Prebacite ga u hladnjak na pola sata kako bi se dodatno stislo.
  5. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Na lim za pečenje postavite papir za pečenje.
  6. Tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjenoj radnoj podlozi ili na papiru za pečenje.
  7. Razvaljate ga na debljinu po želji. Moji keksići su debeli 5 milimetara.
  8. Keksiće prebacite na lim za pečenje i pecite oko 8 minuta. Keksići trebaju ostati svijetli. Ako primjetite da vam prerano dobivaju boju na rubovima smanjite malo pećnicu. Također se vodite debljinom keksića (tanjima od 5 milimetara će trebati manje od 8 minuta).
  9. Keksiće ohladite pa ih ukrasite po želji.

 

Dobar tek