Shortbread su najomiljeniji keksići u mojoj obitelji. Djeca ih toliko vole da ih moram sakriiti dok se ne ohlade ili ih pečem kad oni zaspu.
Ove kekiće uvijek radim za blagdane. Tada ih režemo kalupićima u prigodnim motivima. Kod shortbread keksića mi je super što ih možete prilagoditi željama.
Najdraži dio izrade mi je onaj u kojem su uključena djeca, a s ovim keksićima je to već postala tradicija. Moja djeca su zadužena za utiskivanje kalupića i bojanje keksića glazurama.
Shortbred keksi su jako ukusni bez ičega na njima, ali možete se poigrati čokoladnom glazurom ili royal icing-om u bojama. Recept za royal icing možete pronaći ovdje.
Mi smo za ovaj Uskrs radili oblike zečića i mrkve. Djeca su ih ukrašavala i meni su ovi njihovi najljepši na svijetu. Zaslužili su mjesto na blogu.
SHORTBREAD- OMILJENI KEKSI MOJE DJECE U USKRSNOM RUHU
SASTOJCI
- 225 g maslaca sobne temeprature
- 112 g šećera u prahu
- 1 žličica arome vanilije
- 30 g žumanjaka (2 žumanjka jaja S veličine)
- 320 g glatkog brašna
- prstohvat soli
PRIPREMA
- Maslac i šećer pjenasto izradite. Dodajte im žumanjke i mikserom sve povežite. Dodajte aromu vanilije i sol.
- Smjesi dodajte brašno i sve dobro izradite nastavkom za tijesto.
- Tijesto izvadite na prozirnu alu foliju i omotajte ga.
- Prebacite ga u hladnjak na pola sata kako bi se dodatno stislo.
- Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Na lim za pečenje postavite papir za pečenje.
- Tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjenoj radnoj podlozi ili na papiru za pečenje.
- Razvaljate ga na debljinu po želji. Moji keksići su debeli 5 milimetara.
- Keksiće prebacite na lim za pečenje i pecite oko 8 minuta. Keksići trebaju ostati svijetli. Ako primjetite da vam prerano dobivaju boju na rubovima smanjite malo pećnicu. Također se vodite debljinom keksića (tanjima od 5 milimetara će trebati manje od 8 minuta).
- Keksiće ohladite pa ih ukrasite po želji.
Dobar tek
Molim Vas, da li mozete napisati kako ste napravili boje s kojom ste ukrasili ove lijepe keksice? Bas su krasni pa bi isprobali recept jer i inace vase recepte cesto radimo …al bas cesto
Možete koristiti royal icing ili šećer u prahu i malo mlijeka (mlijeko dodavajte malo po malo dok ne dobijete željenu gustoću). Gotovu smjesu podijelite na onoliko dijelova koliko želite boja i svakom dijelu dodajte malo boje. Stavljam vam link za royal icing.
http://bakeme.com.hr/royal-icing-glazura/
lp,
Nina