Za nekoliko dana je Valentinovo, dan koji slavi ljubav i sve lijepo što ona nosi. Kod nas je taj dan uvijek duplo slavlje, mojoj mami je rođendan pa se svi okupimo u domu mojih roditelja.
Koliko god ovaj dan može zvučati razvikano i propagirano, ja ga nekako volim. Dobro mi dođe taj podsjetnik da ne zaboravim slaviti ljubav, svaki dan.
A kad je slavlje u pitanju, tu je i torta, zar ne? Red Velvet torta je jedna od mojih prvih asocijacija vezanih za Valentinovo. Torta je toliko lijepa, ima tu baršunastu teksturu i divnu crvenu boju. Baš mi je nekako profinjena.
Nastala je u 19. stoljeću, a ime je dobila baš zbog te divne baršunaste teksture i crvenkaste boje koja bi nastala u kombinaciji kakaa i mlaćenice.
Američki recepti koriste mlaćenicu (buttermilk), dok kod nas to nije običaj. Za ovaj recept ćemo je svakako koristiti, a napravit ćemo je sami i to vrlo jednostavno.
U 240 mililitara mlijeka stavite tri žličice svježe iscjeđenog soka od limuna i promješajte. Pustite da malo odstoji.
Ako niste znali, mlaćenica (buttermilk) je mlijeko ostalo nakon izrade maslaca. Okusom je slično jogurtu, a teksturom slično vrhnju.Ako u receptima naiđete na mlaćenicu (buttermilk), savjetujem vam da je ne zamjenite jogurtom već da napravite svoju ili kupite u trgovini već napravljenu.
Red velvet torta je primjenom jestivih boja doživjela svoj pravi sjaj i postala prepoznatljivo crvena. Ja sam je dosada probala obojiti s raznim prirodnim bojama pazeći da ne narušim okus i teksturu biskvita. Najbliže što sam postigla je roza nijansa i to s prahom maline.
Što se tiće boja, savjetujem da koristite jestive boje u prahu, meni su se pokazale najboljima. Intezitet boje ovisi o vama, ja sam vam napisala dozu koja je meni dovoljno crvena. Vi možete staviti malo manje ili jače zacrveniti vaš biskvit. Također, ovisi i koju boju koristite. Vodite se izgledom biskvita prije pečenja i omjere dozirajte sami.
RED VELVET TORTA
SASTOJCI
BISKVIT
- 350 g glatkog brašna
- 45 g škrobnog brašna (gustin, gussnel)
- 20 g kakaa u prahu
- 1 žličica sode bikarbone
- prstohvat soli
- 3 jaja L veličine
- 165 g maslaca sobne temperature
- 150 ml ulja
- 320 g šećera
- 1 žličica arome vanilije
- 2 žličice vinskog octa
- 240 ml mlaćenice (240 ml mlijeka u koji ste dodali 3 žličice soka od limuna)
- 5 g crvene jestive boje u prahu ili 10 ml tekuće crvene jestive boje – intezitet boje sami dozirajte
KREMA
- 550 g sirnog namaza po želji (ja koristim ABC)
- 250 g maslaca sobne temeprature
- 200 g šećera u prahu
- 2 žličice arome vanilije
PRIPREMA
- Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Pripremite tri kalupa za tortu promjera 20 centimetara. Svakom kalupu dno obložite papirom za pečenje.
- Ako ne koristite kupovnu mlaćenicu, već je sami radite, tada u 240 ml mlijeka dodajte 3 žličice limunovog soka i promješajte. Ostavite po strani.
- U zasebnoj zdjeli pomješajte suhe sastojke (brašno, škrobno brašno, kakao, sodu bikarbonu i sol). Ostavite po strani.
- Maslac i šećer miksajte dok vam smjesa ne postane svilenkasta i kompaktna (tucite je mikserom nekoliko minuta).
- Sada smjesi maslaca i šećera postepeno dodajte ulje uz stalno miksanje.
- Dodajte jaje po jaje uz miksanje između svakog dodavanja.
- Dodajte aromu vanilije, ocat i crvenu boju.
- Sada dodajte pola suhih sastojaka (smjesu s brašnom) i mlaćenicu (odnosno pripremljeno mlijeko i limunov sok). Promiješajte špatulom, pa dodajte prostalo brašno.
- Ponovo promješajte špatulom dok se sve ne sjedini pa smjesu prebacite ravnomnomjerno u kalupe. Na jedan kalup vam treba otprilike 480 grama smjese.
- Pecite 30-35 minuta, odnosno dok vam čačkalica zabodena u sredinu biskvita ne izađe suha.
- Kada su biskviti pečeni, pustite ih da se ohlade. Za to vrijeme ćemo pripremiti kremu.
- Omekšali maslac, sirni namaz, aromu vanilije i šećer u prahu miksajte dok ne postanu komapktni i ne dobijete kremu. Miksajte prvo na laganoj brzini kako vam se šećer u prahu ne bi razletio van zdjele, kasnije pojačajte brzinu.
- Smiksanu kremu možete odmah koristiti.
SLAGANJE
- Na pladanj za posluživanje stavite malo kreme (u sredini) pa postavite jedan biskvit. Ovako će biskvit biti fiksiran za podlogu i lakše ćete rukovati tortom. Biskvit postavite napako (ona strana koja je bila na dnu kalupa neka bude gornja na pladnju).
- Postavite trećinu kreme, ravnomjerno rasporedite po biskvitu.
- Postavite drugi biskvit također naopako (donja strana iz kalupa neka bude gornja strana biskvita). Premažite ga s drugom trećinom kreme.
- Postavite zadnji biskvit, također naopako.
- Cijelu tortu premažite preostalom trećinom kreme i ukrasite je po želji. Ja sam je ukrasila tako da sam obrnutim vrhom žličice povukla crtu u krugu torte i posula prah maline po torti.
TIPS & TRICKS
- Kod ukrašavanja možete tanki sloj svakog biskvita odrezati nožem i kasnije razmrviti izrezani komad biskvit po gotovoj torti.
- Ako ćete tortu ukrašavati prahom, to učiniti prije posluživanja kako se prah ne bi otopio u hladnjaku (može nalikovati na mrlju).
- Ja kremu nanosim vrečicom za ukrašavanje tako da je nanesem u krug oko ruba torte i popunim unutrašnjost. Ovako mi je puno brže i urednije.
- Tortu možete raditi i s dva biskvita promjera 24-26 centimetara.
Dobar tek!
Great, I really like it! Youre awesome
Tkank you. You are so kind.
Br,
Nina
Poštovana, recept mi se jako sviđa, ali moram vas ispraviti u vezi mlaćenice, to nema veze s teksturom jogurta ni tako nečeg, a to sto ste u mlijeko dodali sok limuna dobili ste kiselo mlijeko ni približno slično mlaćenici,,,, mlaćenice nastaje kad se velika količina vrhnje (puno masne) mlati, tuče ili miksa jako dugo i onda se izdvaja maslac a tekućina koja ostaje je mlaćenica, i po teksturi i izgledu je najsličnija sirutki, hvala
Dragi Miroslave,
Drago mi je da ti se sviđa recept. Što se tiče obrade i termina za mlaćenicu potpuno si u pravu. Žao mi je što u tekstu nisam detaljnije objasnila taj dio. Ovakva zamjena ili “lažna” mlaćenica se često primjenjuje u slasticama i super se pokazala kao zamjena za pravu mlaćenicu. Limun daje kiselost koja reagira sa sodom bikarbonom, a mlijeko ima lakšu teksturu od jogurta. Hvala ti na tvom objašnjenju, nadam se da ce pomoći i drugima da nauče razliku.
Lp,
Nina