Za nekoliko dana je Valentinovo, dan koji slavi ljubav i sve lijepo što ona nosi. Kod nas je taj dan uvijek duplo slavlje, mojoj mami je rođendan pa se svi okupimo u domu mojih roditelja.

 

Koliko god ovaj dan može zvučati razvikano i propagirano, ja ga nekako volim. Dobro mi dođe taj podsjetnik da ne zaboravim slaviti ljubav, svaki dan.

 

A kad je slavlje u pitanju, tu je i torta, zar ne? Red Velvet torta je jedna od mojih prvih asocijacija vezanih za Valentinovo. Torta je toliko lijepa, ima tu baršunastu teksturu i divnu crvenu boju. Baš mi je nekako profinjena.

 

Nastala je u 19. stoljeću, a ime je dobila baš zbog te divne baršunaste teksture i crvenkaste boje koja bi nastala u kombinaciji kakaa i mlaćenice.

 

Američki recepti koriste mlaćenicu (buttermilk), dok kod nas to nije običaj. Za ovaj recept ćemo je svakako koristiti, a napravit ćemo je sami i to vrlo jednostavno.

 

U 240 mililitara mlijeka stavite tri žličice svježe iscjeđenog soka od limuna i promješajte. Pustite da malo odstoji.

 

Ako niste znali, mlaćenica (buttermilk) je mlijeko ostalo nakon izrade maslaca. Okusom je slično jogurtu, a teksturom slično vrhnju.Ako u receptima naiđete na mlaćenicu (buttermilk), savjetujem vam da je ne zamjenite jogurtom već da napravite svoju ili kupite u trgovini već napravljenu.

 

 

Red velvet torta je primjenom jestivih boja doživjela svoj pravi sjaj i postala prepoznatljivo crvena. Ja sam je dosada probala obojiti s raznim prirodnim bojama pazeći da ne narušim okus i teksturu biskvita. Najbliže što sam postigla je roza nijansa i to s prahom maline.

 

Što se tiće boja, savjetujem da koristite jestive boje u prahu, meni su se pokazale najboljima. Intezitet boje ovisi o vama, ja sam vam napisala dozu koja je meni dovoljno crvena. Vi možete staviti malo manje ili jače zacrveniti vaš biskvit. Također, ovisi i koju boju koristite. Vodite se izgledom biskvita prije pečenja i omjere dozirajte sami.

 

RED VELVET TORTA
SASTOJCI

BISKVIT

  • 350 g glatkog brašna
  • 45 g škrobnog brašna (gustin, gussnel)
  • 20 g kakaa u prahu
  • 1 žličica sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 3 jaja L veličine
  • 165 g maslaca sobne temperature
  • 150 ml ulja
  • 320 g šećera
  • 1 žličica arome vanilije
  • 2 žličice vinskog octa
  • 240 ml mlaćenice (240 ml mlijeka u koji ste dodali 3 žličice soka od limuna)
  • 5 g crvene jestive boje u prahu ili 10 ml tekuće crvene jestive boje – intezitet boje sami dozirajte

KREMA

  • 550 g sirnog namaza po želji (ja koristim ABC)
  • 250 g maslaca sobne temeprature
  • 200 g šećera u prahu
  • 2 žličice arome vanilije
PRIPREMA
  1. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Pripremite tri kalupa za tortu promjera 20 centimetara. Svakom kalupu dno obložite papirom za pečenje.
  2. Ako ne koristite kupovnu mlaćenicu, već je sami radite, tada u 240 ml mlijeka dodajte 3 žličice limunovog soka i promješajte. Ostavite po strani.
  3. U zasebnoj zdjeli pomješajte suhe sastojke (brašno, škrobno brašno, kakao, sodu bikarbonu i sol). Ostavite po strani.
  4. Maslac i šećer miksajte dok vam smjesa ne postane svilenkasta i kompaktna (tucite je mikserom nekoliko minuta).
  5. Sada smjesi maslaca i šećera postepeno dodajte ulje uz stalno miksanje.
  6. Dodajte jaje po jaje uz miksanje između svakog dodavanja.
  7. Dodajte aromu vanilije, ocat i crvenu boju.
  8. Sada dodajte pola suhih sastojaka (smjesu s brašnom) i mlaćenicu (odnosno pripremljeno mlijeko i limunov sok). Promiješajte špatulom, pa dodajte prostalo brašno.
  9. Ponovo promješajte špatulom dok se sve ne sjedini pa smjesu prebacite ravnomnomjerno u kalupe. Na jedan kalup vam treba otprilike 480 grama smjese.
  10. Pecite 30-35 minuta, odnosno dok vam čačkalica zabodena u sredinu biskvita ne izađe suha.
  11. Kada su biskviti pečeni, pustite ih da se ohlade. Za to vrijeme ćemo pripremiti kremu.
  12. Omekšali maslac, sirni namaz, aromu vanilije i šećer u prahu miksajte dok ne postanu komapktni i ne dobijete kremu. Miksajte prvo na laganoj brzini kako vam se šećer u prahu ne bi razletio van zdjele, kasnije pojačajte brzinu.
  13. Smiksanu kremu možete odmah koristiti.

SLAGANJE

  1.  Na pladanj za posluživanje stavite malo kreme (u sredini) pa postavite jedan biskvit. Ovako će biskvit biti fiksiran za podlogu i lakše ćete rukovati tortom. Biskvit postavite napako (ona strana koja je bila na dnu kalupa neka bude gornja na pladnju).
  2. Postavite trećinu kreme, ravnomjerno rasporedite po biskvitu.
  3. Postavite drugi biskvit također naopako (donja strana iz kalupa neka bude gornja strana biskvita). Premažite ga s drugom trećinom kreme.
  4. Postavite zadnji biskvit, također naopako.
  5. Cijelu tortu premažite preostalom trećinom kreme i ukrasite je po želji. Ja sam je ukrasila tako da sam obrnutim vrhom žličice povukla crtu u krugu torte i posula prah maline po torti.

 

TIPS & TRICKS

  • Kod ukrašavanja možete tanki sloj svakog biskvita odrezati nožem i kasnije razmrviti izrezani komad biskvit po gotovoj torti.
  • Ako ćete tortu ukrašavati prahom, to učiniti prije posluživanja kako se prah ne bi otopio u hladnjaku (može nalikovati na mrlju).
  • Ja kremu nanosim vrečicom za ukrašavanje tako da je nanesem u krug oko ruba torte i popunim unutrašnjost. Ovako mi je puno brže i urednije.
  • Tortu možete raditi i s dva biskvita promjera 24-26 centimetara.

 

Dobar tek!