Paris Brest mi se već dugo nalazi na listi omiljenih kolača. Uz to što se sastoji od predivnih komponenti, ima i zanimljivu priču.

 

Kolač je nastao početkom 20. stoljeća po narudžbi Pierre Giffarda, novinara i osnivača jedne od najstarijih biciklističkih utrka Paris – Brest – Paris. Osmislio ga je L. Durand ne sluteći da će Paris Brest postati jedan od najpoznatijih kolača diljem svijeta i da će postati omiljeni francuski klasik.

 

Kolač je rađen od choux tijesta (kuhano tijesto) u obliku kruga, kao sinonim na kotač od bicikle te je punjen mousseline kremom (slastičarska krema s dodatkom maslaca) i pastom od lješnjaka.

 

Paris Brest možete raditi kao jedan veliki krug, ovako se posluživao u samim početcima, ili kao zaseban manji kolač što se pokazalo puno praktičnijim i ljepšim za posluživanje.

 

 

PARIS BREST

SASTOJCI
ZA 8 PARIS BREST

 

MOUSSELINE KREMA S LJEŠNJACIMA

  • 500 ml mlijeka
  • 4 žumanjka (L veličina)
  • 125 g šećera
  • 50 g gustina
  • 1 žličica arome vanilije
  • 250 g maslaca sobne temperature
  • 180 g paste praline 

CHOUX TIJESTO

  • 170 g glatkog brašna
  • 120 g maslaca
  • 15 g šećera
  • 3 g soli
  • 125 g vode
  • 125 g mlijeka
  • 4 jaja (L veličina)

DODATNO

  • listići badema
  • šećer u prahu
PRIPREMA

MOUSSELINE KREMA S LJEŠNJACIMA

  1. Ako nemate pastu od lješnjaka, tada nju prvo pripremite. Za recept kliknite ovdje.
  2. Mlijeko stavite grijati do vrenja pa ga maknite s vatre.
  3. U zasebnu posudu stavite žumanjke i šećer pa ih pjenjačom povežite. Dodajte aromu vanilije i gustin te nanovo sve povežite pjenjačom.
  4. Mlijeko dodajite u tankom mlazu miješajući pjenjačom cijelo vrijeme.
  5. Kada ste umiješali mlijeko, smjesu prebacite u lonac u kojem ste grijali mlijeko. Stavite na laganu vatru i miješajte sve dok vam se krema ne zgusne.
  6. Kremu prebacite u čistu posudu i pokrijte prozirnom folijom kako bi spriječili stvaranje korice.
  7. Ostavite da se ohladi. Ovo možete napraviti i dan ranije te kremu spremiti u hladnjak.
  8. Kada se prvi dio kreme ohladio, u posudu od električnog miksera ili običnu posudu stavite maslac sobne temperature te ga dobro izradite. Dodajte mu pastu od lješnjaka pa ih mikserom povežite.
  9. Prvi dio kreme nanovo izradite mikserom i pjenjačom kako bi izbjegli stvaranje grudica. Dodajte ga maslacu i pasti od lješnjaka. Sve dobro izradite. Krema je spremna za korištenje. Ako vam djeluje rijetka stavite je u hladnjak dok se choux tijesto ne ispeče.

CHOUX TIJESTO (KUHANO TIJESTO)

  1. Prvo upalite pećnicu na 180 stupnjeva. Pripremite dva lima za pečenje i svaki obložite papirom za pečenje. Na papir s unutarnje strane nacrtajte 4 kruga promjera 8 cm. Ja ih crtam kemijskom olovkom i koristim okrugli kalup za krafne.
  2. U lonac s debljim dnom stavite vodu, mlijeko, sol, šećer i maslac iskidan na komadiće. Kuhajte dok se sve ne rastopi i poveže. Miješajte kuhinjskom žlicom.
  3. Maknite s vatre i dodajte brašno. Miješajte žlicom dok ne dobijete kuglu. Vratite na laganu vatru i nastavite cijelo vrijeme miješati.
  4. Kada na dnu lonca primijetite tanki fil (sloj) tijesto je kuhano. Trebat će vam par minuta za ovaj korak.
  5. Tijesto prebacite u posudu od električnog miksera ili običnu posudu. Dodajte jaje i miksajte sve dok se tijesto potpuno ne poveže. Sada dodajte drugo jaje i ponovo miksajte dok ne postignete jednoličnu smjesu. Isto ponovite i s preostala dva jaja.
  6. Pripremite slastičarsku vrećicu s francuskim (zvjezdastim) nastavkom. Kliknite ovdje da vidite koji ja koristim.
  7. Tijesto stavite u vrećicu. Istisnite tijesto u obliku kruga koji ste nacrtali s donje strane papira za pečenje.
  8. Choux pospite listićima badema. Pecite oko 30 minuta ili dok vam tijesto ne poprimi lijepu rumenu boju. Ugasite pećnicu, odškrinite vatra i postavite drvenu dršku kako se vrata od pećnice ne bi zatvorila te prstenove od tijesta ostavite još 10 minuta u pećnici.

SLAGANJE

  1. Da bi prerezali prstenove od tijesta koristite nazubljeni nož. Kremu stavite u slastičarsku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom, ja koristim isti za tijesto i kremu. Kremu istisnite po unutrašnjosti kruga te nježno preklopite s gornjim dijelom tijesta.
  2. Pospite sa šećerom u prahu.

 

Dobar tek!