Paris Brest mi se već dugo nalazi na listi omiljenih kolača. Uz to što se sastoji od predivnih komponenti, ima i zanimljivu priču.
Kolač je nastao početkom 20. stoljeća po narudžbi Pierre Giffarda, novinara i osnivača jedne od najstarijih biciklističkih utrka Paris – Brest – Paris. Osmislio ga je L. Durand ne sluteći da će Paris Brest postati jedan od najpoznatijih kolača diljem svijeta i da će postati omiljeni francuski klasik.
Kolač je rađen od choux tijesta (kuhano tijesto) u obliku kruga, kao sinonim na kotač od bicikle te je punjen mousseline kremom (slastičarska krema s dodatkom maslaca) i pastom od lješnjaka.
Paris Brest možete raditi kao jedan veliki krug, ovako se posluživao u samim početcima, ili kao zaseban manji kolač što se pokazalo puno praktičnijim i ljepšim za posluživanje.
PARIS BREST
SASTOJCI
ZA 8 PARIS BREST
MOUSSELINE KREMA S LJEŠNJACIMA
- 500 ml mlijeka
- 4 žumanjka (L veličina)
- 125 g šećera
- 50 g gustina
- 1 žličica arome vanilije
- 250 g maslaca sobne temperature
- 180 g paste praline
CHOUX TIJESTO
- 170 g glatkog brašna
- 120 g maslaca
- 15 g šećera
- 3 g soli
- 125 g vode
- 125 g mlijeka
- 4 jaja (L veličina)
DODATNO
- listići badema
- šećer u prahu
PRIPREMA
MOUSSELINE KREMA S LJEŠNJACIMA
- Ako nemate pastu od lješnjaka, tada nju prvo pripremite. Za recept kliknite ovdje.
- Mlijeko stavite grijati do vrenja pa ga maknite s vatre.
- U zasebnu posudu stavite žumanjke i šećer pa ih pjenjačom povežite. Dodajte aromu vanilije i gustin te nanovo sve povežite pjenjačom.
- Mlijeko dodajite u tankom mlazu miješajući pjenjačom cijelo vrijeme.
- Kada ste umiješali mlijeko, smjesu prebacite u lonac u kojem ste grijali mlijeko. Stavite na laganu vatru i miješajte sve dok vam se krema ne zgusne.
- Kremu prebacite u čistu posudu i pokrijte prozirnom folijom kako bi spriječili stvaranje korice.
- Ostavite da se ohladi. Ovo možete napraviti i dan ranije te kremu spremiti u hladnjak.
- Kada se prvi dio kreme ohladio, u posudu od električnog miksera ili običnu posudu stavite maslac sobne temperature te ga dobro izradite. Dodajte mu pastu od lješnjaka pa ih mikserom povežite.
- Prvi dio kreme nanovo izradite mikserom i pjenjačom kako bi izbjegli stvaranje grudica. Dodajte ga maslacu i pasti od lješnjaka. Sve dobro izradite. Krema je spremna za korištenje. Ako vam djeluje rijetka stavite je u hladnjak dok se choux tijesto ne ispeče.
CHOUX TIJESTO (KUHANO TIJESTO)
- Prvo upalite pećnicu na 180 stupnjeva. Pripremite dva lima za pečenje i svaki obložite papirom za pečenje. Na papir s unutarnje strane nacrtajte 4 kruga promjera 8 cm. Ja ih crtam kemijskom olovkom i koristim okrugli kalup za krafne.
- U lonac s debljim dnom stavite vodu, mlijeko, sol, šećer i maslac iskidan na komadiće. Kuhajte dok se sve ne rastopi i poveže. Miješajte kuhinjskom žlicom.
- Maknite s vatre i dodajte brašno. Miješajte žlicom dok ne dobijete kuglu. Vratite na laganu vatru i nastavite cijelo vrijeme miješati.
- Kada na dnu lonca primijetite tanki fil (sloj) tijesto je kuhano. Trebat će vam par minuta za ovaj korak.
- Tijesto prebacite u posudu od električnog miksera ili običnu posudu. Dodajte jaje i miksajte sve dok se tijesto potpuno ne poveže. Sada dodajte drugo jaje i ponovo miksajte dok ne postignete jednoličnu smjesu. Isto ponovite i s preostala dva jaja.
- Pripremite slastičarsku vrećicu s francuskim (zvjezdastim) nastavkom. Kliknite ovdje da vidite koji ja koristim.
- Tijesto stavite u vrećicu. Istisnite tijesto u obliku kruga koji ste nacrtali s donje strane papira za pečenje.
- Choux pospite listićima badema. Pecite oko 30 minuta ili dok vam tijesto ne poprimi lijepu rumenu boju. Ugasite pećnicu, odškrinite vatra i postavite drvenu dršku kako se vrata od pećnice ne bi zatvorila te prstenove od tijesta ostavite još 10 minuta u pećnici.
SLAGANJE
- Da bi prerezali prstenove od tijesta koristite nazubljeni nož. Kremu stavite u slastičarsku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom, ja koristim isti za tijesto i kremu. Kremu istisnite po unutrašnjosti kruga te nježno preklopite s gornjim dijelom tijesta.
- Pospite sa šećerom u prahu.
Dobar tek!